Fara doar si poate ca, in multe situatii angajatorii sunt de buna credinta si nu intentioneaza sa primeasca la munca salariati fara incheierea unui contract individual de munca.
Cu toate acestea, din cauza necunoasterii legii pot sa savarseasca fapte care se incadreaza ca munca nedeclarata, cu consecintele de rigoare.
Astfel, controalele ITM arata ca cele mai frecvente probleme apar la:
- Proba practica anterioara incheierii contractului individual de munca
- Timpul de lucru al salariatilor cu timp partial
- Perioada suspendarii contractului individual de munca
- Formarea profesionala
- Contractul de internship
- Perioada de practica
- Prestarea activitatii cu zilieri
- Prestarea activitatii cu persoane fizice autorizate
- Incheierea conventiilor civile
Situatiile de acest gen pot fi rezolvate prin cateva masuri preventive simple.
Iar aceste masuri va vor fi prezentate in data de 27 mai 2022, in cadrul
webinarului Munca subdeclarata - Greseli intalnite frecvent in practica, sustinut de reputatul specialist Rodica Mantescu,
detalii AICI >>>
Este un webinar care va propune o tematica foarte bogata si foarte instructiva, cu accent pe erorile pe care le puteti face FARA INTENTIE , doar pentru ca nu cunoasteti foarte în detaliu legea sau o interpretati altfel decat inspectorii.
Concret, Inspectia Muncii face controale inopinate, verifica persoanele care se afla la munca si il sanctioneaza pe angajator in toate imprejurarile in care cei identificati la lucru:
- nu au contract de munca incheiat in scris;
- au contract de munca, dar este suspendat;
- au contract de munca cu fractiune de norma, dar se afla in afara orarului de prestare a activitatii;
- au contract de munca cu norma intreaga, dar presteaza activitate in afara programului de lucru, fara a fi inregistrate orele suplimentare.
Munca la negru sau munca subdeclarata in 2022
Stiati ca...
1) ...pentru a nu fi incadrata ca munca nedeclarata, proba practica anterioara incheierii contractului individual de munca trebuie realizata in anumite conditii?
detalii AICI >>>
2) ...contractul de internship trebuie incheiat cu respectarea reglementarilor legale? Atentie, contractul de internship se aseamana sub multe aspecte cu contractul de munca, dar nu este un contract de munca. Este diferit si de contractul de voluntariat, deoarece internul este platit.
3) ...practica elevilor si studentilor presupune intocmirea anumitor documente si respectarea interdictiilor legale?
4) ...perioda de formare profesionala trebuie sa fie organizata cu respectarea programului de lucru in cazul salariatilor cu timp partial?
5) ...perioda de formare profesionala trebuie sa fie organizata cu respectarea perioadelor de suspendare a contractului individual de munca? Evident, trebuie sa fiti foarte atent si la respectarea termenelor prevazute de lege pentru inregistrarile in Revisal aferente situatiilor de mai sus.
Si, de asemenea, nu pierdeti din vedere posibilitatea de a contesta o eventuala amenda data de ITM – aceasta poate fi inlocuita in instanta cu un avertisment daca va dovediti buna-credinta. Aflati la webinar ce aveti de facut in acest sens,
INSCRIETI-VA ACUM >>>
Pentru a participa la webinar, va trebuie doar o conexiune la Internet!
Odata ce v-ati inscris pentru a participa la acest webinar, puteti adresa 2 intrebari pana la data de 23 mai. Raspunsurile le veti primi in cadrul webinarului.
De asemenea, puteti urmari webinarul inregistrat, ori de cate ori doriti, iar PRETUL este imbatabil,
detalii AICI >>>
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Abonament pentru utilizarea facilitatilor sportive. Tratament fiscal in anul 2025Intrebare: Conform art. 76 lit. h) contravaloarea abonamentelor pentru utilizarea facilitatilor sportive in vederea practicarii sportului si educatiei fizice cu scop de intretinere, profilactic sau terapeutic oferite de furnizori ale caror activitati sunt incadrate la codurile CAEN 9311, 9312 sau 9313, precum si contravaloarea abonamentelor, oferite de acelasi furnizor care actioneaza in nume propriu sau in calitate de intermediar, ce includ atat servicii medicale, cat si dreptul de a utiliza facilitatile...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Indemnizatie pentru folosirea masinii personale. Tratament fiscalIntrebare: Va rugam sa ne precizati ce obligatii fiscale are angajatul si angajatorul in urmatoarea situatie: Angajatorul doreste sa acorde o indemnizatie salariatilor care folosesc masina proprie in interes de servici (agenti de vanzari). Ce document se incheie cu acesta?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<