O societate cu activitate de productie organizeaza munca salariatilor in 3 ture. Se face informare prin care conform art.17 alin. 1) si 4) din Codul muncii prin care li se aduce la cunostiinta ca activitatea se va desfasura in 3 ture conform graficului de lucru urmand ca in situatia in care este de acord sa se faca act aditional. Cum se procedeaza insa daca un angajat refuza munca in ture?
Raspunsul specialistului:
Conform art. 117 din Codul muncii, programul de muncasi modul de repartizare a acestuia pe zile sunt aduse la cunostintasalariatilor si sunt afisate la sediul angajatorului.
Astfel, regula este ca, programul de munca si modul de repartizare a acestuia pe zile se stabileste de angajator fara a fi necesar acordul salariatului, acestea doar aducandu-se la cunostinta salariatului. Insa, cand este vorba de program inegal este necesar acordul salariatilor.
Astfel, potrivit art. 113 alin. (1) din Codul muncii, repartizarea timpului de munca in cadrul saptamanii este, de regula, uniforma, de 8 ore pe zi timp de 5 zile, cu doua zile de repaus.

Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale

Codul Muncii republicat si actualizat la zi

Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Alin. (2) din acelasi articol prevede ca in functie de specificul unitatii sau al muncii prestate, se poate opta si pentru o repartizare inegala a timpului de munca, cu respectarea duratei normale a timpului de munca de 40 de ore pe saptamana.
Modul concret de stabilire a programului de lucru inegal in cadrul saptamanii de lucru de 40 de ore, precum si in cadrul saptamanii de lucru comprimate va fi negociat prin contractul colectiv de munca la nivelul angajatorului sau, in absenta acestuia, va fi prevazut in regulamentul intern, potrivit dispozitiilor art. 116 alin. (1) din Codul muncii, republicat.
Alin. (2) al art. 116 mentioneaza ca programul de lucru inegal poate functiona numai daca este specificat expres in contractul individual de munca.
In situatia expusa, programul devine inegal intrucat salariatii nu presteaza activitate in fiecare zi acelasi numar de ore, munca fiind in ture.
Prin urmare, modificarea programului de lucru in program inegal se poate realiza numai prin act aditional la contractul individual de munca intrucat conform celor mai sus expuse programul de lucru inegal poate functiona numai daca este specificat expres in contractul individual de munca.
Conform art. 48 din Codul muncii, angajatorul poate modifica temporar locul si felul muncii, fara consimtamantul salariatului, si in cazul unor situatii de forta majora, cu titlu de sanctiune disciplinara sau ca masurade protectie a salariatului, in cazurile si in conditiile prevazute de prezentul cod.
Astfel, in baza acestui articol, nu se poate modifica programul de lucru. Ceea ce se poate modifica in baza acestui articol este locul si felul muncii cu titlu de sanctiune disciplinarasau ca masurade protectie a salariatului si nu pentru interesul productiei angajatorului.
Raspuns oferit de Rodica Mantescu, Specialist in legislatia muncii, pentru PortalCodulMuncii.ro