Munca suplimentara si munca in zi de sarbatoare legala sunt reglementate distinct de Codul muncii. Pentru fiecare in parte este necesar sa fie respectate prevederile specifice.
Astfel, in ceea ce priveste munca in zi de sarbatoare legala, conform art. 139 alin. (1) din Codul muncii:
Zilele de sarbatoare legala in care nu se lucreaza sunt:
- 1 si 2 ianuarie;
- 24 ianuarie - Ziua Unirii Principatelor Romane;
- Vinerea Mare, ultima zi de vineri inaintea Pastelui;
- prima si a doua zi de Pasti;
- 1 mai;
- 1 iunie;
Dar ce se petrece cand angajatii lucreaza in ture? Cum se va proceda daca un salariat refuza sa lucreze in zi libera legala?
"Angajatii lucreaza in ture, 12/24 - 12/48 iar programul este afisat in avans la finalul lunii pentru luna urmatoare. In cazul in care tura angajatului pica in zi de sarbatoare legala si acesta refuza sa vina la tura, ce putem face? Pentru a considera ca avem activitate continua, trebuie un document anume? Avand in vedere ca programul este afisat iar angajatul stie ca lucreaza in ture, este nevoie de acordul lui pentru a lucra in sarbatoare legala? In cazul in care, la sfarsitul lunii, se efectueaza ore suplimentare din derularea normala a programului de lucru in ture, este nevoie de acceptul angajatului pentru acestea sau se considera acord tacit, avand in vedere luarea la cunostinta a programului de lucru?"
Raspunsul specialistilor:
Art. 141 din acelsi Cod stabileste ca prevederile art. 139 nu se aplica in locurile de munca in care activitatea nu poate fi intrerupta datorita caracterului procesului de productie sau specificului activitatii.
Astfel, pentru munca in zilele de sarbatoare legala nu este necesar acordul salariatului, insa angajatorul trebuie sa respecte dispozitiile legale referitoare la programul de lucru inegal.
Conform art. 116 alin. (1) din Codul muncii, modul concret de stabilire a programului de lucru inegal in cadrul saptamanii de lucru de 40 de ore, precum si in cadrul saptamanii de lucru comprimate va fi negociat prin contractul colectiv de munca la nivelul angajatorului sau, in absenta acestuia, va fi prevazut in regulamentul intern.
(2) Programul de lucru inegal poate functiona numai daca este specificat expres in contractul individual de munca.
Este corect ca angajatorul sa intocmeasca graficul turelor anterior fiecare luni si sa il aduca la cunostinta salariatilor pentru ca acestia sa fie in cunostinta de cauza cu privire la programul de lucru. Insa, intrucat programul din situatia expusa este un program inegal, in contractul individual de munca trebuie specificat ca salariatii au un program de lucru inegal(munca in ture) ce va fi adus lunar la cunostinta salariatului prin comunicarea graficului.
Din prevederile art. 139 mai sus citat rezulta ca munca poate fi prestata in zi de sarbatoare legala daca activitatea nu poate fi intrerupta datorita caracterului procesului de productie sau specificului activitatii.
Legea nu reglementeaza un document anume pentru a dovedi indeplinirea acestor conditii. Imposibilitatea intreruperii activitatii rezulta din documentele interne ale societatii care privesc organizarea si functionarea acesteia cum ar fi contractele incheiate cu clientii raportat la activitatea desfasurata.
In ceea ce priveste munca suplimentara, conform art. 120 alin. (2) din Codul muncii, munca suplimentara nu poate fi efectuata fara acordul salariatului, cu exceptia cazului de forta majora sau pentru lucrari urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori inlaturarii consecintelor unui accident.
Astfel, din aceasta prevedere rezulta ca salariatul trebuie sa isi exprime acordul pentru a efectua munca suplimentara insa textul nu reglementeaza necesitatea acordului scris. Acordul salariatul pentru efectuarea muncii suplimentare rezulta din insasi faptul ca presteaza munca suplimentara. Prin urmare, daca salariatii au efectuat munca suplimentara rezulta ca si-au dat acordul.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Termenul pentru recuperarea indemnizatiilor medicale. PrescriptieIntrebare: Care este procedura legala ca un angajator sa recupereze banii din fondul FNUASS? cererile au fost depuse la Casa de Sanatate in anul 2022...In cat timp, se stinge/prescrie obligatia celor de la Casa de Sanatate de a a restutui banii catre angajator? Este vorba despre concedii medicale cu cod indemnizatie 08.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Date incetare CIMIntrebare: Un angajat, dupa perioada maxima de concediu medical, ajunge la comisie medicala pentru pensionare anticipata. Cand se incheie contractul de munca? la momentul eliberarii deciziei de catre comisia medicala de pensionare anticipata sau la momentul eliberarii deciziei de pensionare pe caz de boala?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<