Se pot CUMULA sporurile pentru orele suplimentare lucrate cu cele de sarbatoare legala?

spor zi de sarbatoare legalaspor munca suplimentaraplata zile de sarbatoare legala
Se pot CUMULA sporurile pentru orele suplimentare lucrate cu cele de sarbatoare legala?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
"Se pot cumula sporurile pentru orele suplimentare lucrate cu cele de sarbatoare legala, in cazul in care nu se poate acorda timpul liber corespunzator pentru orele suplimentare si se opteaza pentru plata acestora? Speta este pentru un angajat care lucreaza in ture de 12/24. Este corecta cumularea celor 2 sporuri? Spre exemplu: In luna aprilie 2023, pentru un angajat, la care repartizarea programului de lucru se face inegal, munca in ture 12/24 ore zi, 12/48 ore noapte. Norma de munca pentru luna aprilie: 18 zile * 8 ore = 144 ore Total ore lucrate = 180 ore, din care in zile de sarbatoare legala: 21 ore. Dupa ce se plateste sporul de ore lucrate in zile de sarbatoare legala (100 %), pentru cate ore se plateste sporul de munca suplimentara? 180 ore lucrate -144 ore norma = 36 ore? Sau 180 ore lucrate -144 ore norma  21 ore sarbatoare legala = 15 ore?"
 
Raspunsul specialistului: 
 
Munca in zilele de sarbatoare legala si munca suplimentara sunt reglementate distinct de Codul muncii.
 
Conform art. 120 alin. (1) din Codul muncii, republicat, munca prestata in afara duratei normale a timpului de munca saptamanal, prevazuta la art. 112, este considerata munca suplimentara.
 
Atentie, s-a modificat legislatia privind concediile! S-au introdus prevederi noi privind concediul de ingrijitor, concediul paternal, indemnizatia CCC!
 
Ghidul practic 17 tipuri de concedii. Regim juridic si fiscal, in care gasiti solutii complete si argumentate impecabil pentru orice problema, detalii AICI >>>
 
Art. 112 alin. (1) din cod prevede ca pentru salariatii angajati cu norma intreaga durata normala a timpului de munca este de 8 ore pe zi si de 40 de ore pe saptamana.
 
Conform acestor dispozitii legale, munca prestata in afara duratei normale a timpului de munca saptamanal de 40 de ore pe saptamana este considerata munca suplimentara. Angajatorul are obligatia sa tina evidenta timpului de lucru conform art. 119 din Codul muncii.
 
Conform art. 122 alin. (1) din Codul muncii, munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 90 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia.
 
Art. 123 alin. (1) din acelasi Cod stabileste ca, in cazul in care compensarea prin ore libere platite nu este posibila in termenul prevazut de art. 122 alin. (1) in luna urmatoare, munca suplimentara va fi platita salariatului prin adaugarea unui spor la salariu corespunzator duratei acesteia.
 
Potrivit alin. (2) al aceluiasi articol, sporul pentru munca suplimentara, acordat in conditiile prevazute la alin. (1), se stabileste prin negociere, in cadrul contractului colectiv de munca sau, dupa caz, al contractului individual de munca, si nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza.
 
Astfel, salariatului trebuie sa i se compenseze cu timp liber corespunzator orele suplimentare in urmatoarele 90 de zile, iar daca acest lucru nu este posibil, munca suplimentara se compenseaza cu un spor de cel putin 75% din salariu de baza.
 
Daca salariatul a lucrat intr-o zi de sarbatoare legala in cursul saptamanii de lucru de 5 zile (de luni pana vineri) si nu va beneficia de ziua libera in urmatoarele 30 de zile, are urmatoarele drepturi:
 
- salariul pentru ziua de munca;
- spor 100% pentru munca in zi de sarbatoare.
 
In consecinta, munca suplimentara mai intai se compenseaza cu timp liber corespunzator in urmatoarele 90 de zile ceea ce inseamna ca se acorda o zi libera pentru fiecare 8 ore lucrate suplimentar si numai daca nu se acorda timp liber corespunzator se plateste ziua libera de lucru cu 75% deoarece numai daca compensarea cu timp liber corespunzator nu este posibila in urmatoarele 90 de zile, in luna urmatoare se plateste un spor la salariu de minimum 75%.
 
17 tipuri de concedii, 17 surse de probleme - totul in Ghidul practic 17 tipuri de concedii
 
Este vorba despre probleme pentru dvs., managerul de Resurse Umane, obligat sa puneti in ordine adeverinte si certificate medicale, sa numarati zilele de concediu cuvenite, sa calculati indemnizatiile care trebuie platite – totul cu acoperire perfect legala, pe baza actului normativ potrivit si interpretat asa cum il interpreteaza inspectorii ITM, detalii AICI >>>
 
In ceea ce priveste munca prestata in zi de sarbatoare legala, in cazul in care, din motive justificate, nu se acorda zile libere, salariatii beneficiaza, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru (art. 142 alin. (2) din Codul muncii).
 
In cazul in care nu se acorda zi libera in ziua de sarbatoare legala intrucat activitatea nu a putut fi intrerupta din cauza caracterului procesului de productie sau specificului activitatii, salariatului trebuie sa i se asigure compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile (ore libere platite). In cazul in care, din motive justificate, nu se acorda timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile, salariatul beneficiaza, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru, adica 100%.
 
Prin urmare, indiferent de organizarea timpului de lucru, un salariat beneficiaza pentru munca in zilele de sarbatoare legala daca nu i se asigura compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile (ore libere platite), de un spor la salariu, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.
 
Astfel conform art. 142 alin. (2) din Codul muncii, in cazul in care, din motive justificate, nu se acorda zile libere, in urmatoarele 30 de zile, salariatii beneficiaza, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.
 
Ori daca munca este prestata in afara programului normal de lucru este atat munca suplimentara cat si munca in zi de repaus saptamanal. Astfel, cele 36 de ore prestata in afara normei lunare de lucru sunt ore suplimentare dintre care 21 de ore sunt si ore de sarbatoare legala.
 
Un raspuns oferit in martie 2023, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe sfaturi si raspunsuri de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.
 

NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Important! Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la:

-> concediul paternal
-> distribuirea bacsisului catre salariati
-> programul flexibil de lucru
-> supravegherea video a activitatii in firma etc.
-> protectia avertizorilor de integritate !
 
Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Isabela Alexe


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
spor zi de sarbatoare legalaspor munca suplimentaraplata zile de sarbatoare legala

Data aparitiei: 03 Aprilie 2023
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Se pot CUMULA sporurile pentru orele suplimentare lucrate cu cele de sarbatoare legala? Nota: 4.75 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Obligatie emitere adeverinta venit noua lege a pensiilorIntrebare: In ce conditii firma este obligata sa elibereze adeverinte cu tote veniturile din 1957-2001 conform noii L360/2023. Firma este din 1957, detinem arhiva, din statele vechi si mai apoi fluturasi se poate deduce baza de calul a pensiei care difera de la o perioada la alta, totodata, nu sunt incluse toate veniturile la calulul CAS-lui si pensia suplimentara L80/1992.Legea intra in vigoare din septembrie, suntem obligati sa eliberam pana atunci aceste adeverinte?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Fisa de post pentruDirector vanzariIntrebare: Va rog frumos sa ne trimit fisa post pentru urmatorul cod cor: 112018 - director vanzari.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]