Modificare norma de lucru pe zi si inregistrare spor in Revisal. Cum procedati?

timp de lucrurevisal 2020act aditional program de lucrutransmitere revisal modificare cim
Modificare norma de lucru pe zi si inregistrare spor in Revisal. Cum procedati?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
In cadrul unei firme, se doreste trecerea la un nou program de lucru de 12 ore lucrate urmate de 24 de ore libere, 12 ore lucrate urmate de 48 de ore libere. Ce procedura urmeaza angajatorul?
 
Se modifica prin act aditional contractual de munca actual in care se mentioneaza programul normal de munca norma intreaga de 8 ore?
 
Ce ar trebui sa cuprinda actul aditional in mod obligatoriu?
 
Este necesar sa se transmita in Revisal modificarea acestui program de lucru?
 
Raspunsul specialistului:
 
Anterior modificarii contractului individual de munca, angajatorul are obligatia de a informa salariatul, cu privire la clauzele esentiale pe care intentioneaza sa le modifice (art. 17 alin. (1) din Codul muncii).
 
Obligatia de informare a salariatului se considera indeplinita de catre angajator la momentul semnarii actului aditional.
Elementele esentiale ale contractului individual de munca pe care angajatorul le poate modifica numai cu acordul salariatului prin incheierea unui act aditional la contract, potrivit art. 17 alin. (3) din Codul muncii, sunt:
 
a) identitatea partilor;
b) locul de munca sau, in lipsa unui loc de munca fix, posibilitatea ca salariatul sa munceasca in diverse locuri;
c) sediul sau, dupa caz, domiciliul angajatorului;
d) functia/ocupatia conform specificatiei Clasificarii ocupatiilor din Romania sau altor acte normative, precum si fisa postului, cu specificarea atributiilor postului;
e) criteriile de evaluare a activitatii profesionale a salariatului aplicabile la nivelul angajatorului;
f) riscurile specifice postului;
g) data de la care contractul urmeaza sa isi produca efectele;
h) in cazul unui contract de munca pe durata determinata sau al unui contract de munca temporara, durata acestora;
i) durata concediului de odihna la care salariatul are dreptul;
j) conditiile de acordare a preavizului de catre partile contractante si durata acestuia;
k) salariul de baza, alte elemente constitutive ale veniturilor salariale, precum si periodicitatea platii salariului la care salariatul are dreptul;
l) durata normala a muncii, exprimata in ore/zi si ore/saptamana;
m) indicarea contractului colectiv de munca ce reglementeaza conditiile de munca ale salariatului;
n) durata perioadei de proba.
 
Astfel, pentru modificarea duratei muncii, exprimata in ore/zi si ore/saptamana cat si pentru modificarea elementelor constitutive ale veniturilor salariale sunt elementele ale contractului ce necesita incheierea unui act aditional.
 
Conform art. 17 alin. (5) din Codul muncii, orice modificare a unuia dintre elementele prevazute la alin. (3) in timpul executarii contractului individual de munca impune incheierea unui act aditional la contract, anterior producerii modificarii, cu exceptia situatiilor in care o asemenea modificare este prevazuta in mod expres de lege sau in contractul colectiv de munca aplicabil.
 
Programul de lucru al salariatilor care presteaza activitate “in ture”, nu trebuie sa depaseasca 40 de ore pe saptamana, salariatii sa beneficieze de doua zile de repaus saptamanal precum si de perioade de repaus de 24 de ore atunci cand ziua de lucru este de 12 ore.
Modul concret de stabilire a programului de lucru inegal in cadrul saptamanii de lucru de 40 de ore, precum si in cadrul saptamanii de lucru comprimate va fi negociat prin contractul colectiv de munca la nivelul angajatorului sau, in absenta acestuia, va fi prevazut in regulamentul intern, potrivit dispozitiilor art. 116 alin. (1) din Codul muncii, republicat.
 
Trebuie stipulat in CCM sau, in absenta acestuia, in regulamentul intern, programul inegal de lucru al salariatilor.
 
Programul de lucru inegal poate functiona numai daca este specificat expres in contractele individuale de munca ale salariatilor, conform art. 116 alin. (2) din Codul muncii, republicat.
 
Asadar, in cazul programului de lucru inegal acesta va fi specificat expres in contractul individual de munca. La Capitolul H: Durata muncii, pct. 1, lit. a) din Anexa la OMMSS 64/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, se specifica in mod expres ”a) Repartizarea programului de lucru se face dupa cum urmeaza: munca in ture 12/24 inegal.
 
Asadar, in cazul programului de lucru inegal acesta va fi specificat expres in contractul individual de munca.
 
Aplicatia registrului general de evidenta a salariatilor (Revisal) contine rubrica Repartizare timp de munca unde se poate alege: ore de zi, ore de noapte, inegal.
 
Daca salariatii efectueaza atat ore de zi cat si ore de noapte in Revisal se va inregistra INEGAL.
 
Daca sporul pentru spor program in schimburi are inclus sporul de noapte si sporul pentru munca in zilele de repaus saptamanal acesta se va inregistra in Revisal si la observatii se va descrie din ce este compus.
 
 
Raspuns oferit de Alexandra Nedelcu, Expert Legislatia muncii, pentru PortalCodulMuncii.ro
 
 
 

de LegislatiaMuncii.ro


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
timp de lucrurevisal 2020act aditional program de lucrutransmitere revisal modificare cim

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!


Data aparitiei: 07 Septembrie 2020
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele


Rating:


Modificare norma de lucru pe zi si inregistrare spor in Revisal. Cum procedati? Nota: 5 din 5 - 1 vot.
 

 
x
(cel putin 10 caractere)


Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!
 

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Tichete de masa. Regim acordareIntrebare: O intrebare daca luna are 21 de zile lucratoare si un angajat lucreaza 20 de zile lucratoare are o zi de concediu de odihna si mai lucreaza si o sambata si o duminica pentru aceste zile nu se ia recuperare cum se pot acorda tichete pt zilele de weekend sub ce forma si ce contributii trebuiesc platite pt ele?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Venituri primite de la un angajator din Olanda. Impozit pe venit. Contributii sociale. Modalitate de declarare.Intrebare: O companie din Olanda care nu are sediu social/permanent/reprezentanta in Romania si nu este inregistrata fiscal in Romania, angajeaza cu contract de munca cetateni romani care isi vor desfasura activitatea pe teritoriul Romaniei si vor obtine venituri sub forma de salariu. Optiunea angajatorului este ca salariatii sa fie inregistrati fiscal in Romania pentru declararea si plata contributiilor sociale, in baza unui acord in acest sens. Va rugam sa ne comunicati ce documente trebuie sa depunem la...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Controale ITM 2021! DOCUMENTELE verificate si SOLUTIILE specialistilor”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la documentele solicitate la controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Controale ITM 2021! DOCUMENTELE verificate si SOLUTIILE specialistilor"
Controale ITM 2021! DOCUMENTELE verificate si SOLUTIILE specialistilor

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
  
Atentie la documentele solicitate la controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Controale ITM 2021! DOCUMENTELE verificate si SOLUTIILE specialistilor"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]