"In cazul in care o societate isi desfasoare munca in ture: salariatii lucreaza si sambata, iar repausul saptamanal se acorda duminica si luni. Se poate acorda concediul de odihna sambata?"
Raspunsul specialistilor:
Nu exista o prevedere legala care sa reglementeze concediu de odihna pentru munca in ture. Prin urmare si in cazul acestor salariati se aplica dispozitiile din Codul muncii care reglementeaza concediul de odihna pentru toti salariatii din sectorul privat.
Astfel, potrivit art. 145 alin. (1) din Codul muncii, republicat, durata minima a concediului de odihna anual este de 20 de zile lucratoare. Durata efectiva a concediului de odihna anual se stabileste in contractul individual de munca, cu respectarea legii si a contractelor colective aplicabile, si se acorda proportional cu activitatea prestata intr-un an calendaristic, in conformitate cu art. 145 alin. (2) din Codul muncii, republicat.
Conform alin. (3) din acelasi articol, sarbatorile legale in care nu se lucreaza, precum si zilele libere platite stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil nu sunt incluse in durata concediului de odihna anual.
Indiferent cum este organizata activitatea, salariatul beneficiaza de concediu de odihna in zilele lucratoare si nu in zilele in care ar fi de serviciu.
Totodata, pe durata concediului de odihna norma de lucru este de 8 ore.
Art. 145 alin. (3) din Codul muncii, coroborat cu art. 112 alin. (1) din Codul muncii.
(3) Sarbatorile legale in care nu se lucreaza, precum si zilele libere platite stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil nu sunt incluse in durata concediului de odihna anual.
Art. 112. – (1) Pentru salariatii angajati cu norma intreaga durata normala a timpului de munca este de 8 ore pe zi si de 40 de ore pe saptamana.
In concluzie, indiferent de organizarea activitatii concediu de odihna se acorda pe zile lucratoare si nu pe zile calendaristice.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Abonament pentru utilizarea facilitatilor sportive. Tratament fiscal in anul 2025Intrebare: Conform art. 76 lit. h) contravaloarea abonamentelor pentru utilizarea facilitatilor sportive in vederea practicarii sportului si educatiei fizice cu scop de intretinere, profilactic sau terapeutic oferite de furnizori ale caror activitati sunt incadrate la codurile CAEN 9311, 9312 sau 9313, precum si contravaloarea abonamentelor, oferite de acelasi furnizor care actioneaza in nume propriu sau in calitate de intermediar, ce includ atat servicii medicale, cat si dreptul de a utiliza facilitatile...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Indemnizatie pentru folosirea masinii personale. Tratament fiscalIntrebare: Va rugam sa ne precizati ce obligatii fiscale are angajatul si angajatorul in urmatoarea situatie: Angajatorul doreste sa acorde o indemnizatie salariatilor care folosesc masina proprie in interes de servici (agenti de vanzari). Ce document se incheie cu acesta?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<