Unele situatii sau forme de angajare ies din tiparul obisnuit in functie de activitatea dorita de angajator. Exista, prin urmare, si situatii in care timpul de munca partial se limiteaza numai la anumite zile, iar contractul individual de munca va avea astfel prevederi diferite tocmai pentru a reglementa situatia in acord cu legea. Ce se intampla, asadar, in cazul in care se doreste ca o persoana sa lucreze doar o zi pe saptamana in cazul in care aceasta zi face parte din weekend?
Intr-o astfel de situatie se poate incheia cu persoana in cauza un contract individual de munca cu timp partial in baza art. 103 din Codul muncii, republicat, care defineste salariatul cu fractiune de norma drept salariatul al carui numar de ore normale de lucru, calculate saptamanal sau ca medie lunara, este inferior numarului de ore normale de lucru al unui salariat cu norma intreaga comparabil.
Astfel, lit. j) Salarizare pct. 1 din Modelul – cadru al contractului individual de munca (CIM) aprobat prin OMMSS 64/2003, astfel cum a fost modificat prin OMMSS 76/2003 si de curand prin OMMSFP 1616/2011 prevede: "1. Salariul de baza lunar brut: …………. Lei".
In afara de aceste prevederi, se mentioneaza si faptul ca salariul se stabileste lunar si in cazul unui contract de munca cu timp partial. In ceea ce priveste dreptul salariatului la un repaus saptamanal pe luna in zilele de sambata si duminica, stabilit conform contractului colectiv de munca aplicabil, se retine ca, potrivit dispozitiilor art. II alin. (2) din Legea 40/2011 pentru modificarea si completarea Legii 53/2003 - Codul muncii, contractele colective de munca in aplicare la data intrarii in vigoare a prezentei legi isi produc efectele pana la data expirarii termenului pentru care au fost incheiate.
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
In consecinta, daca la acest moment exista contracte colective la nivel de ramura in derulare, acesta va reprezenta izvor de drept si temei pentru acordarea drepturilor prevazute in acestea pentru salariatii incadrati la angajatorii care fac parte din ramurile respective.