"Perioada in care un salariat se afla in somaj tehnic costituie stagiu de cotizare sau vechime in munca in sistemul de pensii? Este afectat cumva angajatul cand iese la pensie de somajul tehnic? Il afecteaza cumva, la orice ce fel de tip de pensionare (limita de varsta, anticipat, etc.)"
Raspunsul specialistilor:
Potrivit prevederilor Legii 263/2010 calitatea de asigurat o are orice persoana fizica pentru care angajatorul/entitatea asimilata angajatorului este obligat/a sa retina si sa plateasca contributia de asigurari sociale, iar stagiul de cotizare in sistemul public de pensii reprezinta perioada de timp pentru care s-au datorat contributii de asigurari sociale.
In acest sens, potrivit art. 6 alin. (1) lit. a) si d) din Legea 263/2010, in sistemul public de pensii sunt asigurate obligatoriu, prin efectul legii, atat persoanele care desfasoara activitati pe baza de contract individual de munca, cat si cele care realizeaza venituri asimilate salariilor pentru care se datoreaza contributie de asigurari sociale, potrivit prevederilor Codului fiscal.
Stagiul de cotizare este definit potrivit perioadei de timp pentru care s-au datorat contributii de asigurari sociale la sistemul public de pensii, precum si cea pentru care asiguratii cu contract de asigurare sociala au datorat si platit contributii de asigurari sociale la sistemul public de pensii;
Prin urmare, intrucat pentru veniturile reprezentand indemnizatia de somaj tehnic suportata de angajator se datoreaza CAS, salariatul care are contractul individual de munca suspendat conform art. 52 alin. (1) lit. c) din Codul muncii si beneficiaza conform art. 53 alin. (1) din acelasi act normativ de indemnizatie, platita din fondul de salarii, ce nu poate fi mai mica de 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat, urmeaza a fi considerat asigurat in sistemul asigurarilor sociale, perioada respectiva reprezentand stagiu de cotizare in sistemul public de pensii.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Salariul de baza minim brut pe tara garantat in plataIntrebare: Salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata va creste de la 3.700 lei la 4.050 lei incepand cu 01.01.2025, ceea ce inseamna 2.430 lei salariul net. Daca angajatorul da tichete de masa , taxele pe tichete (CASS si impozit) duc la scaderea salariului net. Obligatia de garantat in plata inseamna ca angajatorul este obligat si la net sa dea minim 2430 lei sau doar brutul este obligatoriu sa fie minim 4050 lei?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Desfiintare locuri de munca. Dreptul la preavizIntrebare: In cazul unei societati comerciale care urmeaza sa isi inceteze activitatea de la 01.01.2025, angajatorul este obligat sa instiinteze angajatii de spre acest lucru inainte si sa respecte perioada de preaviz, care este un drept al angajatilor? Sau care este termenul in care angajatorul instiinteaza angajatii cu privire la incetarea activitatii?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<