legislatiamuncii.ro cauta meniu

 

Recuperarea prejudiciului prin procedura amiabila

recuperare prejudiciucodul munciiprocedura amiabila
Intrebare:
Debitul maxim recuperabil de 3.500 lei este raportat la:
- o anumita perioada de timp: o luna/un an?
- un anume numar de incidente? Daca un angajat prejudiciaza lunar firma cu 2.000 de lei, de exemplu.

“In cel de-al doilea caz contravaloarea pagubei recuperate prin acordul partilor nu poate fi mai mare decat echivalentul a 5 salarii minime brute pe economie. Asadar, in prezent, prin procedura nou introdusa prin Legea nr. 40/2011 se poate recupera un debit de maxim 3.500 lei. Paguba ce depaseste acest prag va putea fi recuperata tot prin intermediul instantei de judecata.”

Raspuns:
Art. 254 alin. (3) din Codul muncii republicat prevede ca, in situatia in care angajatorul constata ca salariatul sau a provocat o paguba din vina si in legatura cu munca sa, va putea solicita salariatului, printr-o nota de constatare si evaluare a pagubei, recuperarea contravalorii acesteia, prin acordul partilor, intr-un termen care nu va putea fi mai mic de 30 de zile de la data comunicarii.

Potrivit alin. (4) din acelasi articol, contravaloarea pagubei recuperate prin acordul partilor, conform alin. (3), nu poate fi mai mare decat echivalentul a 5 salarii minime brute pe economie.

Observam ca, pentru recuperarea pagubei pe cale amiabila, legiuitorul nu stabileste pragul maximal admis (echivalentul a 5 salarii minime brute pe economie) in raport de o anumita perioada de timp (luna, an etc.) sau periodicitatea incidentelor, prevederea cuprinsa in art. 254 din cod avand un caracter generic.

Fata de modul generic de redactare al dispozitiilor legale aplicabile, apreciez ca acestea pot fi interpretate in sensul ca angajatorul isi va putea recupera prejudiciile produse de un salariat prin procedura amiabila (in limita unei sume maxime egale cu echivalentul a 5 salarii minime brute pe economie) ori de cate ori salariatul se face vinovat de producerea unei pagube si in masura in care salariatul consimte prin acord la recuperarea pe cale amiabila.

de LegislatiaMuncii.ro


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
recuperare prejudiciucodul munciiprocedura amiabila

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!


Data aparitiei: 14 Iunie 2012
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele


Rating:


Recuperarea prejudiciului prin procedura amiabila Nota: 4.75 din 5 - 2 voturi.
 

 
x
(cel putin 10 caractere)


Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!
 

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Conditii ocupare postIntrebare: In aplicarea prevederilor Ordinului nr.1312 din 2020 privind reorganizarea Serviciului de Management al Calitatii Serviciilor de Sanatate, postul de medic poate fi ocupat de un medic dentist sau numai de un medic de medicina generala. Care ar fi argumentele care diferentiaza aceste doua functii? In prezent avem angajat un medic dentist in structura serviciului, propunandu-se ca postul de medic sa fie transformat in post de consilier grad I. Referitor la aplicarea alin.3 al art.13 in ordin se...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Pensie limita de varsta. Cumul pensie salariu. ConditiiIntrebare: In situatia in care pe perioada in care este angajat la o societate, un salariat iese la pensie, ii vine decizia de pensionare si el vrea sa continue munca ca salariat, ce obligatii avem noi ca angajator? Mai exact, barbat, nascut pe 08.07.1955 ii vine decizia de pensionare pe 25.08.2020, se pare ca este o pensionare de drept, la 65 ani. Salariatul acum a adus decizia, dar a mentionat ca vrea sa continue munca la societatea noastra ca sofer. Trebuia incetat contractul de munca existent in...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Regulamentul Intern - Ce verifica inspectorii veniti in control?
Descarcati GRATUIT raportul special

"Regulamentul Intern - Ce verifica inspectorii veniti in control?"
 

 


 
Angajarea - pasii catre o recrutare de succes
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Regulamentul Intern - Ce verifica inspectorii veniti in control?"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]