Ce lege reglementeaza formele specifice de organizare a timpului de lucru?

turnusforme specificeorganizare timp lucruprogramcontractul colectiv
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Va prezentam mai jos prevederile care contin definitia formelor concrete (specifice) de organizare a timpului zilnic de munca si anume: tura, tura continua, turnus, program fractionat etc.

Contractul colectiv de munca la nivel national pe anii 2007-2010 prevedea posibilitatea organizarii timpului de lucru in ture, ture continue, turnus si program fractionat.

Astfel, potrivit art. 10 alin. (7) din CCMUN pe anii 2007-2010, la locurile de munca unde, datorita specificului activitatii, nu exista posibilitatea incadrarii in durata normala a timpului zilnic de lucru, pot fi stabilite forme specifice de organizare a timpului de lucru, dupa caz, in tura, tura continua, turnus, program fractionat; locurile de munca la care se aplica aceste forme specifice de organizare, precum si modalitatile concrete de organizare si evidenta a muncii prestate se stabilesc prin contractul colectiv de munca la nivel de ramura, grupuri de unitati sau unitati.

Chiar daca acest contract nu mai este in vigoare, contractele colective de munca la nivel de ramuri au preluat aceasta posibilitate de organizare a timpului de lucru in diverse forme, in principal din ratiuni practice ale companiilor ce activeaza in anumite domenii.

Definirea acestor forme de organizare a timpului de lucru este facuta de teoreticieni in domeniu, precum si de unele contracte colective de munca. Gasiti definirea acestor concepte in lucrarea lui Ion Traian Stefanescu intitulata Tratat de dreptul muncii, Bucuresti, Editura Wolters Kluwer, 2007, pag. 552-553. Astfel:
"Programul in tura, care presupune un program de lucru de 8 ore ce se succeede in schimburi intr-o parte a zilei sau, dupa caz, pe intreaga durata a zilei de lucru (asigurandu-se salariatului o perioada de repaus de 16 ore libere pana la noua zi de munca).

Tura continua se practica in unitatile in care specificul procesului de productie nu permite deloc intreruperea activitatii si, concomitent, nu s-a introdus graficul cu 4 schimburi (asa numitul "schimb pana"). Tura continua se diferentiaza fata de tura deoarece presupune prestarea activitatii si sambata si duminica, perioada pentru care trebuie sa se acorde alte zile libere.

Munca in turnus presupune un program de lucru organizat in unitatile sau la locurile de munca unde este necesar sa se asigure, in anumite perioade, un numar diferit de salariati (majorat sau diminuat fata de cel obisnuit) in vederea prestarii de servicii pentru populatie, in conditiile existentei unor solicitari inegale. Se utilizeaza in special de catre unitatile de exploatare a cailor ferate si a mijloacelor de transport in comun si urmareste asigurarea numarului necesar de salariati in perioadele de varf si, respectiv, un numar redus cand nivelul solicitarilor scade. In cadrul acestui sistem numarul orelor efectiv lucrate trebuie sa se incadreze in limita duratei normale a timpului de lucru.

Programul de lucru pentru exploatare sau intretinere este organizat pentru exploatarea unor utilaje de interventie sau pentru efectuarea lucrarilor de intretinere la ele, atunci cand fluxul tehnologic al unitatii este intrerupt in acest scop. Regimul juridic al programului de lucru este acelasi cu cel al turnusului."

NOUTATI din Legislatia muncii

Codul muncii te avantajeaza! Afla aici cum!


Iti cunosti drepturile oferite de legislatia muncii?

Lucrarea Ghidul angajatului. Codul muncii in interesul tau le prezinta pe toate intr-un mod extrem de limpede. Este scrisa clar si la obiect, o vei parcurge foarte usor. Si vei realiza cu aceasta ocazie ca drepturile tale nu sunt deloc putine si ca tu detii de fapt pozitia de forta in relatia cu angajatorul.

Nu este o exagerare: chiar beneficiezi de o multime de drepturi!

...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
turnusforme specificeorganizare timp lucruprogramcontractul colectiv

Data aparitiei: 02 Noiembrie 2012
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Ce lege reglementeaza formele specifice de organizare a timpului de lucru? Nota: 2.88 din 5 - 4 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Pensie militara de serviciu anticipata partiala si drept de muncaIntrebare: Cadru militar trecut in rezerva cu drept la pensie militara de serviciu anticipata partial, are drept de munca in domeniul privat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Cod COR sef dispeceratIntrebare: Va rog sa ma ajutati: Ce cod COR(in afara de 541408-Dispecer) pot utiliza pentru sef dispecerat, un angajat care coordoneaza departamentul dispecerat din cadrul societatii noastre.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]