Neclaritati privind plata somajului tehnic. Se poate ajunge la discriminari intre angajatori si angajati

Isabela Alexe
Isabela Alexe
06 Mai 2020
06 Mai 2020
Isabela Alexe
Isabela Alexe
stare de urgentasomajul tehniccontracte individuale de munca
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Mai multi avocati atrag atentia in aceasta perioada asupra faptului ca, in opinia lor, nu au fost inca reglementate suficient de clar prevederile referitoare la plata somajului tehnic, inclusiv in perioada urmatoare, dupa ridicarea unor restrictii odata cu incheierea starii de urgenta la 15 mai. 
 
Astfel, au fost analizate de catre specialistii in drept mai multe situatii in care, potrivit Mediafax, se poate afla un salariat care, la momentul instituirii starii de urgenta, avea mai multe contracte individuale de munca, precum si obligatiile ce le revin angajatorilor in aceste cazuri.
Conform aceleiasi surse, acestia atrag atentia asupra unui caz specific privind mai multe contracte de munca existente in acelasi timp pentru un singur angajat.
 
“O prima situatie o reprezinta coexistenta mai multor contracte individuale de munca ale aceluiasi angajat din care cel putin un contract de munca este cu norma intreaga, in vigoare pe perioada instituirii starii de urgenta”, scrie Mediafax.
 
Ramona Bejan, Senior Associate Berechet Rusu Hirit, a precizat pentru sursa citata urmatoarele:
 
„Acesta nu beneficiaza de indemnizatia asigurata din bugetul asigurarilor pentru somaj pentru ca beneficiaza de prevederile unui contract individual de munca cu norma intreaga nesuspendat”.
 
Se produc astfel nereguli care ar trebui eliminate prin reglementarea concreta care sa acopere orice astfel de neclaritati care vor ingreuna procedurile de lucru in perioada urmatoare si care vor duce doar la noi obstacole in ce priveste reluarea activitatii. 
 

NOUTATI din Legislatia muncii

NOUTATI privind CONCEDIILE aduse prin Legea 283


De ce trebuie sa acordati o atentie deosebita concediilor?

Pentru ca sunt nu mai putin de 17 tipuri de concedii prevazute in legislatie, fiecare cu propriile caracteristici, proceduri, capcane. Si, cand avem de-a face cu un domeniu atat de vast, este clar ca apar neclaritati si, implicit, greseli pe care inspectorii ITM de-abia le asteapta.

Vezi AICI cele 17 Tipuri de concedii. Regim juridic si fiscal >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]