Inspectia Muncii: Masurile pentru protectia salariatilor in perioadele cu temperaturi extreme

31 Ianuarie 2012
31 Ianuarie 2012
inspectia munciitemperaturi scazutessmobligatii angajator
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X



Inspectia Muncii a facut un anunt zilele acestea in conditiile in care temperaturile au atins cote foarte scazute mai multe zile la rand. Astfel, comunicatul precizeaza ca in perioadele cu temperaturi scazute extreme, temperaturi sub -20 grade Celsius sau temperaturi care, corelate cu conditii de vant intens, pot fi echivalate cu acest nivel, angajatorii trebuie sa asigure o serie de conditii minimale pentru mentinerea starii de sanatate a salariatilor care lucreaza in aer liber, potrivit unui comunicat de presa al Inspectiei Muncii.

Astfel, este obligatorie:

-    distribuirea de ceai fierbinte in cantitate de 0,5-1 litru/persoana/schimb;
-    acordarea de pauze pentru refacerea capacitatii de termoreglare, scop in care se vor asigura spatii fixe sau mobile de microclimat corespunzator;  
-    asigurarea echipamentului individual de protectie.  

In situatia in care angajatorii nu pot asigura aceste conditii, vor lua, de comun acord cu reprezentantii sindicatelor sau cu reprezentantii alesi ai salariatilor fie reducerea duratei zilei de lucru, fie chiar intreruperea colectiva a lucrului cu asigurarea continuitatii activitatilor in locurile in care aceasta nu poate fi intrerupta. Recuperarea timpului nelucrat se poate face in urmatoarele 6 luni sau se poate merge pe varianta nerecuperarii si a acordarii drepturilor salariale proportional cu timpul efectiv lucrat.

Pe durata intreruperii colective a lucrului, contractele individuale de munca ale salariatilor se mentin, iar perioada de intrerupere constituie vechime in munca.

In cazul nerespectarii obligatiilor, angajatorii pot fi sanctionati cu amenzi cuprinse intre 1500 si 2500 de lei, iar in cazul incalcarilor grave ale legislatiei privind securitatea si sanatatea angajatilor, inspectorii de munca pot dispune sistarea activitatii agentilor economici pana la remedierea masurilor dipuse.

Sursa: Inspectia Muncii

NOUTATI din Legislatia muncii

Ce obligatii noi a adus pentru dvs. Legea nr. 367/2022?


Pe 25 decembrie 2022 a intrat in vigoare Legea nr. 367/2022, care a abrogat celebra Lege nr. 62/2011 a dialogului social si a adus obligatii noi pentru dvs., cu aplicabilitate imediata. Aceste obligatii, care au schimbat multe lucruri din vechea legislatie, vizeaza aspecte importante ale relatiei cu angajatii, cum ar fi:
  •     incheierea contractele colective de munca si clauzele minime ale acestora
  •     alegerea reprezentantilor salariatilor
  •     conditiile de infiintare a sindicatelor (...mai multe aici >>)

Explicatii pe larg gasiti in lucrarea Ghid practic. Contractul colectiv de munca. Legislatie explicata + modele de formulare!
...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]