Emil Boc a prezentat cateva informatii referitoare la aplicarea noului Cod al muncii si a combaterii muncii la negru: in baza datelor pe care le avem, ca in perioada 2-20 mai, ora 16:00, au fost inregistrate, in Romania, 228.820 de contracte de munca. [...] Si, in mai putin de 20 de zile de la intrarea in vigoare a noii legislatii, coroborata cu o politica foarte ferma a Ministerului Muncii de aplicare a acestei legislatii si de controale impotriva muncii la negru, iata ca rezultatele au si aparut: 228.820 noi contracte de munca. Ce inseamna asta, daca analizam contractele in raport cu alte cifre existente in Romania? Pot sa va spun ca, in acest moment, in Romania, exista 6.275.307 contracte de munca active, subliniez 6.275.307 contracte de munca active. Am depasit numarul contractelor de munca active existente in 31 decembrie 2008, data la care erau 6.230.353 contracte de munca. Si pot sa va spun ca, in Romania de dupa 1989, cel mai mare numar de contracte de munca a fost inregistrat in luna noiembrie 2008 - 6.296.205, si sunt sigur ca, in mai putin de zece zile, pana la sfarsitul lunii mai, poate chiar saptamana viitoare, Romania va reusi sa atinga cel mai mare numar de contracte de munca de dupa 1989.
Evident ca multe din aceste locuri de munca sunt dintre acelea care, pana acum, probabil erau la negru. Foarte multi intreprinzatori au preferat ca in locul muncii la negru sa incheie un contract de munca si sa aiba liniste, atunci cand merge acasa sa doarma, pentru ca valoare amenzii este foarte mare si mai ales ca exista si pericolul inchisorii. Pe de alta parte, faptul ca economia a iesit din recesiune aduce locuri de munca noi, si acestea se regasesc in numarul pe care l-am mentionat, numarul de 228.820 din cele 18 zile din luna mai, cat avem analiza. Acum, in ceea ce priveste domeniile in care s-au incheiat cele 228.820 contracte de munca. Cele mai multe, 43.000 aproape....44.695 - sunt in domeniul constructiilor, dupa care urmeaza cu 43.101, comertul cu ridicata si cu amanuntul, repararea autovehiculelor, dupa care, pe locul trei, industria prelucratoare cu 42.000 de noi contracte de munca, dupa care, pe locul patru este turismul, hoteluri si restaurante, cu aproximativ 16.000 de noi contracte de munca. Pe locul cinci, tranzactiile imobiliare, cu 14.000, dupa care alte activitati de servicii, asistenta sociala, activitati profesionale, stiintifice, tehnice, care vin in completarea numarului pe care l-am mentionat. Acestea ar fi, cu alte cuvinte, domeniile importante... sau agricultura, silvicultura si pescuit sunt alte domenii in care avem un numar de 10.000 de contracte de munca. Acestea ar fi datele preliminare. De altfel, Inspectia Muncii v-a pus la dispozitie, celor care ati solicitat, si firme care au incheiat contracte de munca noi, si pe care le aveti la dispozitie. In concluzie, la prima analiza, pe care am efectuat-o, faptul ca in acest moment Romania a depasit numarul contractelor de munca pe care le avea tara in 2008 si ne apropiem ca, in perioada imediat urmatoare, sa atingem cel mai mare numar de contracte de munca pe care Romania l-a avut dupa 1989, este, pe de o parte, o dovada ca mergem si consolidam drumul iesirii din recesiune si al pregatirii cresterii economice si al fermitatii in aplicarea legii si a legislatiei.
Acum, in privinta pensiilor. Cateva date pe care as vrea sa vi le precizez, tot ce tin de aplicarea ferma a legii. Stiti bine ca incepand de anul trecut, din iulie, si cu legea pensiilor din ianuarie, am introdus o legislatie noua in ceea ce priveste controlul riguros al pensionarilor si de eliminare a abuzurilor care existau pe diverse cai in sistem - si ne referim aici in special la pensiile de invaliditate, care crescusera exponential, de cele mai multe ori fara sa aiba acoperire in realitate. Ceea ce am dorit si dorim in continuare este ca cei care cu adevarat sunt intr-un grad de invaliditate sa primeasca o pensie corecta, iar cei care nu sunt intr-o asemenea situatie sa nu beneficieze, pe usa din dos, de sprijinul statului. Cel mai important semnal pe care il avem este urmatorul, ca incepand cu 1 iulie 2010, de cand am aplicat noua legislatie in materia pensiilor si mai ales in materia pensiilor de invaliditate, numarul cazurilor noi, subliniez, numarul cazurilor noi de invaliditate a scazut cu 53,9%. Deci, practic, s-a stopat o evolutie care mergea crescator si s-a diminuat acest numar cu 53,9%. Ca sa fiu mai concret, pe baza datelor oferite de doamna presedinte, comparand doua perioade similare, 1.07.2009 - 31.03.2010, au fost 56.768 de cazuri de pensii de invaliditate, noi.
In perioada 1.07.2010, odata cu intrarea in vigoare a noii legi a pensiilor, cea care a intrat in iulie - pentru ca a mai fost una care a intrat la 1 ianuarie, cea de a doua lege - deci 1.07.2010 - 31.03.2011, 26.155 de noi cazuri, adica mai putin cu 30.613, iar in procente mai putin cu 53,9%. E o dovada a faptului ca noua legislatie si-a produs efectele si restabileste dreptatea si corectitudinea in acest sistem. Mai adaug faptul ca in aceasta perioada de timp, in urma controalelor efectuate, au fost inregistrate 16.350 de depensionari, adica persoane care nu aveau dreptul si in consecinta nu mai beneficiaza de pensia aferenta in urma controalelor pe care Casa de Pensii le-a derulat si le-a efectuat. Subliniez faptul ca au fost si cateva cazuri penale. Medici din Olt sau Mures au fost arestati pentru ca au acordat, fara sa existe temei legal, diverse forme de pensii sau in comisiile de specialitate din care au facut parte la stabilirea gradului de invaliditate.
Cu alte cuvinte, atunci cand se aplica legea si rezultatele apar. Acelasi lucru as vrea sa vi-l prezint si in materia venitului minim garantat, pentru ca si aici am introdus o legislatie noua. Si primul scop al noii legislatii a fost acela de a curma abuzurile, adica aceia care pot sa munceasca, au casa, masina in curte, sa nu mai primeasca ajutor social, si acest scop a fost atins. Si aici pot sa va prezint urmatoarele date: daca in 31 decembrie 2010 intrau sub incidenta prevederilor ajutorului social 232.366 de persoane si familii, in 31 martie 2011 erau 198.743 de familii, ca urmare a unor criterii riguroase, eficiente si care au inlaturat de la ajutorul social pe cei care, repet, aveau venituri si, in consecinta, nu mai puteau sa intre in aceasta categorie a ajutorului din partea statului. Sunt resurse care merg la pensii, acolo unde este nevoie, sunt resurse care merg mai departe, la investitii, la sustinerea locului de munca. Si aici, fac precizarea ca, in urma controalelor efectuate, au fost controlate 85.292 de dosare de venit minim garantat, din care au fost identificate nereguli in 5.384, iar din cele 5.384 de dosare, in 4.828 s-au dispus suspendari de drepturi si in 556 s-a dispus incetarea drepturilor aferente. Deci doua lucruri putem constata: pe de o parte, ca fenomenul nu mai este in crestere, ci este in descrestere. Iar, pe de alta parte, in urma controalelor s-au identificat cazuri de depesionare, cum a fost cazul la pensii, sau de eliminare din sistem a acelora care nu meritau.
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Asta inseamna, dupa parerea mea, sa adopti o lege corecta, care sa restabileasca dreptatea in sistemul social sau in sistemul de pensii. Tot in sistemul de pensii mai faceam precizarea ca in privinta pensiei medii, in urma aplicarii, de la 1 ianuarie, a pensiei pentru gradul I si II de munca – si stiti bine ca e vorba de 1.543.000 de persoane si de o alocatie financiara totala de 403 milioane de euro - valoarea pensiei medii in Romania a crescut de la 688, cat era in decembrie 2010, la 716, cat este in aprilie 2011, ca urmare, repet, a aplicarii grupelor I si II de munca, pentru cei 1.543.000. Pentru anul 2012, doamna presedinte deja v-a prezentat care este graficul de marire a pensiilor, tinand cont de ceea ce prevede legea: 100% rata inflatiei si 50% din cresterea salariului real mediu brut pe economie. Acum, despre somaj cateva date pe care sa vi le prezentam si pe care le avem la dispozitie in momentul de fata. La somaj - si aici semnele bune aratate de iesirea din recesiune se confirma si in materia numarului de someri. Daca, in aprilie, la sfarsit, aveam o rata a somajului de 5,4 si un numar de someri de 493.438, in 15 mai, date provizorii, avem o rata a somajului de 5,25 si un numar de 478.666 someri. Cu alte cuvinte,si aici se observa tendinta de scadere a numarului de someri, ca un fapt al confirmarii iesirii economiei din recesiune si a pasirii pe drumul consolidarii cresterii economice. Mai avem inca pana ajungem la 4,4 , cat era nivelul somajului in decembrie 2008, dar important este ca directia este cea corecta si suntem la sub un procent, fata de cat era somajul in decembrie 2008.
Acum, ceea ce am dispus, astazi, a fost o campanie mult mai agresiva de informare a mediului de afaceri cu privire la facilitatile pe care Ministerul Muncii le ofera angajatorilor care angajeaza someri. Și pot sa va spun ca, in acest moment, Ministerul Muncii acorda subventii angajatorilor care incadreaza in munca someri cu varsta de peste 45 de ani sau someri unici intretinatori de familie. Acordam o subventie care este in valoare de 500 de lei lunar, pentru o perioada de 12 luni, cu mentiunea ca angajatorul este obligat sa mentina in activitate persoana inca 12 luni, dupa ce primeste acest ajutor din partea statului. (…) Este un lucru pe care il sustin cu toata convingerea. Daca va fi nevoie, la rectificarea de buget, vom aloca resurse financiare pentru sprijinirea unui astfel de proiect. Deocamdata avem in buget banii necesari pentru a putea fi sprijinite asemenea firme care incadreaza someri, cu varsta de peste 45 de ani. De asemenea, cei care incadreaza in munca persoane care mai au 3 ani pana la pensie, adica acele persoane care isi gasesc cel mai greu un loc de munca,ministerul Muncii, Guvernul acorda o subventie, pentru o perioada de maxim 3 ani de zile, care iarasi este in valoare de 500 de lei, si care, repet, merge la angajatorul care angajeaza o asemenea persoana. Știm asta pentru ca, din nefericire, pentru persoane care se apropie de pensie, foarte putini doresc sa ii mai angajeze, de aceea venim cu un sprijin din partea statului pentru a-i sprijini.
In privinta absolventilor care termina o facultate si sunt someri, sprijinul este in functie de nivelul studiilor. Și, ministerul Muncii sprijina, din acest punct de vedere, pe o perioada de 12 luni, pe toti cei care sunt someri, au studii superioare si atunci valoarea este de 600 de lei, daca este nivel universitar este 750 chiar, deci pentru cei care au nivel de studii universitar este 750 de lei pe luna, pentru cei care au studii liceale sau postliceale este de 600 de lei pe luna, iar pentru cei care au studii doar pana la gimnaziu este de 500 de lei pe luna. Deci pentru tineri absolventi de gimnaziu sau invatamant liceal, postliceal sau universitar, statul acorda un sprijin angajatorilor care, acum, mai ales in conditiile in care economia isi revine, iese din recesiune, mai oferim un stimulent suplimentar pentru a crea noi locuri de munca.
Fac, de asemenea, precizarea ca angajatorii care incadreaza in munca persoane cu handicap, pentru o perioada de 12 luni, primesc o subventie lunara de 500 de lei, adica valoarea unui indicator social de referinta, cu obligatia de a mentine in activitate persoana timp de 12 luni. Inca o data, subliniez: ministerul Muncii are resursele financiare, pentru a acorda facilitati angajatorilor care angajeaza someri. Fie ca sunt cu trei ani inainte de pensie, fie ca sunt absolventi, important este ca, in acest moment, prin toate modalitatile pe care le avem la dispozitie, sa sprijinim locurile de munca. Pe de o parte, noua legislatie a muncii si controale pentru combaterea muncii la negru, pe de alta parte, sprijin acordat direct angajatorilor care angajeaza someri, si nu in ultimul rand, prin ceea ce economia face, guvernul punand un accent major pe promovarea investitiilor si a fondurilor europene.