Remuneratia unui intern. Modul de calcul pentru impozitul pe venit

Isabela Alexe
Isabela Alexe
13 Noiembrie 2019
13 Noiembrie 2019
Isabela Alexe
Isabela Alexe
impozit pe venit internshiplegea internshipuluimod calcul impozit venit
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Proiectul de Lege privind Internshipul a primit votul final favorabil al Parlamentului si din data de 18 august 2018 a inceput sa produca efecte.

Potrivit proiectului, tinerii in varsta de cel putin 16 ani vor putea participa la programe de internship platite la firme private sau institutii publice, pe perioade de cel mult sase luni. Proiectul va fi transmis Parlamentului cu solicitarea de a fi dezbatut si aprobat in procedura de urgenta.

Pe parcursul unui an calendaristic, in functie de numarul de salariati angajati cu contracte de munca, organizatia gazda poate incheia, in mod simultan, contracte de internship pentru un numar de interni care nu poate fi mai mare de 5% din numarul total de angajati.


"Va rog sa ma ajutati cu precizari in ceea ce priveste calculul valorii nete a indemnizatiei de internship. Inteleg ca se aplica toate contributiile aferente drepturilor salariale. Intrebarea este daca un intern beneficiaza de deducere la salariu in mod similar unui angajat cu contract individual de munca."



Conform art. 7 pct. 2 din Codul fiscal activitatea dependenta la functia de baza reprezinta orice activitate desfasuratain baza unui contract individual de munca sau a unui statut special prevazut de lege, declarata angajatorului ca functie de baza de catre angajat; in cazul in care activitatea se desfasoara pentru mai multi angajatori, angajatul este obligat sa declare numai angajatorului ales ca locul respectiv este locul unde exercitafunctia pe care o considera de baza.


IMPORTANT:

Prin urmare, activitatea la functia de baza poate fi exercitata doar in baza unui contract individual de munca. Internul nu isi desfasoara activitatea in baza unui contract individual de munca astfel incatimpozitul pe remuneratia acordata acestuia se calculeaza dupa regulile privind veniturile realizate in afara functiei de baza conform art. 78 alin. (2) lit. b) din Codul fiscal dupa cum urmeaza:

-    prin aplicarea cotei de 10% asupra bazei de calcul determinate ca diferentaintre venitul brut si contributiile sociale obligatorii aferente unei luni, datorate potrivit legii in Romania sau in conformitate cu instrumentele juridice internationale la care Romania este parte, precum si, dupa caz, a contributiei individuale la bugetul de stat datorate potrivit legii, pe fiecare loc de realizare a acestora.


Un articol realizat de expertii de la PortalCodulMuncii >>>





NOUTATI din Legislatia muncii

Pregatiti-va sa radeti cu lacrimi!


Savurati cele 12 caricaturi absolut dementiale
prezentate in Calendarul Vesel al Managerului HR 2025!


Vedeti AICI Caricaturile >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]