IMPORTANT! Fac exceptie situatiile prevazute de lege sau atunci cand, din motive obiective, concediul nu poate fi efectuat.
Mai mentionam ca, potrivit art. 144 din Codul muncii, dreptul la concediu de odihna anual platit este garantat tuturor salariatilor si nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renuntari sau limitari.
Dar ce trebuie sa stie angajatorii despre concediul suplimentar? In ce conditii se poate acorda si caror angajati?
"Avem un salariat care va implini 18 ani la data de 16.07.2017. De cate zile de concediu de odihna suplimentare va putea beneficia salariatul in anul 2017, conform art.147 alin (1) din Codul muncii?", se intreba cineva in cadrul PortalCodulMuncii.ro.
Raspunsul specialistilor Rentrop & Straton:
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
40 Modele de Regulament Intern
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
In Regulamentul Intern trebuie sa se regaseasca si conditiile in care anumiti salariati beneficiaza de CO suplimentar, iar numarul de zile lucratoare aferent acestui concediu se stabileste prin contractul colectiv de munca si va fi de cel putin 3 zile lucratoare.
Programarea concediului se face pana la sfarsitul anului calendaristic pentru anul urmator individual sau colectiv.
Modalitatea de programare poate fi stabilita prin intermediul regulamentului intern, iar perioada se stabileste prin consultarea salariatului.
In cazul salariatului care implineste varsta de 18 ani in acest an, apreciem ca acesta poate primi CO suplimentar cu 2 zile inainte de implinirea varstei (12 : 3 = 0,25 x 7 luni = 1,75) sau se vor acorda alte 3 zile lucratoare, in functie de preferintele salariatului in cauza.
Sursa: PortalCodulMuncii