Stabiliti fara GRESELI programul de lucru in ture si conditii program inegal

lucru in tureprogram inegalrepaus saptamanalmunca in tureschimb munca program inegal
Stabiliti fara GRESELI programul de lucru in ture si conditii program inegal
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
O societate are un program inegal si in ture pentru angajatii sai. Cum se poate proceda daca un schimn depaseste orele lucrate din luna, iar celalalt schimb are ore mai putine? Este corect sa se acorde zilele de miercuri si de joi libere pentru munca prestata in zilele de sambata si duminica? Se va acorda si un spor pentru aceste zile libere, deoarece activitatea nu poate fi intrerupta datorita procesului de productie? Este corect sa fie intocmit un grafic cu planificarea orelor de munca anterior fiecarei luni?
 
Raspunsul specialistului:
 
Conform art. 137 alin. (1) din Codul muncii, repausul saptamanal de 48 de ore se acorda de regula sambata si duminica. Astfel regula este aceea ca repausul saptamanal se acorda sambata si duminica. Potrivit alin. (2) al aceluiasi articol repausul saptamanal se poate acorda si in alte zile decat sambata si duminica daca acordarea in aceste zile ar perturba desfasurarea normala a activitatii.
 
Asadar, se poate acorda repausul saptamanal in alte zile ale saptamanii (intr-un interval de 7 zile salariatii trebuie sa beneficieze de 48 de ore de repaus saptamanal + repausul zilnic) daca acordarea in zilele de sambata si duminica ar perturba desfasurarea normala a activitatii.
Art. 137 alin. (3) stabileste ca in situatia in care repausul saptamanal se acorda in alte zile decat sambata si duminica, salariatii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.
 
Astfel, legiuitorul a stabilit numai obligatia de a acorda un spor pentru situatia in care repausul saptamanal se acorda in alte zile decat sambata si duminica lasand partilor libertate deplina in stabilirea cuantumului si a conditiilor acordarii acestuia prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca. Rezulta ca sporul pentru munca in zilele de repaus saptamanal se stabileste prin contractul individual sau colectiv de munca, legea nestabilind o limita minima sau maxima.
 
Prin urmare, cuantumul sporului trebuie sa fie prevazut fie in contractul individual de munca, fie in contractul colectiv de munca.
Conform art. 116 alin. (1) din Codul muncii, modul concret de stabilire a programului de lucru inegal in cadrul saptamanii de lucru de 40 de ore, precum si in cadrul saptamanii de lucru comprimate va fi negociat prin contractul colectiv de munca la nivelul angajatorului sau, in absenta acestuia, va fi prevazut in regulamentul intern.
 
(2) Programul de lucru inegal poate functiona numai daca este specificat expres in contractul individual de munca.
 
Este corect ca angajatorul sa intocmeasca graficul turelor anterior fiecare luni si sa il aduca la cunostinta salariatilor pentru ca acestia sa fie in cunostinta de cauza cu privire la programul de lucru.
 
Insa, intrucat programul din situatia expusa este un program inegal, in contractul individual de munca trebuie specificat ca salariatii au un program de lucru inegal ce va fi adus lunar la cunostinta salariatului prin comunicarea graficului.
 
De asemenea trebuie mentionat in contractul colectiv de munca sau in absenta acestuia, in regulamentul intern aceasta modalitate de stabilire a programului inegal.
 
Angajatorul are obligatia sa stabileasca turele astfel incat media anuala a orelor de munca sa fie de 40 ore/saptamana.
 
Astfel, salariatii pot sa lucreze intr-o luna mai putine sau mai multe ore cu conditia ca orele in plus/minus sa se compenseze cu orele lucrate in luna urmatoare astfel incat media anuala sa fie de 40 ore/saptamana. Desigur trebuie respectata si conditia impusa de Codul muncii in art. 114, aceea ca media orelor de munca, calculata pe o perioada de referinta de 4 luni calendaristice, sa nu depaseasca 48 de ore pe saptamana.

 
Raspuns oferit de Rodica Mantescu, Specialist in legislatia muncii, pentru PortalCodulMuncii.ro 

 
 

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU: Webinar Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024!


Prin Ordinul ANAF nr. 1.994/880/1.181/4.594/2023 a fost aprobat un nou model al Declaratiei 112 referitoare la plata contributiilor sociale, a impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate.

Atentie, gestionarea noului model al D 112 nu este deloc facila!

Iata de ce va invitam in data de 17 mai sa participati online la webinarul Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024 in cadrul caruia expertul Luminita Obaciu va limpezi cu profesionalism neclaritatile, cu accent pe subiectele care creeaza cele mai mari dificultati in practica!



...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
lucru in tureprogram inegalrepaus saptamanalmunca in tureschimb munca program inegal

Data aparitiei: 05 Mai 2021
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Stabiliti fara GRESELI programul de lucru in ture si conditii program inegal Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru Inginer-sef piscicultura si vanatoareIntrebare: Caut Fisa post pentru Inginer sef piscicultura si vanatoare 131202 inginer-sef piscicultura si vanatoare
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Campul data la care produce efecte. Data inceperii activitatiiIntrebare: Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta privind data de consemnare care se transmite in Revisal pentru noile contracte. Ca si exemplu, daca avem un angajat care incepe activitatea pe data de 19.04, iar contractul il semneaza pe data de 15.04 si tot pe 15.04 il declaram in Revisal, care este data de consemnare corecta care trebuie transmisa in Revisal, 15.04 cand a semnat si am declarat contractul in Revisal sau 19.04 cand angajatul isi incepe activitatea?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]