Aprobarea legii tichetelor de vacanta a generat nenumarate dezbateri si foarte multe nemultumiri. Cum a inceput totul?
In anul 1982, Franta era prima tara din Europa care introducea sistemul tichetelor de vacanta. Dupa ea, si alte tari au urmat modelul sub forma cecurilor de odihna.
Conceput ca un ajutor pentru persoanele care nu dispun de resurse financiare necesare pentru a beneficia de un concediu anual, in Romania acest sistem a fost primit cu reticenta de angajatori dar si de angajati. Guvernatorii ne asigura ca tichetele de vacanta sunt o solutie avantajoasa pentru toate partile implicate: salarit, angajator, prestator de servicii turistice, stat.
Dar care este situatia reala, de fapt? Cati dintre angajatori si angajati sunt de acord cu conditiile si prevederile acestei legi? Daca in Franta tichetele de vacanta permit accesul in toate tarile UE, in Romania acestea sunt limitate doar la teritoriul tarii noastre.
Forumurile abunda de nemultumiri iar majoritatea persoanelor se considera inselate. Ce ii nemultumeste atat de tare pe toti acesti oameni?
Desi exista voci care sustin ideea ca tichetele de vacanta sunt o solutie minunata pentru sustinerea si dezvoltarea turismului autohton, fiind o masura anticriza sustinuta de guvern si care are nevoie si de sustinerea noastra, sunt mult mai multe alte voci care considera ca aceasta masura nu face altceva decat sa mentina preturile mari practicate la un nivel al serviciilor foarte redus. Pana la urma, spun ei, de ce sa fim fortati sa ne petrecem vacanta in statiunile din Romania? Este o idee absurda, ar trebui sa facem ce vrem cu banii nostri, nu sa fim constransi sa ne cazam la hoteluri de maxim trei stele. Doar concurenta ii va determina pe operatorii nostri de turism sa ne ofere servicii de calitate.
Legea prevede ca orice angajator care, prin negociere, stabileste de comun acord cu sindicatele si salariatii, poate acorda tichete de vacanta. Acestea au termen de valabilitate un an de la data emiterii.
Esti angajator? Afla care este solutia cea mai avantajoasa pentru tine in problema acordarii tichetelor de vacanta, ce conditii trebuie sa indeplinesti, cum trebuie sa procedezi in aceasta situatie. Acum ai acces la modele de calcul, incepand cu momentul primirii facturii proforme, la receptionarea tichetelor si a facturii fiscale, regularizarea avansului platit, cheltuieli privind contravaloarea tichetelor, restituirea tichetelor nefolosite, incasarea valorii nominale a tichetelor de vacanta returnate. Cu alte cuvinte, aveti explicata pas cu pas intreaga procedura privind acordarea tichetelor de vacanta.
Esti interesat de raporturile de munca? Primesti mai multe informatii despre tichetele de vacanta dar si despre alte subiecte din domeniul legislatiei muncii: angajare, concediere, conflicte de munca, contract individual de munca, regulament intern, salarizare, securitatea muncii, in Consilier-Codul muncii.
Adina Vasile
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Noua lege a pensiilor Ghid practic
editorialist
www.legislatiamuncii.ro