Intrebare: Conform prevederilor art. 143 alineatul 5 din Codul muncii , durata concediului neintrerupt a fost redusa de la 15 la 10 zile.
Aceste prevederi se aplica pentru concediile care vor fi planificate de acum inainte (incepand cu 01.05.2011) sau si pentru cele deja programate, pe baza carora a fost facut un plan de activitate pentru un an de zile?
Angajatorul poate stabili prin regulamentul intern ca fractiunea de concediu neintrerupt sa fie in continuare de 15 zile?
Raspuns: Potrivit art. 143 din Legea 53/2003 – Codul muncii , asa cum a fost modificat prin Legea 40/2011 , in cazul in care programarea concediilor se face fractionat, angajatorul este obligat sa stabileasca programarea astfel incat fiecare salariat sa efectueze intr-un an calendaristic cel putin 10 zile lucratoare de concediu neintrerupt.
Prin urmare textul de lege impune obligatia angajatorului de a stabili ca cel putin una dintre fractiunile concediului de odihna sa nu fie mai mica de 10 zile lucratoare. Astfel, faptul ca la nivel de unitate exista o programare a concediilor de odihna pentru anul 2011, programare efectuata conform Codului muncii in vigoare la data programarii, respectiv luna decembrie 2010, nu este incalcata in nici un fel legislatia aplicabila. Fractiunea de concediu de odihna neintrerupt este mai mare de 10 zile si nu mai mica.
Procedura completa la angajare Caiet de lucru pentru angajatori si manageri de HR
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
40 Modele de Regulament Intern
In concluzie, puteti stabili prin regulamentul intern ca fractiunea de concediu de odihna neintrerupt este de 15 zile. Aceasta reglementare este legala.