De asemenea este conditionat de realizarea de venituri impozabile o perioada de 12 luni in ultimul an anterior nasterii copilului.
Se acorda pe o perioada lunga de timp, respectiv pana cand copilul implineste 2 ani, iar in cazul copilului cu handicap, pana la implinirea varstei de 3 ani si poate fi efectuat numai dupa concediul de maternitate obligatoriu.
Mai multe despre aceste conditii de acordare concediu crestere copil 2019 >>>
"O angajata a societatii urmeaza sa nasca. Care sunt demersurile necesare pe care trebuie sa le indeplineasca societatea la care este angajata persoana in cauza?"
Portal Codul Muncii
Medicina muncii un aliat al angajatorului
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Angajatorul are obligatia sa acorde salariatilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca aplicabil si din contractele individuale de munca.
Asiguratele au dreptul la concedii pentru sarcina si lauzie (concedii medicale de maternitate), pe o perioada de 126 de zile calendaristice, perioada in care beneficiaza de indemnizatie de maternitate, potrivit dispozitiilor art. 23 alin. (1) din OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, aprobata cu modificari si completari de Legea 399/2006, cu modificarile si completarile ulterioare.
Dupa epuizarea concediului de maternitate dar nu mai devreme de 42 de zile dupa data nasterii copilului, salariata solicita angajatorului, printr-o cerere, suspendarea contractului de munca pentru concediu crestere copil. Impreuna cu cererea salariata depune la angajator copie de pe certificatul de nastere a copilului.
ATENTIE!
Ca urmare a solicitarii salariatei angajatorul emite o decizie de suspendare a contractului individual de munca in temeiul art. 51 alin. (1) lit. a) din Codul muncii si o elibereaza impreuna cu o adeverinta, numita Anexa nr. 2, cu privire la veniturile realizate in ultimele 24 de luni anterior datei nasterii copilului.
Un raspuns oferit de specialistii de la PortalCodulMuncii >>>