Angajatii la companiile offshore si programul de lucru

Mara Dobrin
Mara Dobrin
10 August 2017
10 August 2017
Mara Dobrin
Mara Dobrin
angajati offshorecompanie offshoreprogram de lucru 2017
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Specificam inca de la inceput ca legislatia din Romania nu reglementeaza in mod special timpul de lucru pentru angajatii offshore. Astfel, nu exista reglementari legale speciale pentru angajatii offshore. Acestor angajati le sunt aplicabile dispozitiile Codului muncii privitoare la timpul de lucru astfel cum sunt aplicabile oricarui salariat.

Iata un caz concret pe PortalCodulMuncii.ro: "As dori sa-mi spuneti care este legislatia privind angajatii offshore. Ei ar trebui sa lucreze prin rotatie, 14 zile consecutiv a cate 12 h pe zi pe platforma in Marea Neagra iar apoi 14 zile libere. Cum evidentiem aceste 14 zile libere? Dar cele 14 zile lucrate sunt ok? Ei vor fi platiti doar zilele pe care le lucreaza."


Raspunsul specialistilor Rentrop & Straton:

Conform art. 115 alin. (2) din Codul muncii, durata zilnică a timpului de muncă de 12 ore va fi urmată de o perioadă de repaus de 24 de ore.

Asadar, salariatii nu pot sa presteze activitate in fiecare zi 12 ore. Problema poate fi rezolvata prin stabilirea unui timp de lucru de 11 ore pe zi situatie in care repausul zilnic poate fi de 12 ore si nu de 24 de ore.

Potrivit art. 137 alin. (1) din Codul muncii, republicat, repausul saptamanal este de 48 de ore consecutive, de regula sambata si duminica.

Repausul se acorda saptamanal ceea ce inseamna ca, intr-un interval de 7 zile, salariatul trebuie sa beneficieze de cele 48 de ore consecutive de repaus saptamanal. Prin urmare, daca in interval de 7 zile salariatul  beneficiaza de 48 de ore consecutive de repaus saptamanal, dispozitiile Codului muncii sunt respectate.  


Aceste ore pot fi acordate miercuri si joi sau luni si marti cu conditia de a fi acordate consecutiv. Daca cele 48 de ore nu sunt acordate sambata si duminica, angajatorul are obligatia sa plateasca salariatului un spor la salariu al carui cuantum se stabileste prin negociere.

Programul de lucru trebuie sa fie astfel stabilit incat salariatii sa beneficieze de 48 de ore consecutive de repaus saptamanal.

Numai in situatii de exceptie, conform art. 137 alin. (4) din Codul muncii, zilele de repaus saptamanal pot fi acordate cumulat...citeste mai multe pe PortalCodulMuncii >>>




 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]