Intrebare: Un salariat cu varsta de 17 ani are contract de munca cu norma intreaga, dar lucreaza doar 6 ore/zi. Avand in vedere varsta (mai putin de 18 ani), cum se inregistreaza in revisal contractul de munca? Este contract cu norma intreaga sau cu timp partial?
Raspuns: Conform art. 112 alin. (1) din Codul muncii, durata normala a timpului de munca este de 8 ore pe zi si de 40 de ore pe saptamana pentru salariatii angajati cu norma intreaga.
Sunt situatii in care durata normala a timpului de munca se situeaza sub 8 ore pe zi si 40 de ore pe saptamana. Una dintre aceste situatii este cea a tinerilor de pana la 18 ani, in cazul carora, durata timpului de munca este de 6 ore pe zi si de 30 de ore pe saptamana (art. 112 alin. (2)). Prin urmare, in cazul salariatului minor, norma intreaga este de 6 ore pe zi si de 30 de ore pe saptamana.
Si contractul individual de munca cu timp partial presupune o durata redusa a timpului de munca, insa, in cazul salariatului cu fractiune de norma, numarul de ore normale de lucru, calculate saptamanal sau ca medie lunara, este inferior numarului de ore normale de lucru al unui salariat cu norma intreaga comparabil.
Astfel, in cazul acestui tip de contract, durata timpului de munca este redusa, prin vointa partilor fata de cea a unui salariat cu norma intreaga comparabil
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Salaraitul minor poate incheia un contract individual de munca (CIM) cu timp partial, caz in care durata muncii este mai mica de 6 ore pe zi si 30 de ore pe saptamana. Daca, insa, durata muncii este de 6 ore pe zi si de 30 de ore pe saptamana, apreciem ca, contractul individual de munca este cu norma intreaga.
In practica, unii inspectori de munca considera ca, contractul individual de munca incheiat cu un salariat minor pentru 6 ore pe zi si 30 de ore pe saptamana reprezinta un contract cu timp partial, punct de vedere la care nu achiesam, avand in vedere considerentele mai sus expuse.