Repausul saptamanal NU include repausul zilnic! Atentie la Codul Muncii

repaus saptamanalrepaus zilnicart 113 codul munciiart 116 codul munciirepaus saptamanal 48 de ore
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Munca in baza unui CIM cu program de lucru inegal este reglementata in dispozitiile art. 113 si 116 din Codul muncii.

Potrivit art. 113 alin. (1) din Codul muncii repartizarea timpului de munca in cadrul saptamanii este, de regula, uniforma, de 8 ore pe zi timp de 5 zile, cu doua zile de repaus.

Alin. (2) din acelasi articol prevede ca in functie de specificul unitatii sau al muncii prestate, se poate opta si pentru o repartizare inegala a timpului de munca, cu respectarea duratei normale a timpului de munca de 40 de ore pe saptamana.

IMPORTANT:

Modul concret de stabilire a programului de lucru inegal in cadrul saptamanii de lucru de 40 de ore, precum si in cadrul saptamanii de lucru comprimate va fi negociat prin contractul colectiv de munca la nivelul angajatorului sau, in absenta acestuia, va fi prevazut in regulamentul intern, potrivit dispozitiilor art. 116 alin. (1) din Codul muncii, republicat.



"In cadrul saptamanii de lucru de 40 ore se poate face repartizarea programului de lucru astfel? - luni liber - marti 6 ore lucrate - miercuri 8 ore lucrate - joi 6 ore lucrate - vineri 8 ore lucrate - sambata 12 ore lucrate - duminica liber Total ore lucrate in saptamana = 40 ore."



Indiferent de organizarea timpului de lucru, un salariat beneficiaza saptamanal de repaus de 48 de ore consecutive.

Asadar, indiferent de organizarea timpului de lucru salariatii au dreptul la acordarea in natura a repausului saptamanal de 48 de ore consecutive, de regula sambata si duminica (art. 137 alin. (1) din Codul muncii).
Astfel, atata timp cat in privinta salariatilor ce lucreaza dupa un program de lucru in ture nu este prevazuta vreo exceptie de la aplicarea acestor dispozitii legale, apreciem ca si acestia au dreptul la repaus saptamanal.
Indiferent de modalitatea de organizare a timpului de lucru salariatii au dreptul la acordarea in natura a repausului saptamanal in doua zile consecutive din cadrul saptamanii.
De asemenea, la stabilirea programului de lucru se va tine seama ca perioadele de lucru de 12 ore sa fie urmate de perioade de repaus de 24 de ore.
Totodata, se va respecta regula impusa de Codul muncii la art. 112 conform careia durata normala a timpului de lucru sa fie de 40 de ore pe saptam
ana.

Prin urmare, repausul saptamanal se acorda in doua zile consecutive, de regula sambata si duminica. Salariatii avand dreptul la doua zile consecutive de repaus saptamanal.

Intrucat saptamana reprezinta acea perioada de sapte zile consecutive care se socoteste de luni pana duminica, salariatii au dreptul in fiecare saptamana la un repaus de 48 de ore consecutive, care se acorda de regula sambata si duminica.
In speta, repausul saptamanal nu se acorda saptamanal ci se acorda duminica si luni, chiar daca sunt 48 de ore consecutive nu sunt in cadrul saptamanii de lucru.

Conform art. 135 alin.  (1) din Codul muncii, salariatii au dreptul intre doua zile de munca la un repaus care nu poate fi mai mic de 12 ore consecutive.

Alin. (2) al aceluiasi articol stabileste ca, prin exceptie, in cazul muncii in schimburi, acest repaus nu poate fi mai mic de 8 ore intre schimburi.
Art. 115 alin. (2) din Codul muncii stabileste ca, durata zilnica a timpului de munca de 12 ore va fi urmata de o perioada de repaus de 24 de ore.

Conform art. 137 alin.(1) din Codul muncii, repausul saptamanal este de 48 de ore consecutive, de regula sambata si duminica.


ATENTIE!

In consecinta, salariatii au dreptul la repaus saptamanal la care se adauga repausul zilnic.

Astfel, in cazul unei durate a muncii de cel putin 12 ore, salariatii au dreptul la repaus zilnic de 24 de ore la care adauga repausul saptamanal de 48 de ore.

Daca nu se acorda repausul zilnic de 24 de ore + repausul saptamanal de 48 de ore se poate considera ca repausul saptamanal nu a fost acordat iar salariatii au dreptul la compensatii reprezentand 150% din salariu de baza conform art. 137 alin. (4) coroborat cu art. 123 alin.(2)  din Codul muncii.

 

Un articol realizat de PortalCodulMuncii >>>



NOUTATI din Legislatia muncii

Codul muncii te avantajeaza! Afla aici cum!


Iti cunosti drepturile oferite de legislatia muncii?

Lucrarea Ghidul angajatului. Codul muncii in interesul tau le prezinta pe toate intr-un mod extrem de limpede. Este scrisa clar si la obiect, o vei parcurge foarte usor. Si vei realiza cu aceasta ocazie ca drepturile tale nu sunt deloc putine si ca tu detii de fapt pozitia de forta in relatia cu angajatorul.

Nu este o exagerare: chiar beneficiezi de o multime de drepturi!

...Vezi AICI detalii complete <<

de Isabela Alexe


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
repaus saptamanalrepaus zilnicart 113 codul munciiart 116 codul munciirepaus saptamanal 48 de ore

Data aparitiei: 06 Noiembrie 2019
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Repausul saptamanal NU include repausul zilnic! Atentie la Codul Muncii Nota: 2.7 din 5 - 5 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Pensie militara de serviciu anticipata partiala si drept de muncaIntrebare: Cadru militar trecut in rezerva cu drept la pensie militara de serviciu anticipata partial, are drept de munca in domeniul privat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Cod COR sef dispeceratIntrebare: Va rog sa ma ajutati: Ce cod COR(in afara de 541408-Dispecer) pot utiliza pentru sef dispecerat, un angajat care coordoneaza departamentul dispecerat din cadrul societatii noastre.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]