Munca in ture si in zi de sarbatoare legala. Exemplu de calcul si obligatii angajator

Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
19 Iulie 2021
19 Iulie 2021
Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
munca in turerepaus saptamanalmunca sarbatoare legala
Munca in ture si in zi de sarbatoare legala. Exemplu de calcul si obligatii angajator
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
“Un angajat cu program de lucru in ture de 12/24 si 12/48 conform graficului de lucru intocmit realizeaza un nr. de 180 ore in luna iunie 2021 fata de 160 ore lucratoare in luna. Cele 20 de ore lucrate peste programul normal sunt platite cu 200%. O tura a picat (12 ore in data de 20.06.2021) duminica si in Prima zi de Rusalii. Angajatul beneficiaza de repaus saptamanal de 48 ore in timpul saptamanii, conform graficului de lucru. Cum se calculeaza corect drepturile salariale care i se cuvin salariatului respectiv?”
 
Raspunsul specialistului:
 
Cu privire la munca prestata in zilele de sarbatoare legala, regula stabilita prin art. 139 alin. (1) din Codul muncii, republicat, este ca in zilele de sarbatoare legala nu se lucreaza.
 
Exceptiile de la regula sunt prevazute in art. 140 si 141 din acelasi act normativ.
 
Astfel, nu se acorda zile libere in zilele de sarbatoare legala in locurile de munca in care activitatea nu poate fi intrerupta din cauza caracterului procesului de productie sau specificului activitatii.
 
Salariatilor care lucreaza in unitatile sanitare si in cele de alimentatie publica, in scopul asigurarii asistentei sanitare si, respectiv, al aprovizionarii populatiei cu produse alimentare de stricta necesitate, precum si la locurile de munca in care activitatea nu poate fi intrerupta datorita caracterului procesului de productie sau specificului activitatii li se asigura compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile (art. 142 alin. (1) din Codul muncii).
 
In cazul in care, din motive justificate, nu se acorda zile libere, salariatii beneficiaza, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru (art. 142 alin. (2) din Codul muncii).
 
Astfel, in cazul in care nu se acorda zi libera in ziua de sarbatoare legala intrucat activitatea nu a putut fi intrerupta din cauza caracterului procesului de productie sau specificului activitatii, salariatului trebuie sa i se asigure compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile (ore libere platite).
 
Daca, din motive justificate, nu se acorda timp liber, salariatul beneficiaza, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala de salariul corespunzator si un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.
 
Asadar, daca pentru ziua de sarbatoare legala, nu se acorda timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile (ore libere platite) atunci aceasta zi este platita corespunzator la care se mai adauga si un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in zi de sarbatoare legala.
 
Indiferent de organizarea timpului de lucru, un salariat beneficiaza saptamanal de repaus de 48 de ore consecutive.
 
Asadar, munca in ture nu constituie o exceptie de la prevederile legale stabilite de Codul muncii, cu privire la munca suplimentara, repausul saptamanal, perioada de repaus obligatorie dupa ziua de munca de 12 ore, munca in zilele de sarbatoare legala.
 
Astfel, salariatul dupa o tura de 12 ore beneficiaza de repaus de 24 ore + 48 ore repaus sapamanal. Repausul de 24 de ore dupa o tura de 12 ore se cumuleaza cu repausul saptamanal de 48 de ore asa incat pentru respectarea repausului saptamanal in fiecare saptamana, salariatii cu munca in ture de 12 cu 24 trebuie sa beneficieze de un repaus de 72 de ore.
 
Munca prestata in zi de sarbatoare legala se raporteaza la regimul juridic al muncii prestate in zi de sarbatoare legala indiferent de cultul religios din care fac parte salariatii.
 
Totodata, la munca in ture sunt luni in care salariatul depaseste norma de munca si luni in care nu se realizeaza norma asa incat angajatorul in fiecare luna, indiferent daca se realizeaza sau nu norma respecta salariul negociat in contract.
 
Raspuns oferit de Alexandra Nedelcu, Expert Legislatia muncii, pentru PortalCodulMuncii.ro
 
NOUTATI din Legislatia muncii

Pregatiti-va sa radeti cu lacrimi!


Savurati cele 12 caricaturi absolut dementiale
prezentate in Calendarul Vesel al Managerului HR 2025!


Vedeti AICI Caricaturile >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]