Concediul de odihna reprezinta un drept fundamental al salariatilor, garantat prin lege, insa nu de putine ori apar situatii in care acesta nu este efectuat integral. In astfel de cazuri, este important sa intelegem modalitatile de compensare a concediului de odihna neefectuat, precum si drepturile si obligatiile atat ale angajatului, cat si ale angajatorului.
Potrivit legislatiei muncii, zilele de concediu ramase neutilizate nu pot fi pierdute, iar in anumite conditii, acestea pot fi compensate in bani. In acest articol, vom analiza cum se poate recupera concediul neefectuat si cum se calculeaza suma compensata.
Concediul de odihna neefectuat - cadru legal si reglementari cheie
Codul Muncii este principalul act normativ care stabileste cadrul legal general pentru concediul de odihna neefectuat.
Iata principalele reglementari cheie:
1. Dreptul la concediu de odihna anual platit este garantat tuturor salariatilor. Acest drept nu poate fi obiectul vreunei cesiuni, renuntari sau limitari.
2. Concediul de odihna se efectueaza in fiecare an. In cazul in care salariatul, din motive justificate, nu poate efectua, integral sau partial, concediul de odihna anual la care avea dreptul in anul calendaristic respectiv, cu acordul persoanei in cauza, angajatorul este obligat sa acorde concediul de odihna neefectuat intr-o perioada de 18 luni incepand cu anul urmator celui in care s-a nascut dreptul la concediul de odihna anual.
3. Compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat este permisa numai in cazul incetarii contractului individual de munca.
Ce se intampla cu zilele de concediu neefectuate la demisie

Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz

Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii

Protectia datelor personale la locul de munca Ghid practic de implementare
La demisie, daca salariatul doreste, poate solicita angajatorului sa-si efectueze zilele de concediu in perioada de preaviz, insa acest lucru este posibil numai cu acordul angajatorului.
In cazul in care angajatul nu poate efectua zilele de concediu ramase, se vor aplica prevederile art. 146 alin. (3) din Codul Muncii, conform caruia, daca la momentul incetarii contractului individual de munca salariatul mai are zile de concediu neconsumate, acestea se compenseaza in bani. Suma acordata se calculeaza pe baza indemnizatiei de concediu de odihna si se plateste odata cu lichidarea finala.
In ce conditii este posibila compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat
Compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat este posibila doar la incetarea contractului individual de munca, conform art. 146 alin. (3) din Codul Muncii. Aceasta este singura situatie in care angajatorul poate plati zilele de concediu ramase, deoarece dreptul la concediu de odihna este unul inalienabil si trebuie, in principiu, efectuat.
Astfel, daca raportul de munca inceteaza din orice motiv (demisie, concediere, acordul partilor, pensionare etc.), iar salariatul mai are zile de concediu neefectuate, angajatorul este obligat sa le compenseze in bani, calculand indemnizatia de concediu aferenta perioadei neutilizate. In alte situatii, compensarea concediului in bani nu este permisa, iar salariatul trebuie sa beneficieze efectiv de zilele libere.
ATENTIE!
Conform art. III alin. (5) din OUG 156/2024, in anul 2025, personalul din institutiile si autoritatile publice, nu beneficiaza la incetarea raporturilor de munca sau de serviciu de compensarea in bani a concediilor neefectuate aferente anului 2025. Astfel, salariatii al caror contract de munca inceteaza in anul 2025 vor efectua in natura concediul de odihna aferent anului 2025. Totusi, daca acesti salariati au zile de concediu odihna neefectuate din anii anteriori, pentru acele zile se vor aplica prevederile Codului Muncii de compensare in bani a concediului de odihna neefectuat la data incetarii contractului individual de munca.
17 tipuri de concedii. Regim juridic si fiscal - o lucrare exceptionala, care explica impecabil intreaga procedura si toate implicatiile pe care le presupune acordarea oricarui tip de concediu.
Cu cat se platesc zilele de concediu neefectuate
Compensarea in bani a zilelor de concediu neefectuate se calculeaza similar indemnizatiei de concediu de odihna. Pentru stabilirea cuantumului indemnizatiei de concediu de odihna, art. 150 din Codul Muncii prevede urmatoarele:
1. Indemnizatia de concediu de odihna reprezinta media zilnica a drepturilor salariale din ultimele 3 luni anterioare celei in care este efectuat concediul, multiplicata cu numarul de zile de concediu.
2. Indemnizatia de concediu nu poate fi mai mica decat salariul de baza, indemnizatiile si sporurile cu caracter permanent cuvenite pentru perioada respectiva, prevazute in contractul individual de munca.
Prin urmare, pentru stabilirea cuantumului indemnizatiei de concediu se calculeaza media zilnica a drepturilor cu caracter permanent din ultimele 3 luni anterioare celei in care se efectueaza concediul si se inmulteste cu numarul de zile de concediu. Apoi se compara cuantumul indemnizatiei astfel stabilit cu salariul de baza, sporurile si indemnizatiile permanente cuvenite pentru perioada concediului, potrivit contractului de munca. Valoarea indemnizatiei acordate va fi cea mai favorabila dintre cele comparate.
Daca la incetarea contractului de munca, salariatul are zile de concediu neefectuat, angajatorul va calcula suma ce i s-ar fi convenit salariatului daca si-ar fi luat zilele de concediu si ii va acorda suma respectiva sub forma de compensare in bani.
Avand in vedere aspectele mentionate mai sus, formula de calcul pentru concediul neefectuat va fi:
Indemnizatie pentru concediul neefectuat = (Venit brut din ultimele 3 luni / Numar total de zile lucratoare din ultimele 3 luni) × Numar zile concediu neefectuat
Ce se intampla cu zilele de concediu neefectuate in cazul salariatilor transferati in institutiile publice
In conformitate cu prevederile art. 14 alin. (3) din H.G. nr. 250/1992 concediul de odihna neacordat salariatilor transferati, de catre unitatea de la care s-a efectuat transferarea, se va acorda acestora de unitatea la care au fost transferati. Indemnizatia de concediu va fi suportata de catre cele doua unitati, proportional cu timpul lucrat la fiecare dintre acestea in cursul anului calendaristic respectiv.
De exemplu, presupunem ca avem un salariat care in anul 2025 are 24 de zile de concediu neefectuat. Acest angajat se transfera in luna martie la o alta institutie publica.
Cele 24 de zile de concediu in 2025 inseamna ca salariatul are dreptul la 2 zile pe luna (24 zile: 12 luni). Pentru primele doua luni cand angajatul era la alta institutie publica, indemnizatia se va calcula de respectiva institutie, pentru 8 zile la care era salariatul indreptatit in cele 2 luni (2 zile x 2 luni). Pentru restul de 16 zile, indemnizatia de concediu de odihna este suportata din bugetul angajatorului la care s-a dispus transferul.
Fiind vorba despre personal bugetar, indemnizatia aferenta perioadei concediului de odihna este calculata in raport cu numarul de zile de concediu inmultite cu media zilnica a salariului de baza, sporului de vechime si, dupa caz, indemnizatiei pentru functia de conducere, luate impreuna, corespunzatoare fiecarei luni calendaristice in care se efectueaza zilele de concediu de odihna.
Media zilnica a veniturilor sus-mentionate se stabileste in raport cu numarul zilelor lucratoare din fiecare luna in care se efectueaza zilele de concediu.
Calcul indemnizatie concediu de odihna neefectuat la incetarea contractului de munca
Iata care este concret, modul de calcul al indemnizatiei pentru concediu de odihna neefectuat:
Etapa I - Calcularea mediei salariilor din ultimele 3 luni anterioare lunii in care inceteaza contractul.
Notam cu I indemnizatia pentru concediul de odihna care se compenseaza in bani:
I zilnica = S1 + S2 + S3/Numar zile lucratoare
I concediu = I zilnica x nr. zile CO
Etapa a II-a -Calcularea drepturilor salariale cuvenite pentru perioada concediului (ca si cum salariatul ar lucra)
S concediu = S 4 : nr. zile lucratoare x nr. zile CO
Etapa a III-a- Se compara I concediu cu S concediu.
Daca I concediu este mai mare decat S concediu, atunci de acorda valoarea I concediu.
Daca I concediu este mai mica decat S concediu, atunci de acorda S concediu.
Cum se calculeaza concediul de odihna neefectuat daca salariatul nu are 3 luni lucrate
Daca salariatul nu a lucrat 3 luni ci numai doua luni, se face media pe cele doua luni si se compara cu veniturile din salariul de baza, sporurile si indemnizatiile permanente cuvenite pentru perioada concediului, potrivit contractului de munca, adica veniturile pe care le-ar fi obtinut salariatul daca ar fi lucrat pe durata concediului de odihna.