Studiu de caz: Angajatul cu timp partial si obligativitatea respectarii CCM superior

18 Iulie 2011
18 Iulie 2011
OMMSFP 1616/2011Codul munciiLegea 40/2011
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Unele situatii sau forme de angajare ies din tiparul obisnuit in functie de activitatea dorita de angajator. Exista, prin urmare, si situatii in care timpul de munca partial se limiteaza numai la anumite zile, iar contractul individual de munca va avea astfel prevederi diferite tocmai pentru a reglementa situatia in acord cu legea. Ce se intampla, asadar, in cazul in care se doreste ca o persoana sa lucreze doar o zi pe saptamana in cazul in care aceasta zi face parte din weekend?

Intr-o astfel de situatie se poate incheia cu persoana in cauza un contract individual de munca cu timp partial in baza art. 103 din Codul muncii, republicat, care defineste salariatul cu fractiune de norma drept salariatul al carui numar de ore normale de lucru, calculate saptamanal sau ca medie lunara, este inferior numarului de ore normale de lucru al unui salariat cu norma intreaga comparabil.

Astfel, lit. j) Salarizare pct. 1 din Modelul – cadru al contractului individual de munca (CIM) aprobat prin OMMSS 64/2003, astfel cum a fost modificat prin OMMSS 76/2003 si de curand prin OMMSFP 1616/2011 prevede: "1. Salariul de baza lunar brut: …………. Lei".

In afara de aceste prevederi, se mentioneaza si faptul ca salariul se stabileste lunar si in cazul unui contract de munca cu timp partial. In ceea ce priveste dreptul salariatului la un repaus saptamanal pe luna in zilele de sambata si duminica, stabilit conform contractului colectiv de munca aplicabil, se retine ca, potrivit dispozitiilor art. II alin. (2) din Legea 40/2011 pentru modificarea si completarea Legii 53/2003 - Codul muncii, contractele colective de munca in aplicare la data intrarii in vigoare a prezentei legi isi produc efectele pana la data expirarii termenului pentru care au fost incheiate.

In consecinta, daca la acest moment exista contracte colective la nivel de ramura in derulare, acesta va reprezenta izvor de drept si temei pentru acordarea drepturilor prevazute in acestea pentru salariatii incadrati la angajatorii care fac parte din ramurile respective.
NOUTATI din Legislatie muncii

Diurna LEGALA. Ce s-a modificat in 2024?


Atentie, au intrat in vigoare 3 acte normative noi! Modificarile sunt majore!

Descoperiti care sunt cele mai frecvente greseli care apar la acordarea diurnei!

Eplicatii detaliate din lucrarea: Totul despre Diurna. Legislatia actualizata la zi. Cazuri practice explicate.

Vedeti AICI Cazuri practice explicate >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]