Munca in ture in zilele de sarbatoare LEGALA. Ce prevede Codul Muncii?

zile de repaus saptamanalmunca zile de sarbatoare legalamunca in ture sarbatoare legala
Munca in ture in zilele de sarbatoare LEGALA. Ce prevede Codul Muncii?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

"Paznicii de la sociatatea noastra lucreaza prin rotatie si sambata si duminica cu zile libere in cursul saptamanii. Avem cazul in care lucreaza de sarbatoare de exemplu 30 noiembrie, cum trebuie sa fie platita ziua legal si trecuta pe statul de plata? Mentionam si in cazul in care nu putem acorda zi libera cum procedam?"
 
Raspunsul specialistilor:
 
Salariatilor care au lucrat in zi de sarbatoare legala, conform art. 142 alin. (1) din Codul muncii, in unitatile prevazute la art. 140, precum si la locurile de munca prevazute la art. 141 li se asigura compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile.
Alin. (2) al aceluiasi articol stabileste ca, in cazul in care, din motive justificate, nu se acorda zile libere, salariatii beneficiaza, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.
 
Astfel, in termen de 30 de zile se acorda salariatilor timp liber corespunzator pentru munca prestata in zi de sarbatoare legala.
Pentru ziua de 30 noiembrie in care au prestat activitate, salariatii vor beneficia de 1 zi libera platita in luna decembrie.
Daca nu se acorda timp liber corespunzator salariatii vor beneficia de salariu corespunzator zilei de sarbatoare legala (30 noiembrie) la care se adauga un spor de 100%.
 
Insa, indiferent de organizarea timpului de lucru salariatii au dreptul la acordarea in natura a repausului saptamanal de 48 de ore consecutive.
 
Potrivit art. 137 alin. (1) din Codul muncii, republicat, repausul saptamanal este de 48 de ore consecutive, de regula sambata si duminica.
 
Atata timp cat in privinta salariatilor ce lucreaza dupa un program de lucru in ture, in schimburi sau in orice alta modalitate nu este prevazuta vreo exceptie de la aplicarea acestor dispozitii legale, apreciem ca si acestia au dreptul la repaus saptamanal.
 
Asadar, indiferent de modalitatea de organizare a timpului de lucru salariatii au dreptul la acordarea in natura a repausului saptamanal in doua zile consecutive din cadrul saptamanii, de regula sambata si duminica.
 
In doua situatii prevazute de art. 137 alin. (2) din Codul muncii, republicat, repausul saptamanal se poate acorda in alte zile decat sambata si duminica:
 
a) in cazul in care ar prejudicia interesul public;
b) in cazul in care ar prejudicia desfasurarea normala a activitatii.
 
In aceste situatii repausul saptamanal poate fi acordat in alte zile consecutive decat sambata si duminica si precizate in contractul colectiv de munca sau in regulamentul intern, in conformitate cu dispozitiile art. 137 alin. (2) din Codul muncii, republicat. In cazul in care angajatorul nu poate acorda repausul saptamanal in zilele de sambata si duminica atunci, in conformitate cu dispozitiile art. 137 alin. (3) din Codul muncii, republicat, salariatii vor beneficia pe langa doua zile libere acordate in alte zile din cadrul saptamanii (saptamana incepe luni si se termina duminica) si de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.
 
De asemenea, la stabilirea programului de lucru se va tine seama ca perioadele de lucru de 12 ore sa fie urmate de perioade de repaus de 24 de ore.
 
Totodata, se va respecta regula impusa de Codul muncii la art. 112 conform careia durata normala a timpului de lucru sa fie de 40 de ore pe saptamana.
 
In consecinta, programul de lucru al salariatilor care presteaza activitate “in ture”, nu trebuie sa depaseasca 40 de ore pe saptamana, salariatii sa beneficieze de doua zile de repaus saptamanal conform celor mai sus expuse, precum si de perioade de repaus de 24 de ore atunci cand ziua de lucru este de 12 ore.
 
Angajatorul are obligatia sa acorde saptamanal 48 de ore repaus saptamanal.
 
Niciodata repausul saptamanal nu poate fi doar compensat in bani ci el trebuie acordat in natura.
 
In cazul in care nu s-a respectat repausul saptamanal intr-o saptamana dupa maximum 14 zile de activitate continua cu autorizarea inspectoratului teritorial de munca si cu acordul sindicatului sau al reprezentantilor salariatilor, salariatii au dreptul la un spor de 150% si la acordarea repausului saptamanal cumulat respectiv 4 zile consecutive.
 
Nerespectarea repausului saptamanal in fiecare saptamana constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei conform art. 260 alin. (1) lit. j) din Codul muncii.
 
Nu exista posibilitatea ca repausul saptamanal sa fie numai compensat in bani ci este obligatoriu sa fie efectuat in natura.
 
Un raspuns valabil la data de 6.12.2021, oferit de expertii de la PortalCodulMuncii >>>
 
 

NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Important! Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la:

-> concediul paternal
-> distribuirea bacsisului catre salariati
-> programul flexibil de lucru
-> supravegherea video a activitatii in firma etc.
-> protectia avertizorilor de integritate !
 
Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Ioana Pavel


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
zile de repaus saptamanalmunca zile de sarbatoare legalamunca in ture sarbatoare legala

Data aparitiei: 07 Decembrie 2021
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Munca in ture in zilele de sarbatoare LEGALA. Ce prevede Codul Muncii? Nota: 4.3 din 5 - 5 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revisal. Sanctionarea cu reducerea salariuluiIntrebare: Dorim sa ne acordati sprijin cu privire la modului de aplicare a a art. 248 alin. (1) lit c) din Codul muncii si a obligativitatii transmiterii sau NU in REVISAL: 1. Reducerea salariului de baza ca sanctiune disciplinara presupune modificarea efectiva a salariului de incadrare (de ex. am un salariu de incadrare de 4000 lei brut; angajatul este sanctionat disciplinar cu 10%; in consecinta salariul de incadrare devine 3600 de lei brut si toate sporurile se calculeaza la 3600 lei brut? ) sau doar...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Modificare salariu prin act aditionalIntrebare: Suntem nevoiti sa modificam in minus salariul unui angajat. Acesta va fi incadrat pe aceeasi functie, cu mici modificare in cadrul fisei de post (trece pe alta cursa care este cotata cu un salariu mai mic). Va rog sa ma ajutati cu ce documentatie trebuie intocmita pentru modificare? Mentionez ca angajatul a fost de acord cu aceasta modificare.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]