Munca in ture in zi de sarbatoare legala. Ce se intampla daca un salariat refuza sa vina la serviciu?

munca in zi de sarbatoare legalaart 119 codul munciievidente orelor de munca
Munca in ture in zi de sarbatoare legala. Ce se intampla daca un salariat refuza sa vina la serviciu?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

"In cadrul societatii noastre, o parte din salariati lucreaza in ture de cate 8 ore. Atunci cand tura lor pica in zi de sarbatoare, adica conform programului de lucru al angajatorului, salariatii trebuie sa presteze munca in zi de sarbatoare legala, cum se procedeaza cu cei care nu vin la locul de munca: pot sa isi ia concediu de odihna in aceasta zi? Cum pot justifica absenta de la locul de munca, se ponteaza ca zi libera de sarbatoare? Cum trebuie sa apara in pontaj aceasta zi?"
 
• Tip societate: S.R.L.
• Numar de angajati: peste 50 angajati
• Cod CAEN: 6201
 
Raspunsul specialistilor: 
 
Conform art. 119 din Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare, angajatorul are obligatia de a tine evidenta orelor de munca prestate zilnic de fiecare salariat, cu evidentierea orelor de incepere si de sfarsit ale programului de lucru, si de a supune controlului inspectiei muncii aceasta evidenta ori de cate ori exista o solicitare in acest sens.
 
Din aceasta perspectiva, avand in vedere specificul organizarii muncii in ture, angajatorul va tine evidenta muncii personalului care lucreaza in ture prin intocmirea unui pontaj separat, astfel incat sa existe o evidenta clara a programului de munca in ture, respectiv momentul intrarii in tura si cel al iesirii din tura a salariatilor, modului de repartizare a programului pe zile, orelor prestate noaptea, si a tuturor celorlalte elemente care sa asigure corecta si completa evidenta a muncii salariatilor in cadrul firmei.
 
Prin urmare, apreciem ca situatia faptica, respectiv intervalul de timp in care salariatul este prezent la munca, apoi timpul liber la care are dreptul, trebuie sa coincida cu situatia scriptica din pontaj.
 
Salariatul va fi absent in zilele in care din pontaj rezulta ca trebuia sa fie prezent. In Revisal, se suspenda contractul de munca pentru absente nemotivate in a treia zi de absenta.
 
In ceea ce priveste concediul de odihna, conform art. 145 din Codul muncii:
 
(1) Durata minima a concediului de odihna anual este de 20 de zile lucratoare.
(2) Durata efectiva a concediului de odihna anual se stabileste in contractul individual de munca, cu respectarea legii si a contractelor colective aplicabile.
(3) Sarbatorile legale in care nu se lucreaza, precum si zilele libere platite stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil nu sunt incluse in durata concediului de odihna anual.
 
Prin urmare, calculul concediului de odihna se efectueaza pe zile lucratoare. Astfel, salariatul nu ar putea fi in concediu de odihna intr-o zi de sarbatoare legala.
In practica, in astfel de situatii salariatii fac schimb de tura intre ei.
 
Un raspuns oferit in data de 25.09.2022, realizat de expertii de la PortalCodulMuncii >>>
 

NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Important! Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la:

-> concediul paternal
-> distribuirea bacsisului catre salariati
-> programul flexibil de lucru
-> supravegherea video a activitatii in firma etc.
-> protectia avertizorilor de integritate !
 
Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Ioana Pavel


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
munca in zi de sarbatoare legalaart 119 codul munciievidente orelor de munca

Data aparitiei: 27 Septembrie 2022
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Munca in ture in zi de sarbatoare legala. Ce se intampla daca un salariat refuza sa vina la serviciu? Nota: 4.83 din 5 - 3 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru Inginer-sef piscicultura si vanatoareIntrebare: Caut Fisa post pentru Inginer sef piscicultura si vanatoare 131202 inginer-sef piscicultura si vanatoare
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Campul data la care produce efecte. Data inceperii activitatiiIntrebare: Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta privind data de consemnare care se transmite in Revisal pentru noile contracte. Ca si exemplu, daca avem un angajat care incepe activitatea pe data de 19.04, iar contractul il semneaza pe data de 15.04 si tot pe 15.04 il declaram in Revisal, care este data de consemnare corecta care trebuie transmisa in Revisal, 15.04 cand a semnat si am declarat contractul in Revisal sau 19.04 cand angajatul isi incepe activitatea?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]