Potrivit art. 113 alin. (1) din Codul muncii repartizarea timpului de munca in cadrul saptamanii este, de regula, uniforma, de 8 ore pe zi timp de 5 zile, cu doua zile de repaus.
Alin. (2) din acelasi articol prevede ca in functie de specificul unitatii sau al muncii prestate, se poate opta si pentru o repartizare inegala a timpului de munca, cu respectarea duratei normale a timpului de munca de 40 de ore pe saptamana.
IMPORTANT:
Modul concret de stabilire a programului de lucru inegal in cadrul saptamanii de lucru de 40 de ore, precum si in cadrul saptamanii de lucru comprimate va fi negociat prin contractul colectiv de munca la nivelul angajatorului sau, in absenta acestuia, va fi prevazut in regulamentul intern, potrivit dispozitiilor art. 116 alin. (1) din Codul muncii, republicat.
Medicina muncii un aliat al angajatorului
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Manual de prim ajutor si interventie in situatii de urgenta
"In cadrul saptamanii de lucru de 40 ore se poate face repartizarea programului de lucru astfel? - luni liber - marti 6 ore lucrate - miercuri 8 ore lucrate - joi 6 ore lucrate - vineri 8 ore lucrate - sambata 12 ore lucrate - duminica liber Total ore lucrate in saptamana = 40 ore."
Indiferent de organizarea timpului de lucru, un salariat beneficiaza saptamanal de repaus de 48 de ore consecutive.
Asadar, indiferent de organizarea timpului de lucru salariatii au dreptul la acordarea in natura a repausului saptamanal de 48 de ore consecutive, de regula sambata si duminica (art. 137 alin. (1) din Codul muncii).
Astfel, atata timp cat in privinta salariatilor ce lucreaza dupa un program de lucru in ture nu este prevazuta vreo exceptie de la aplicarea acestor dispozitii legale, apreciem ca si acestia au dreptul la repaus saptamanal.
Indiferent de modalitatea de organizare a timpului de lucru salariatii au dreptul la acordarea in natura a repausului saptamanal in doua zile consecutive din cadrul saptamanii.
De asemenea, la stabilirea programului de lucru se va tine seama ca perioadele de lucru de 12 ore sa fie urmate de perioade de repaus de 24 de ore.
Totodata, se va respecta regula impusa de Codul muncii la art. 112 conform careia durata normala a timpului de lucru sa fie de 40 de ore pe saptamana.
Prin urmare, repausul saptamanal se acorda in doua zile consecutive, de regula sambata si duminica. Salariatii avand dreptul la doua zile consecutive de repaus saptamanal.
Intrucat saptamana reprezinta acea perioada de sapte zile consecutive care se socoteste de luni pana duminica, salariatii au dreptul in fiecare saptamana la un repaus de 48 de ore consecutive, care se acorda de regula sambata si duminica.
In speta, repausul saptamanal nu se acorda saptamanal ci se acorda duminica si luni, chiar daca sunt 48 de ore consecutive nu sunt in cadrul saptamanii de lucru.
Conform art. 135 alin. (1) din Codul muncii, salariatii au dreptul intre doua zile de munca la un repaus care nu poate fi mai mic de 12 ore consecutive.
Alin. (2) al aceluiasi articol stabileste ca, prin exceptie, in cazul muncii in schimburi, acest repaus nu poate fi mai mic de 8 ore intre schimburi.
Art. 115 alin. (2) din Codul muncii stabileste ca, durata zilnica a timpului de munca de 12 ore va fi urmata de o perioada de repaus de 24 de ore.
Conform art. 137 alin.(1) din Codul muncii, repausul saptamanal este de 48 de ore consecutive, de regula sambata si duminica.
ATENTIE!
In consecinta, salariatii au dreptul la repaus saptamanal la care se adauga repausul zilnic.
Astfel, in cazul unei durate a muncii de cel putin 12 ore, salariatii au dreptul la repaus zilnic de 24 de ore la care adauga repausul saptamanal de 48 de ore.
Daca nu se acorda repausul zilnic de 24 de ore + repausul saptamanal de 48 de ore se poate considera ca repausul saptamanal nu a fost acordat iar salariatii au dreptul la compensatii reprezentand 150% din salariu de baza conform art. 137 alin. (4) coroborat cu art. 123 alin.(2) din Codul muncii.
Un articol realizat de PortalCodulMuncii >>>