Decalare program conform OUG 132/2020. Ce prevederi sunt obligatorii?

decalare program oug 132reducere timp lucrustare de alerta program munca
Decalare program conform OUG 132/2020. Ce prevederi sunt obligatorii?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Decalarea programului de lucru a societatii cu un numar mai mare de 50 de salariati, in conformitate cu prevederile OUG 132/2020, mai este obligatorie? In ce conditii?
 
Raspunsul specialistului:
 
Din analiza dispozitiilor Legii nr.55/2020 se observa ca valabilitatea acesteia, cu exceptia unor situatii punctuale, este legata in mod direct de declararea starii de alerta, stare de alerta care este in continuare instituita pe teritoriul Romaniei fiind prevazuta prin HG nr.531/2021.
Potrivit art. 21 din Legea 55/2020, pe durata starii de alerta, prin derogare de la prevederile art. 118 alin. (1) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, angajatorii din sistemul privat, autoritatile si institutiile publice centrale si locale, indiferent de modul de finantare si subordonare, precum si regiile autonome, societatile nationale, companiile nationale si societatile la care capitalul social este detinut integral sau majoritar de stat ori de o unitate administrativ-teritoriala, cu un numar mai mare de 50 de salariati, organizeaza programul de lucru astfel incat personalul sa fie impartit in grupe care sa inceapa, respectiv sa termine activitatea la o diferenta de cel putin o ora.
 
Asadar, avand in vedere ca si la aceasta data este instituita starea de alerta la nivel national, in opinia noastra, dispozitiile art. 21 din Legea nr.55/2020, cu modificarile si completarile ulterioare isi mentin si la aceasta aplicabilitatea, organizarii programului de lucru in ture decalate trebuind respectata in mod obligatoriu pe intreaga perioada a starii de alerta.
 
Modalitatea concreta de organizare a programului de lucru ramane la latitudinea angajatorului acesta fiind obligat sa se organizeze de asa mniera astfel incat personalul sa fie impartit in grupe care sa inceapa, respectiv sa termine activitatea la o diferenta de cel putin o ora.
Subliniem ca decalarea programului de lucru este prevazuta de Legea 55/2020, OUG 132/2020, cu modificarile si completarile ulterioare reglementand posibilitatea reducerii programului de lucru in mod unilateral de catre angajator si conditiile in acare acest aspect poate fi realizat.  
 
Aceasta masura consta in posibilitatea reducerii timpului de munca a salariatilor cu cel mult 80% din durata zilnica, saptamanala sau lunara prevazuta in contractul individual de munca, in cazul reducerii temporare a activitatii determinate de instituirea starii de urgenta/alerta/asediu, in conditiile legii, iar pe aceasta durata in care timpul de munca este redus salariatii sa beneficieze de o indemnizatie de 75% din salariul de baza brut lunar aferent orelor de reducere a programului de lucru.
 
Asadar, timpul de munca poate fi redus zilnic, saptamanal sau lunar.
 
Masura poate fi aplicata pe perioada starii de urgenta/alerta/asediu, precum si pe o perioada de pana la 3 luni de la data incetarii ultimei perioade in care a fost instituita starea de urgenta/alerta/asediu.
 
Conditii pentru aplicarea masurii:
 
1. Analiza indeplinirii conditiilor legale pentru reducerea programului de lucru
 
1.a. Daca angajatorul face parte dintre categoriile de angajatori pe care OUG 132/2020 privind masuri de sprijin destinate salariatilor si angajatorilor in contextul situatiei epidemiologice determinate de raspandirea coronavirusului SARS-CoV-2, precum si pentru stimularea cresterii ocuparii fortei de munca le exclude de la aplicare.
 
1.b. Daca exista o reducere temporara a activitatii determinata de instituirea starii de urgenta/alerta/asediu.
 
1.c. Masura reducerii timpului de lucru vizeaza salariatii incadrati cu contract individual de munca cu norma intreaga.
1.d. Masura reducerii timpului de lucru afecteaza cel putin 10% din numarul de salariati ai unitatii.
 
2. Informarea si consultarea salariatilor/acordul organizatiei sindicale sau al reprezentantilor salariatilor
3. Stabilirea programului de lucru
4. Emiterea deciziei privind reducerea timpului de lucru si a salariului
5. Comunicarea deciziei privind reducerea programului de lucru salariatului
6. Inregistrarea in registrul general de evidenta a reducerii programului de lucru.
 
Raspuns oferit de Alexandra Nedelcu, Expert Legislatia muncii, pentru PortalCodulMuncii.ro 
 

NOUTATI din Legislatia muncii

Codul muncii te avantajeaza! Afla aici cum!


Iti cunosti drepturile oferite de legislatia muncii?

Lucrarea Ghidul angajatului. Codul muncii in interesul tau le prezinta pe toate intr-un mod extrem de limpede. Este scrisa clar si la obiect, o vei parcurge foarte usor. Si vei realiza cu aceasta ocazie ca drepturile tale nu sunt deloc putine si ca tu detii de fapt pozitia de forta in relatia cu angajatorul.

Nu este o exagerare: chiar beneficiezi de o multime de drepturi!

...Vezi AICI detalii complete <<

de Ioana Pavel


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
decalare program oug 132reducere timp lucrustare de alerta program munca

Data aparitiei: 28 Mai 2021
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Decalare program conform OUG 132/2020. Ce prevederi sunt obligatorii? Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Pensie militara de serviciu anticipata partiala si drept de muncaIntrebare: Cadru militar trecut in rezerva cu drept la pensie militara de serviciu anticipata partial, are drept de munca in domeniul privat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Cod COR sef dispeceratIntrebare: Va rog sa ma ajutati: Ce cod COR(in afara de 541408-Dispecer) pot utiliza pentru sef dispecerat, un angajat care coordoneaza departamentul dispecerat din cadrul societatii noastre.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]