"Paznicii de la sociatatea noastra lucreaza prin rotatie si sambata si duminica cu zile libere in cursul saptamanii. Avem cazul in care lucreaza de sarbatoare de exemplu 30 noiembrie, cum trebuie sa fie platita ziua legal si trecuta pe statul de plata? Mentionam si in cazul in care nu putem acorda zi libera cum procedam?"
Raspunsul specialistilor:
Salariatilor care au lucrat in zi de sarbatoare legala, conform art. 142 alin. (1) din Codul muncii, in unitatile prevazute la art. 140, precum si la locurile de munca prevazute la art. 141 li se asigura compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile.
Alin. (2) al aceluiasi articol stabileste ca, in cazul in care, din motive justificate, nu se acorda zile libere, salariatii beneficiaza, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.
Astfel, in termen de 30 de zile se acorda salariatilor timp liber corespunzator pentru munca prestata in zi de sarbatoare legala.
Pentru ziua de 30 noiembrie in care au prestat activitate, salariatii vor beneficia de 1 zi libera platita in luna decembrie.
Daca nu se acorda timp liber corespunzator salariatii vor beneficia de salariu corespunzator zilei de sarbatoare legala (30 noiembrie) la care se adauga un spor de 100%.
Insa, indiferent de organizarea timpului de lucru salariatii au dreptul la acordarea in natura a repausului saptamanal de 48 de ore consecutive.
Potrivit art. 137 alin. (1) din Codul muncii, republicat, repausul saptamanal este de 48 de ore consecutive, de regula sambata si duminica.
Atata timp cat in privinta salariatilor ce lucreaza dupa un program de lucru in ture, in schimburi sau in orice alta modalitate nu este prevazuta vreo exceptie de la aplicarea acestor dispozitii legale, apreciem ca si acestia au dreptul la repaus saptamanal.
Asadar, indiferent de modalitatea de organizare a timpului de lucru salariatii au dreptul la acordarea in natura a repausului saptamanal in doua zile consecutive din cadrul saptamanii, de regula sambata si duminica.
In doua situatii prevazute de art. 137 alin. (2) din Codul muncii, republicat, repausul saptamanal se poate acorda in alte zile decat sambata si duminica:
a) in cazul in care ar prejudicia interesul public;
b) in cazul in care ar prejudicia desfasurarea normala a activitatii.
In aceste situatii repausul saptamanal poate fi acordat in alte zile consecutive decat sambata si duminica si precizate in contractul colectiv de munca sau in regulamentul intern, in conformitate cu dispozitiile art. 137 alin. (2) din Codul muncii, republicat. In cazul in care angajatorul nu poate acorda repausul saptamanal in zilele de sambata si duminica atunci, in conformitate cu dispozitiile art. 137 alin. (3) din Codul muncii, republicat, salariatii vor beneficia pe langa doua zile libere acordate in alte zile din cadrul saptamanii (saptamana incepe luni si se termina duminica) si de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.
De asemenea, la stabilirea programului de lucru se va tine seama ca perioadele de lucru de 12 ore sa fie urmate de perioade de repaus de 24 de ore.
Totodata, se va respecta regula impusa de Codul muncii la art. 112 conform careia durata normala a timpului de lucru sa fie de 40 de ore pe saptamana.
In consecinta, programul de lucru al salariatilor care presteaza activitate “in ture”, nu trebuie sa depaseasca 40 de ore pe saptamana, salariatii sa beneficieze de doua zile de repaus saptamanal conform celor mai sus expuse, precum si de perioade de repaus de 24 de ore atunci cand ziua de lucru este de 12 ore.
Angajatorul are obligatia sa acorde saptamanal 48 de ore repaus saptamanal.
Niciodata repausul saptamanal nu poate fi doar compensat in bani ci el trebuie acordat in natura.
In cazul in care nu s-a respectat repausul saptamanal intr-o saptamana dupa maximum 14 zile de activitate continua cu autorizarea inspectoratului teritorial de munca si cu acordul sindicatului sau al reprezentantilor salariatilor, salariatii au dreptul la un spor de 150% si la acordarea repausului saptamanal cumulat respectiv 4 zile consecutive.
Nerespectarea repausului saptamanal in fiecare saptamana constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei conform art. 260 alin. (1) lit. j) din Codul muncii.
Nu exista posibilitatea ca repausul saptamanal sa fie numai compensat in bani ci este obligatoriu sa fie efectuat in natura.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Varsta de pensionare. Data incetare CIMIntrebare: Salariata nascuta in 23 iulie 1962, indeplineste conditiile de pensionare limita de varsta luna aceasta, octombrie 2024. Va rog, sa-mi spuneti, cu ce data trebuie sa incetez CIM, avand in vedere ca la femei varsta de pensionare este diferita?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Concediu de odihna in functie de vechimeIntrebare: Ma puteti ajuta cu o nelamurire privind acordarea zilelor concediu pt angajati, in functie de vechimea in munca? Este aceasta o posibilitate sau o obligativitate pentru angajatori? Vechimea in munca Durata minima a concediului de odihna normal (in zile lucratoare) pana la 5 ani 21 zile de la 5 la 10 ani 22 zile de la 10 la 15 ani 23 zile de la 15 la 20 ani 24 zile peste 20 ani 25 zile
vezi AICI raspunsul specialistilor <<