legislatiamuncii.ro cauta meniu

 

Contract de agent. Ce contributii sociale si declaratii sunt obligatorii?

contract de agentcontributii socialedeclaratia 112Legea 263/2010pensii


Analizam cazul unei societati care incheie contracte de agent cu PFA pentru a vedea care sunt obligatiile societatii pentru veniturile din activitati desfasurate in baza contractelor de agent, respectiv:

- contributii retinute de angajator;
- impozit retinut de angajator si contributii  individuale datorate de persoana cu care a fost incheiat contractul de agent
- ce contributii trebuie sa retina angajatorul;
- declararea prin formularul 112.

Raspuns:

Conform art. 296 indice 21 din Codul fiscal , urmatoarele persoane au calitatea de contribuabil la sistemul public de pensii si la cel de asigurari sociale de sanatate, cu respectarea prevederilor instrumentelor juridice internationale la care Romania este parte, dupa caz:

a) intreprinzatorii titulari ai unei intreprinderi individuale;
b) membrii intreprinderii familiale;
c) persoanele cu statut de persoana fizica autorizata sa desfasoare activitati economice;
d) persoanele care realizeaza venituri din profesii libere;
e) persoanele care realizeaza venituri din drepturi de proprietate intelectuala, la care impozitul pe venit se determina pe baza datelor din evidenta contabila in partida simpla;
f) persoanele care realizeaza venituri, in regim de retinere la sursa a impozitului pe venit, din activitati de natura celor prevazute la art. 52 alin. (1) si din asocierile fara personalitate juridica prevazute la art. 13 lit. e);

Printre veniturile la care face trimitere art. 296 indice (21) lit. f) regasim si veniturile din activitati desfasurate in baza contractelor de agent.

Asadar, regula este ca pentru veniturile din  contracte de agent, se datoreaza contributie la sistemul asigurarilor sociale si contributia la sistemul asigurarilor sociale de sanatate.

Exceptiile de la plata contributiei la sistemul asigurarilor sociale sunt prevazute la art. 296 indice 21 alin. (2) potrivit caruia persoanele care sunt asigurate ale sistemului public de pensii, conform art. 6 alin. (1) pct. I-III si V din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si cele care beneficiaza de una din categoriile de pensii acordate in sistemul public de pensii nu datoreaza contributia de asigurari sociale pentru veniturile obtinute ca urmare a incadrarii in una sau mai multe dintre situatiile prevazute la alin. (1).

Persoanele care sunt asigurate ale sistemului public de pensii, conform art. 6 alin. (1) pct. I-III si V din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificarile si completarile ulterioare sunt:
- persoanele care desfasoara activitati pe baza de contract individual de munca inclusiv soldatii si gradatii voluntari;
- functionarii publici;
- cadrele militare in activitate, soldatii si gradatii voluntari, politistii si functionarii publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare, din domeniul apararii nationale, ordinii publice si sigurantei nationale;
- persoanele care isi desfasoara activitatea in functii elective sau care sunt numite in cadrul autoritatii executive, legislative ori judecatoresti, pe durata mandatului, precum si membrii cooperatori dintr-o organizatie a cooperatiei mestesugaresti, ale caror drepturi si obligatii sunt asimilate, in conditiile prezentei legi, cu cele ale persoanelor prevazute la pct. I;
- cadrele militare trecute in rezerva, politistii si functionarii publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare ale caror raporturi de serviciu au incetat, din domeniul apararii nationale, ordinii publice si sigurantei nationale, care beneficiaza de ajutoare lunare ce se asigura din bugetul de stat, in conditiile legii;
- persoanele care beneficiaza de una din categoriile de pensii acordate in sistemul public de pensii
.
Astfel, pentru veniturile din contracte de agent nu se datoreaza contributii la sistemul de asigurari sociale daca persoana care le realizeaza, realizeaza concomitent si unul dintre veniturile mai sus expuse.

Pentru veniturile  din activitati desfasurate in baza contractelor de agent nu exista exceptii de la plata contributiei la sistemul asigurarilor sociale de sanatate. Asadar, aceasta contributie se datoreaza si in situatia in care persoana care realizeaza venituri din activitati desfasurate in baza contractelor de agent realizeaza si alte venituri.

In baza art. 296 indice 24 alin. (5) indice 2 platitorul venitului are obligatia de calcula, retine, vira si declara contributiile sociale individuale  datorate de persoanele fizice autorizate in baza contractelor de agent.

Asadar, platitorul venitului va calcula, retine, vira si declara contributia individuala la sistemul asigurarilor sociale (10,5%)(daca  nu exista exceptii) si contributia individuala la sistemul asigurarilor sociale de sanatate (5,5%).

Persoana fizica autorizata nu are obligatia platii altor contributii sociale In mod facultativ se poate asigura in sistemul asigurarilor pentru somaj precum si in sistemul asigurarilor pentru concedii si indemnizatii.

Beneficiarul veniturilor din activitati desfasurate in baza contractelor de agent poate opta intre doua modalitati de impozitare, respectiv:

1) retinere la sursa  reprezentand plati anticipate. In acest caz, potrivit dispozitiilor art. 52 alin. (2) lit. a) din Codul fiscal , impozitul ce trebuie retinut, se stabileste aplicand o cota de impunere de 10% la venitul brut din care se deduc contributiile sociale obligatorii retinute la sursa potrivit titlului IX2 din Codul fiscal .

2) stabilirea impozitului pe venit ca impozit final. In acest caz, conform art. 52  alin. (2) din Codul fiscal , impozitul pe venit se calculeaza prin retinere la sursa la momentul platii veniturilor de catre platitorii de venituri, prin aplicarea cotei de 16% asupra venitului brut. Impozitul retinut se vireaza la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost platit venitul.

Potrivit Indicatiilor de completare din sectiunea C a Formularului 112 (caseta Atentie!) pentru tipurile de asigurat 17-Persoane care realizeaza venituri din drepturi de proprietate intelectuala sau 18-Persoane care realizeaza venituri din activitati desfasurate in baza contractelor/conventiilor civile incheiate potrivit Codului civil , precum si a contractelor de agent, daca este cazul, nu se completeaza nimic sau se pune zero in campul 6.Venit brut realizat si se completeaza numai campul 11.Baza contributie individuala sanatate.

Astfel, in declaratia 112 , in Anexa 1.2 Anexa asigurat in caseta Asigurat/neasigurat pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate se inscrie 2 - neasigurat. In caseta Asigurat in sistemul de asigurari pentru somaj se inscrie 2 - neasigurat. Persoana fizica care obtine venituri din activitati desfasurate in baza contractelor de agent va fi raportata in Sectiunea C. La tip asigurat se va selecta 18-Persoane care realizeaza venituri din activitati desfasurate in baza contractelor/conventiilor civile incheiate potrivit Codului civil , precum si a contractelor de agent. Veniturile obtinute se vor inscrie fie in campul 6-Venit brut realizat (daca persoana fizica datoreaza contributia individuala de asigurari sociale), fie in campul  6-Venit brut realizat se inscrie 0 si completeaza numai campul 11-Baza contributie individuala sanatate (daca persoana fizica nu datoreaza contributia individuala de asigurari sociale).de LegislatiaMuncii.ro


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
contract de agentcontributii socialedeclaratia 112Legea 263/2010pensii

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!


Data aparitiei: 08 Octombrie 2012
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele


Rating:


Contract de agent. Ce contributii sociale si declaratii sunt obligatorii? Nota: 5 din 5 - 1 vot.
 

 
x
(cel putin 10 caractere)


Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!
 

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Cercetare disciplinaraIntrebare: In cazul unei cercetari disciplinare, convocarea la cercetare disciplinara se poate efectua prin e-mail sau alta metoda online? De asemenea, intrevederea comisiei cu salariatul cercetat poate avea loc online, mai ales ca salariatul are contract de munca la domiciliu?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Salariata revenita din CCC. Modificare functie. Incetare CIM in perioada de probaIntrebare: O salariata revine din concediu crestere copil pana la 2 ani pe postul suspendat. Angajatorul ii propune un alt post in alt departament, salariata accepta. Se poate pune perioada de proba pentru noua pozitie? In aceasta situatie pot sa ii incetez contractul dupa perioada de proba? sau trebuie sa respect cele 6 luni de la revenirea din suspendare?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Fisele de Post ale angajatilor!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi"
Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
  
Atentie la Fisele de Post ale angajatilor!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]