UPDATE 19.03.2019 Senatul a respins proiectul de lege care prevedea ca orele de munca prestate de medici sa devina vechime in munca, asa ca raspunsul final il va avea Camera Deputatilor.
Proiectul initial propus anul trecut preverea ca: Orele de garda pentru medici vor fi vechime in munca. Cel putin asa arata o
initiativa legislativa, conform careia personalul angajat in sistemul medical, care a efectuat ore de garda, ar putea sa beneficieze de pensionare fara penalizari.
Potrivit propunerii legislative referitoare la modificarea legii privind sistemul unitar de pensii publice, depusa la Parlament, "pentru personalul angajat in sistemul medical, orele de garda efectuate si pentru care s-au platit contributii de asigurari sociale constituie vechime in munca si se iau in considerare la stabilirea stagiului de cotizare in sistemul public de pensii".
"Personalul angajat in sistemul medical, care a efectuat ore de garda, beneficiaza, la cerere, de pensionare, fara penalizari, inaintea varstei standard de pensionare, in cuantum direct proportional cu numarul de garzi efectuate, dar nu mai devreme de 57 de ani pentru femei si 60 de ani, pentru barbati", mai prevede proiectul de lege.
Initiatorii precizeaza ca propunerea legislativa vine in sprijinul celor care lucreaza in sistemul medical, mai ales al medicilor care efectueaza foarte multe ore de garda.
"Stresul, munca pana la epuizare, lipsa unui numar suficient de doctori, incapacitatea de a face fata numarului urias de pacienti, lipsa de respect si de perspective au dus de-a lungul timpului la suferinte ascunse si uneori la moarte. Avem in prezent peste 50 de cazuri in care medicii au decedat din astfel de cauze. (...)
Consideram ca este necesara instituirea unei echitati in sistemul de pensie, si anume recunoasterea ca vechime in munca a orelor de garda lucrate. in functie de numarul de garzi lucrate pentru care au fost achitate contributiile de asigurari sociale, personalul medical poate iesi la pensie, la cerere, fara penalizare. De aceasta masura ar urma sa beneficieze circa 10.000 de medici care efectueaza garzi si circa 20.000 de asistenti medicali", mai mentioneaza initiatorii.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Incetare CIM in perioada de proba. Prima zi de activitateIntrebare: Am angajat o persoana cu contract de munca cu 8 ore, pe perioada nedeterminata, dar a venit doar o zi, nu a muncit doar i s-a prezentat ce are de facut apoi dupa masa a sunat ca nu mai vine ca a acceptat o alta oferta. In acest caz cum trebuie sa desfacem contractul angajatului? Pe perioada de proba? Suntem obligati sa-i platim persoanei ziua in care a fost la servici dar nu a lucrat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Suprapunere certificate medicale. Declaratia 112Intrebare: Avem angajati care aduc concediu medical eliberat de diferiti medici, care se suprapun. Modul de calcul al acestor concedii medicale se platesc conform legislatiei in vigoare, adica primul concediu medical se plateste pana la data inceperii urmatorului. Intrebarea este: in declaratia 112, aceste concedii medicale trebuie sa apara ca si durata conform platii sau conform duratei care apare pe formularul de concediu medical eliberat de catre medic? Care este legislatia unde se precizeaza acest...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<