Decizia nr. 7 din 2016 a ICCJ: Concedierea pentru inaptitudine fizica/ psihica

Maria Nicutar
Maria Nicutar
06 Aprilie 2016
06 Aprilie 2016
Maria Nicutar
Maria Nicutar
inaptitudine fizicaconcedierea disciplinaradecizia de concedieresalariatul este arestat preventivconcedierea pentru motive care tin de persoana salariatului
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Concedierea reprezinta incetarea contractului individual de munca din initiativa angajatorului. Asa cum prevede Codul Muncii,  concedierea poate fi dispusa pentru motive care tin de persoana salariatului sau pentru motive care nu tin de persoana salariatului (desfiintarea locului de munca).

Una dintre formele de concediere pentru motive care tin de persoana salariatului este cea pentru inaptitudine fizica/ psihica a salariatului. Codul Muncii prevede faptul ca inaptitudinea fizica/ psihica a salariatului se dispune prin decizie a organelor competente de expertiza medicala.


Ce intelegem prin decizie a organelor competente de expertiza medicala? Decizia Inalte Curti de Casatie si Justitie ne lamureste.


Iata continutul comunicatului Inaltei Curti de Casatie si Justitie cu privire la decizia luata pe aceasta tema:

"Admite sesizarea formulata de Curtea de Apel Craiova - Sectia I civila, in dosarul nr. 519/101/2015, privind pronuntarea unei hotarari prealabile si, in consecinta, stabileste ca:

In interpretarea dispozitiilor art. 61 lit. c) din Legea nr. 53/2003 privind Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, prin decizie a organelor de expertiza medicala (prin care se constata inaptitudinea fizica si/sau psihica a salariatului), se intelege rezultatul evaluarii medicului specialist de medicina muncii privind aptitudinea in munca, constand in fisa de aptitudine, necontestata sau devenita definitiva dupa contestare, prin emiterea deciziei de catre entitatea cu atributii legale in acest sens.

Obligatorie, potrivit dispozitiilor art. 521 alin. (3) din Codul de procedura civila.

Pronuntata in sedinta publica astazi, 04 aprilie 2016."



Ce trebuie sa stim despre concedierea pentru motive care tin de persoana salariatului

Angajatorii pot dispune concedierea pentru motive care tin de persoana salariatului atunci cand:

a) salariatul comite o abatere grava sau abateri repetate de la regulile de disciplina a muncii ori de la cele stabilite prin contractul individual de munca, contractul colectiv de munca aplicabil sau regulamentul intern, ca sanctiune disciplinara;

b) salariatul este arestat preventiv pentru o perioada mai mare de 30 de zile, conform prevederilor Codului de procedura penala;

c) prin decizie a organelor competente de expertiza medicala, se constata inaptitudinea fizica si/sau psihica a salariatului, fapt ce nu permite acestuia sa isi indeplineasca atributiile corespunzatoare locului de munca ocupat;

d) salariatul nu mai corespunde profesional pentru locul sau de munca.


Cand concedierea intervine pentru unul dintre motivele prevazute la una dintre literele b)-d), angajatorul va emite in mod obligatoriu decizia de concediere in termen de 30 de zile calendaristice de la data constatarii cauzei concedierii.


La concedierea disciplinara, decizia se emite dupa cercetarea disciplinara prealabila.

Daca salariatul a fost concediat pentru inaptitudine fizica/ pshica sau pentru necorespundere profesionala, angajatorul este obligat sa ii propuna acestuia alte locuri de munca vacante in unitate, compatibile cu pregatirea profesionala sau, dupa caz, cu capacitatea de munca stabilita de medicul de medicina a muncii.


Daca nu exista locuri de munca vacante compatibile, angajatorul este obligat sa solicite ajutorul agentiei teritoriale de ocupare a fortei de munca in vederea redistribuirii salariatului, corespunzator pregatirii profesionale si/sau, dupa caz, capacitatii de munca stabilite de medicul de medicina a muncii.

In termen de 3 zile lucratoare de la comunicarea angajatorului, salariatul trebuie sa isi manifeste in scris consimtamantul cu privire la noul loc de munca oferit.

In caz contrar, daca salariatul nu isi manifesta acordul, angajatorul poate dispune concedierea salariatului.

Mare atentie la faptul ca salariatul concediat pentru inaptitudine fizica/ psihica va beneficia de o compensatie, in conditiile stabilite in contractul colectiv de munca aplicabil sau in contractul individual de munca, dupa caz.


Concedierea pentru motive care nu tin de persoana salariatului

Aici discutam despre cazurile de incetare a contractului individual de munca determinata de desfiintarea locului de munca ocupat de salariat, din unul sau mai multe motive fara legatura cu persoana acestuia. Desfiintarea locului de munca trebuie sa fie efectiva si sa aiba o cauza reala si serioasa.



NOUTATI din Legislatia muncii

Pregatiti-va sa radeti cu lacrimi!


Savurati cele 12 caricaturi absolut dementiale
prezentate in Calendarul Vesel al Managerului HR 2025!


Vedeti AICI Caricaturile >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]