Munca de noapte - 3 studii de caz utile pentru managerii HR

Ioana Pavel
Ioana Pavel
14 Iunie 2023
14 Iunie 2023
Ioana Pavel
Ioana Pavel
Munca de noaptecodul muncii munca de noapteSporul pentru munca suplimentara
Munca de noapte - 3 studii de caz utile pentru managerii HR
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Munca de noapte si modul de reglementare al acesteia poate ridica semne de intrebare in anumite situatii, tocmai de aceea am ales sa iti prezentam 3 studii de caz elocvente in acest sens.
 

Codul Muncii munca de noapte si controlul medical. Studiul de caz numarul 1

 
"Suntem in situatia in care angajatii nostri au contractele cu 3 schimburi, fisele de riscuri 3 schimburi, fisele de aptitudine 3 schimburi (am lucrat schimbul 3 in trecut, ITM este informat). Nu am mai lucrat in 3 schimburi din martie 2022 - suntem in situatia de a incepe din nou schimbul 3 acum in ianuarie 2023, in articolul 127 din Codul muncii - este precizat ca inainte de a incepe schimbul 3 trebuie sa facem un control medical gratuit pentru acesti angajati. In cazul nostru trebuie sa facem sau nu si noi, pana acum desi nu am prestat schimbul 3 fisele de aptitudine nu s-au modificat si nici cele de riscuri. Medicul de medicina muncii zice considera ca nu ar fi necesar dar totusi sa ii trimit lista cu angajatii (cumva nu e clar nici medicului avand in vedere situatia noastra)."
 
Aveti o intrebare legata de timpul de munca? Va garantam ca in aceasta lucrare gasiti instantaneu SOLUTIA!
 
Ghidul practic Totul despre timpul de munca rezolva impecabil aspecte sensibile pe care ITM-ul le verifica INTOTDEAUNA cand vine in control, detalii AICI >>>
 
Raspunsul specialistului: 
 
In opinia noastra, art. 127 din Codul muncii, mentionat de dumneavoastra, prevede expres faptul ca Salariatii care urmeaza sa desfasoare munca de noapte in conditiile art. 125 alin. (2) sunt supusi unui examen medical gratuit inainte de inceperea activitatii si, dupa aceea, periodic.
 
In cazul prezentat rezulta ca activitatea in regim de noapte a incetat in luna martie 2022 si reincepe in ianuarie 2023.
 
Practic luna ianuarie reprezinta inceperea activitatii in regim de noapte, iar salariatii trebuie supusi acelui control gratuit pentru a se determina daca au, in continuare, capacitatea de munca in regim de noapte.
 
In opinia noastra, va incadrati in situatia prevazuta la art. 127 din Codul muncii, iar salariatii trebuie sa beneficieze de controlul medical, deoarece acum incepe, din nou, activitatea in regim de noapte.
 

Munca de noapte si medicina muncii. Studiul de caz numarul 2

 
"Un salariat care nu a a primit aviz de la medicina muncii pentru munca in ture de noapte, poate presta activitate intre orele 15:00-23:30 (doar 1,5 h/zi si doar aproximativ 18% din timpul lunar total)?"
 
 
Raspunsul specialistului: 
 
Munca de noapte este definita de Codul muncii astfel: ”Munca prestata intre orele 22,00-6,00 este considerata munca de noapte” - art. 125 alin. (1). In opinia noastra, între orele 22.00 si 23.30, persoana in cauza presteaza munca de noapte chiar daca nu indeplineste conditiile pentru a fi considerat salariat de noapte si remunerat corespunzator.
 
Insa fiind vorba de motive medicale pentru care persoana nu a primit aviz medical pentru prestarea muncii noaptea, nu avem posibilitatea de a exprima o opinie cu privire la capacitatea persoanei, din punct de vedere medical, de a presta munca intre orele 22.00 si 23.30. Acest aspect poate fi lamurit numai de medicul de medicina muncii care a evaluat salariatul.
 

Sporul pentru munca suplimentara si munca de noapte. Studiul de caz numarul 3

 
"Daca un salariat a prestat 5 ore suplimentare pe timp de noapte, cum este legal sa i se plateasca: cu sporul de 75% sau trebuie sa adaug si sporul de noapte de 25%?"
 
Raspunsul specialistului:

Munca suplimentara este munca prestata de luni pana vineri peste programul de 40 de ore/saptamana.
 
Conform art. 122 alin. (1) din Codul muncii, munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 90 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia.
 
Art. 123 alin. (1) din acelasi Cod stabileste ca, in cazul in care compensarea prin ore libere platite nu este posibila in termenul prevazut de art. 122 alin. (1) in luna urmatoare, munca suplimentara va fi platita salariatului prin adaugarea unui spor la salariu corespunzator duratei acesteia.
 
Potrivit alin. (2) al aceluiasi articol, sporul pentru munca suplimentara, acordat în conditiile prevazute la alin. (1), se stabileste prin negociere, în cadrul contractului colectiv de munca sau, dupa caz, al contractului individual de munca, si nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza.
 
Aveti o intrebare legata de timpul de munca? Va garantam ca in aceasta lucrare gasiti instantaneu SOLUTIA!
 
Ghidul practic Totul despre timpul de munca rezolva impecabil aspecte sensibile pe care ITM-ul le verifica INTOTDEAUNA cand vine in control, detalii AICI >>>
 
Astfel, salariatului trebuie sa i se compenseze cu timp liber orele suplimentare in urmatoarele 90 de zile, iar daca acest lucru nu este posibil, munca suplimentara se compenseaza cu un spor de cel putin 75% din salariu de baza.
 
Conform art. 125 alin. (1) din Codul muncii, munca prestata intre orele 22,00-6,00 este considerata munca de noapte.
 
Conform art. 129 alin. (2) din Codul muncii, salariatul de noapte reprezinta, dupa caz:
a) salariatul care efectueaza munca de noapte cel putin 3 ore din timpul sau zilnic de lucru;
b) salariatul care efectueaza munca de noapte in proportie de cel putin 30% din timpul sau lunar de lucru.
 
Astfel, pot exista salariati care:
- presteaza munca de noapte dar nu sunt salariati de noapte pentru ca nu se incadreaza in niciuna dintre situatiile mentionate la lit. a) sau b);
- presteaza munca de noapte si sunt salariati de noapte pentru ca se incadreaza in una dintre situatiile mentionate la lit. a) sau b).
 
Prin urmare, munca prestata intre orele 22 – 6 este munca de noapte chiar daca salariatul nu indeplineste conditia de a fi salariat de noapte.
In consecinta, orele de noapte vor fi evidentiate ca ore de noapte chiar daca salariatul nu este salariat de noapte.
 
Este adevarat ca in conformitate cu art. 126 din Codul muncii doar salariatii de noapte beneficiaza de compensarea muncii de noapte.
 
Dar, spre exemplu, daca angajatorul utilizeaza munca de noapte in mod frecvent, acestuia ii revine obligatia, conform art. 125 alin. (6) din Codul muncii sa informeze despre aceasta inspectoratul teritorial de munca chiar daca salariatii care presteaza munca de noapte nu sunt salariati de noapte.
 
Aceasta intrucat Codul muncii reglementand munca de noapte se refera in anumite articole la salariati de noapte iar in alte articole la munca de noapte. Sporul pentru munca de noapte si sporul pentru munca suplimentara sunt reglementate distinct asa incat ele nu se exclud ci se cumuleaza.
 
In speta, daca sunt intrunite conditiile pentru munca de noapte se plateste atat sporul de noapte de 25% cat si sporul pentru munca suplimentara daca nu se compenzeaza cu timp liber corespunzator in urmatoarele 90 de zile.
 
Raspunsuri oferite in 2022 si 2023, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe sfaturi si raspunsuri de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.
 
 

NOUTATI din Legislatie muncii

Diurna LEGALA. Ce s-a modificat in 2024?


Atentie, au intrat in vigoare 3 acte normative noi! Modificarile sunt majore!

Descoperiti care sunt cele mai frecvente greseli care apar la acordarea diurnei!

Eplicatii detaliate din lucrarea: Totul despre Diurna. Legislatia actualizata la zi. Cazuri practice explicate.

Vedeti AICI Cazuri practice explicate >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]