Contributiile pentru veniturile din conventii civile

contributiiconventii civileasigurari sociale
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Implicatii fiscale companie
 
IMPOZIT PE VENIT – 10% / 16%
 
La fel ca si in cazul drepturilor de autor impozitul retinut poate fi 10% sau 16%.
Ca element de noutate, putem observa ca in urma ultimelor modificari aduse Codului Fiscal, veniturile obtinute in baza conventiilor civile nu se mai regasesc in categoria veniturilor din alte surse, ele fiind clasificate in categoria veniturilor din activitati independente. Aceasta reclasificare are impact asupra contributiei individuale de sanatate datorata de persoanele fizice beneficiare de venituri din conventii civile.
 
CONTRIBUTIA INDIVIDUALA DE SOMAJ - 0.5%/ CONTRIBUTIA INDIVIDUALA LA ASIGURARILE SOCIALE DE STAT  - 10.5%
 
Asupra veniturilor din contracte/conventii civile, (chiar daca persoana beneficiara are sau nu calitatea de salariat la alta unitate) - unitatea va retine atat contributia individuala de asigurari sociale de stat cat si cea de somaj (exceptie fac persoanele care sunt pensionare pe limita de varsta si cele care sunt asigurate in alte sisteme neintegrate sistemului public de pensii – ex. avocati) - baza de calcul pentru cas si somaj este plafonata la 5 salarii medii brute pe economie lunar.
 
Obligatii declarative companie
 
Intocmirea declaratiei 100 – in cazul veniturilor din conventii civile pentru care se retine doar impozitul pe venit (pentru persoane asigurate in alte sisteme neintegrate sistemului public de pensii)

Intocmirea declaratiei 112 – in cazul veniturilor din conventii civile pentru care exista obligatia retinerii contributiilor sociale (somaj si cas) si impozitului pe venit
 
Anual, pana in ultima zi a lunii februarie a anului curent pentru anul precedent trebuie  intocmita si depusa declaratie informativa privind impozitul retinut pe veniturile cu regim de retinere la sursa, pe beneficiari de venit (declaratia 205) pentru cazul in care s-a retinut impozitul de 10%.

Anual pana la data de 30 iunie a anului curent pentru anul precedent trebuie  intocmita si depusa declaratie informativa privind impozitul retinut pe veniturile cu regim de retinere la sursa, pe beneficiari de venit (declaratia 205) pentru cazul in care s-a retinut impozitul de 16%.

Implicatii fiscale persoane fizice
 
IMPOZIT PE VENIT – 10% / 16%
 
In cazul in care unitatea retine 10% din venitul brut, se va face regularizarea impozitului pe venit  de 16%. In acest caz impozitul de 16% se va calcula asupra venitului net calculat ca diferenta intre venitul brut si contributiile obligatorii daca este cazul.
In cazul in care platitorul de venit retine direct impozitul de 16%, acesta reprezinta impozit final.
 
CONTRIBUTIE INDIVIDUALA SANATATE
 
Atentie! Avand in vedere faptul ca veniturile din conventii civile nu mai sunt considerate alte venituri, ci venituri din activitati independente, conform prevederilor Legii 95/2006 persoanele fizice beneficiare de venituri din conventii civile vor datora contributii de asigurari sociale de sanatate pentru aceste venituri si in cazul in care nu este singurul venit pentru care se plateste contributia. Astfel, persoanele fizice beneficiare de venituri din conventii civile au obligatia de a calcula si plati contributia de asigurarai sociale de sanatate de 5.5% asupra acestor venituri.

Obligatii declarative persoane fizice

Anual pana pe data de 25 mai a anului curent pentru anul anterior trebuie depusa declaratia privind veniturile realizate(declaratia 200) – doar in cazul in care unitatea retine impozit de 10%. In cazul in care se opteaza pentru retinerea impozitului final de 16%, persoana fizica nui mai este obligata sa depuna declaratia 200.

In termen de 30 de zile de la data obtinerii primului venit trebuie depusa declaratia 020 "Declaratie de inregistrare fiscala/declaratie de mentiuni pentru persoane fizice romane" – in cazul in care unitatea retine impozitul de 10%. In cazul in care se opteaza pentru retinerea impozitului final de 16%, persoana fizica nu mai este obligata sa depuna declaratia 020.

Persoana fizica beneficiara a veniturilor din conventii civile este obligata sa depuna "Declaratia privind obligatiile de consituire si plata la Fondul National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate datorate de alte persoane decat cele care desfasoara activitate in baza unui contract individual de munca". Aceasta declaratie se depune anual la casa de asigurari de sanatate, pana la primul termen de plata pentru anul fiscal in curs.

NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Important! Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la:

-> concediul paternal
-> distribuirea bacsisului catre salariati
-> programul flexibil de lucru
-> supravegherea video a activitatii in firma etc.
-> protectia avertizorilor de integritate !
 
Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
contributiiconventii civileasigurari sociale

Data aparitiei: 12 Aprilie 2011
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Contributiile pentru veniturile din conventii civile Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru Inginer-sef piscicultura si vanatoareIntrebare: Caut Fisa post pentru Inginer sef piscicultura si vanatoare 131202 inginer-sef piscicultura si vanatoare
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Campul data la care produce efecte. Data inceperii activitatiiIntrebare: Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta privind data de consemnare care se transmite in Revisal pentru noile contracte. Ca si exemplu, daca avem un angajat care incepe activitatea pe data de 19.04, iar contractul il semneaza pe data de 15.04 si tot pe 15.04 il declaram in Revisal, care este data de consemnare corecta care trebuie transmisa in Revisal, 15.04 cand a semnat si am declarat contractul in Revisal sau 19.04 cand angajatul isi incepe activitatea?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]