3 bloggerite de moda au vizitat o fabrica de haine din Cambodgia. Care sunt conditiile de munca?

evaziune fiscalasalarii micimunca la negruneacordarea zilelor de concediuneplata orelor suplimentare
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Au inteles care este adevaratul pret al hainelor pe care le poarta cu mandrie si pe care le promoveaza.

Quartz informeaza ca 3 bloggerite au ales recent sa viziteze o fabrica de haine din Phnom Penh, capitala Cambodgiei. Este unul dintre cele mai faimoase locuri in care se produc haine de calitate buna, la pret extrem de avantajos pentru companiile beneficiare. Dar cu ce pret?

Interesant este ca bloggeritele au mers, au vizitat, am inteles din videoclip ca au si incercat sa munceasca in fabrica sau macar sa asiste. Expresiile lor sunt total lamuritoare. Videoclipul poate fi vizionat aici.

La finalul videoclipului, fetele izbucnesc in plans. Au inteles care este pretul hainelor pe care le poarta ele impreuna cu mii sau milioane de alte persoane din lumea intreaga. Pretul este demn de plans pentru ca nu discutam despre conditii de lucru foarte bune.

"Adevarul este ca suntem bogati pentru ca ei sunt saraci", a declarat Ludvig Hambro, unul dintre producatori, la finalul serialului, citat de Quartz.

Evident, nimeni nu se astepta ca lucratorii din Cambodgia sa aiba parte de o viata de vis, precum a bloggeritelor, insa lucrurile sunt mult mai complicate de atat. In urma unui conflict trecut, 5 muncitori si-au pierdut viata, in greva pentru cresterea salariului minim.

Sa nu neglijam faptul ca fabrici de haine sunt si in Romania. Se lauda romancele ca ele cos hainele pentru companii faimoase din afara. Nu dau nume pentru ca nu am informatii oficiale. Dar tin minte ca au fost scandaluri si la noi, pornite de la salariile indecent de mici pe care romancele le primeau in schimbul muncii lor.

Salarii mici, ore suplimentare uneori neplatite, munca la negru, evaziune fiscala, un volum prea mare de munca pentru timpul alocat, stres profesional si un timp blocat pentru lucratoarele care, cel mai sigur, nu au oportunitati de dezvoltare profesionala. Cat de mult atarna 5 ani de cusut haine la CV? Poate pentru inca atatia ani si probabil la cel mai mic salariu cu putinta.


Nu uitam ca amenzile merg pana la 10.000 de lei pentru munca la negru, neplata orelor suplimentare, neacordarea zilelor de concediu de odihna, concedieri abuzive si nu numai. Sa tinem cont de legislatia muncii si sa tinem cont si de faptul ca lucram cu oameni, nu cu masini. Aici este nevoie de etica si deontologie profesionala, nu doar de un bun management al afacerilor. Fara etica, afacerile se vor prabusi mai devreme sau mai tarziu.

Inspectia Muncii nu doarme iar noua Agentie pentru Inspectia Muncii si Securitate Sociala promite controale si mai bine organizate, mai eficiente si care sa scoata la iveala si cea mai mica neregula. Avem toata increderea.





NOUTATI din Legislatie muncii

[Raluca Dimitriu] Webinar Probleme la incetarea CIM + modificari legislative


Legea nr. 360/2023 a adus noutati privind continuarea activitatii salariatilor pana la implinirea varstei de 70 de ani, iar Legea nr. 283/2022 a modificat substantial Codul muncii, introducand notiuni ca:

• zile libere platite pentru evenimente familiale deosebite;
• concediu de ingrijitor;
• absente de la locul de munca pentru situatii neprevazute.

Cum afecteaza aceste modificari legislative incetarea CIM?

Aflati raspunsul in cadrul Webinarului “Noi probleme practice privind incetarea CIM”.

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
evaziune fiscalasalarii micimunca la negruneacordarea zilelor de concediuneplata orelor suplimentare

Data aparitiei: 29 Ianuarie 2015
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

3 bloggerite de moda au vizitat o fabrica de haine din Cambodgia. Care sunt conditiile de munca? Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Acordarea deducerilor personaleIntrebare: Avem urmatoarea situatie, un angajat care are salariu de incadrare de 10257 si o persoana in intretinere copil de 1 an, ore lucrate in luna 96 in valoare de 4103 , CM neimpozabil cod boala 08 -64 ore in valoare de 5053, Tichete de masa 280 lei, Alte sume 156. Venit brut 9592. Intrebarea este daca aceasta persoana beneficiaza deducere? Daca ne raportam la venitul brut atunci persoana nu beneficiaza de deducere, daca ne raportam la Venitul brut impozabil atunci beneficiaza de deducere. La care...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Angajare salvamar cu program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore libereIntrebare: La solicitarea salariatilor si cu acceptul acestora se poate accepta un program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore de sau minim 32 libere? motivatia este lipsa de personal calificat pe piata muncii - (salvamar)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]