Inspectia Muncii demareaza controale inopinate pentru pentru combaterea riscurilor de accidentare la locul de munca

acidente de muncamunca la negruangajati fara ciminspectia muncii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Inspectia Muncii a desfasurat Campania Nationala de identificare a cazurilor de munca la negru in constructii si actiuni de control pentru combaterea riscurilor de caderi de la inaltime si a surparilor de maluri pe santiere.

In perioada 27 – 30 iulie 2016, Inspectia Muncii a desfasurat Campania Nationala privind identificarea cazurilor de munca nedeclarata la angajatorii care isi desfasoara activitatea in domeniul constructiilor si a derulat actiuni de control, cu caracter inopinat, pentru combaterea riscurilor de caderi de la inaltime si surpari de maluri pe santierele fixe si mobile.

Au fost controlati 1.413 angajatori, s-au aplicat amenzi in valoare totala de 1.714.000 de lei si 155 de persoane au fost depistate ca desfasurau activitate fara a avea contracte individuale de munca.

In domeniul securitatii si sanatatii in munca au fost controlati 747 angajatori. S-au aplicat 1.229 de sanctiuni contraventionale, in valoare de 690.500 de lei din care 1.074 de avertismente si 155 de amenzi. S-au constatat 1.332 de deficiente, majoritatea referindu-se la: utilizarea echipamentelor de munca corespunzatoare cum sunt balustrade solide, platforme sau plase de prindere,suficient de solide pentru a opri caderile de la inaltime si care sa nu fie intrerupte decat in punctele de acces ale unei schele sau a unei scari,modului in care se controleaza schelele, de catre o persoana competenta, inainte de utilizarea lor,modul de concepere, construire si intretinere a schelelor nestandardizate, cele din lemn, pentru evitarea prabusirii sau deplasarea lor accidentala,modul in care sunt protejate si utilizate platformele de lucru, pasarelele si scarile schelelor astfel incat persoanele sa nu cada sau sa fie expuse caderilor de obiecte, asigurarea schelelor mobile si a scarilor impotriva deplasarilor involuntare. De asemenea scarile trebuie sa fie utilizate de asa maniera incat sa permita lucratorilor sa dispuna, in orice moment, de o prindere cu mana si de un sprijin sigur. Daca o greutate trebuie transportata manual pe scara, acesta nu trebuie sa impiedice mentinerea unei prinderi sigure cu mana.

Au fost dispuse 2.136 de masuri obligatorii in ambele domenii de competenta cu termene concrete de realizare pe care inspectorii de munca le vor urmari modul de realizare.

”Din respect pentru lucratorii si angajatorii in constructii, care au nevoie de un cadru legal in care sa-si desfasoare activitatea, mai ales in aceasta perioada dificila a anului datorata in special caniculei, am actionat la nivel national, pentru a preveni accidentarile prin caderi de la inaltime si surpari de maluri pe santierele fixe si mobile. Cum constructiile fac in plin sezon casa buna cu munca la negru Campania de identificare a cazurilor de munca nedeclarata a vizat angajatori care au insumat circa 26.000 de angajati. Un contract de munca legal si o evaluare corecta a riscurilor de accidentare cu masuri adecvate asigura pe termen lung securitate si sanatate in munca dar cel mai important, salveaza vieti.” - Dantes Nicolae BRATU, inspector general de stat.

In domeniul relatiilor de munca au fost controlati 665 de angajatori carora le corespunde un numar de 25.921 de lucratori. S-au aplicat 240 de sanctiuni contraventionale, in valoare de 1.023.500 de lei din care 870.000 de lei pentru munca la negru. La 8 angajatori s-au identificat peste 5 persoane fara contracte individuale de munca incheiate, situatii pentru care s-au inaintat propuneri de cercetare penala.

Frecvente incalcari ale legislatiei din domeniul relatiilor de munca pe care inspectorii le-au sanctionat au fost: primirea la munca a persoanelor fara intocmirea in forma scrisa a contractelor individuale de munca,neintocmirea regulamentului intern si neaducerea la cunostinta salariatilor a prevederilor acestuia, nerespectarea prevederilor privind Registrul general de evidenta a salariatilor, nerespectarea prevederilor legale privind obligatia angajatorului de a intocmi programarea concediilor de odihna pentru anul in curs,repartizarea programului de lucru in cazul contractelor individuale de munca cu timp partial,nerespectarea dispozitiilor referitoare la evidenta orelor de munca prestate de salariati,munca suplimentara, dovada platii salariului,repausul saptamanal.


Sursa: Inspectia Muncii


NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Important! Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la:

-> concediul paternal
-> distribuirea bacsisului catre salariati
-> programul flexibil de lucru
-> supravegherea video a activitatii in firma etc.
-> protectia avertizorilor de integritate !
 
Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
acidente de muncamunca la negruangajati fara ciminspectia muncii

Data aparitiei: 11 August 2016
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Inspectia Muncii demareaza controale inopinate pentru pentru combaterea riscurilor de accidentare la locul de munca Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru Inginer-sef piscicultura si vanatoareIntrebare: Caut Fisa post pentru Inginer sef piscicultura si vanatoare 131202 inginer-sef piscicultura si vanatoare
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Campul data la care produce efecte. Data inceperii activitatiiIntrebare: Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta privind data de consemnare care se transmite in Revisal pentru noile contracte. Ca si exemplu, daca avem un angajat care incepe activitatea pe data de 19.04, iar contractul il semneaza pe data de 15.04 si tot pe 15.04 il declaram in Revisal, care este data de consemnare corecta care trebuie transmisa in Revisal, 15.04 cand a semnat si am declarat contractul in Revisal sau 19.04 cand angajatul isi incepe activitatea?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]