Quartz informeaza ca 3 bloggerite au ales recent sa viziteze o fabrica de haine din Phnom Penh, capitala Cambodgiei. Este unul dintre cele mai faimoase locuri in care se produc haine de calitate buna, la pret extrem de avantajos pentru companiile beneficiare. Dar cu ce pret?
Interesant este ca bloggeritele au mers, au vizitat, am inteles din videoclip ca au si incercat sa munceasca in fabrica sau macar sa asiste. Expresiile lor sunt total lamuritoare. Videoclipul poate fi vizionat aici.
La finalul videoclipului, fetele izbucnesc in plans. Au inteles care este pretul hainelor pe care le poarta ele impreuna cu mii sau milioane de alte persoane din lumea intreaga. Pretul este demn de plans pentru ca nu discutam despre conditii de lucru foarte bune.
"Adevarul este ca suntem bogati pentru ca ei sunt saraci", a declarat Ludvig Hambro, unul dintre producatori, la finalul serialului, citat de Quartz.
Evident, nimeni nu se astepta ca lucratorii din Cambodgia sa aiba parte de o viata de vis, precum a bloggeritelor, insa lucrurile sunt mult mai complicate de atat. In urma unui conflict trecut, 5 muncitori si-au pierdut viata, in greva pentru cresterea salariului minim.
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Sa nu neglijam faptul ca fabrici de haine sunt si in Romania. Se lauda romancele ca ele cos hainele pentru companii faimoase din afara. Nu dau nume pentru ca nu am informatii oficiale. Dar tin minte ca au fost scandaluri si la noi, pornite de la salariile indecent de mici pe care romancele le primeau in schimbul muncii lor.
Salarii mici, ore suplimentare uneori neplatite, munca la negru, evaziune fiscala, un volum prea mare de munca pentru timpul alocat, stres profesional si un timp blocat pentru lucratoarele care, cel mai sigur, nu au oportunitati de dezvoltare profesionala. Cat de mult atarna 5 ani de cusut haine la CV? Poate pentru inca atatia ani si probabil la cel mai mic salariu cu putinta.
Nu uitam ca amenzile merg pana la 10.000 de lei pentru munca la negru, neplata orelor suplimentare, neacordarea zilelor de concediu de odihna, concedieri abuzive si nu numai. Sa tinem cont de legislatia muncii si sa tinem cont si de faptul ca lucram cu oameni, nu cu masini. Aici este nevoie de etica si deontologie profesionala, nu doar de un bun management al afacerilor. Fara etica, afacerile se vor prabusi mai devreme sau mai tarziu.
Inspectia Muncii nu doarme iar noua Agentie pentru Inspectia Muncii si Securitate Sociala promite controale si mai bine organizate, mai eficiente si care sa scoata la iveala si cea mai mica neregula. Avem toata increderea.