Un angajator doreste sa stie daca este posibila sanctionarea unui salariat in perioada in care CIM este suspendat cu acordul partilor, pentru o perioada mai mare de 6 luni.
Este posibil? In ce conditii? Cum procedam?
Pentru rezolvarea acestei spete, tinem cont, in primul rand, de faptul ca din data de 01 august 20111, perioada si cauzele de suspendare ale CIM vor inscrie in registrul general de evidenta a salariatilor (Revisal) in termen de maximum 20 de zile lucratoare de la data suspendarii.
Incepand cu data de 01 august 2011, perioadele in care salariatii beneficiaza de concedii fara plata acordate in baza art. 54 din Codul muncii, precum si orice alta cauza de suspendare, exceptand cauzele de suspendare in baza certificatelor medicale, se vor inscrie in registrul de evidenta a salariatilor (Revisal).
CIM se suspenda in temeiul dispozitiilor art. 3 alin. (2) lit. h) coroborat cu art. 4 lit. c) din HG 500/2011 potrivit carora perioada si cauzele de suspendare ale contractului individual de munca, cu exceptia cazurilor de suspendare in baza certificatelor medicale se inregistreaza in registru in termen de maximum 20 de zile lucratoare de la data suspendarii.
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Portal Codul Muncii
Art. 49 alin. (2) prevede ca prin suspendarea CIM se suspenda prestarea muncii de catre salariat, implicit a platii drepturilor salariale de catre angajator.
Art. 49, alin. (6) spune clar faptul ca pe durata suspendarii CIM se suspenda toate termenele ce tin de incheierea, modificarea, executarea sau incetarea CIM. Exceptie fac situatiile in care CIM inceteaza de drept.
In concluzie, salariatul nu poate fi sanctionat cat timp contractul sau de munca este suspendat.
Raspuns oferit de specialistii PortalCodulMuncii.ro