"Un salariat primeste de la casa nationala de pensii decize medicala, handicap gr. 3 este corect sa incheiem un act aditional (cu acordul partilor) de modificare a contractului individual de munca din norma intreaga in timp partial? La data comunicarii deciziei de pensionare mai este necesara incetarea contractului individual de munca sau putem continua colaborarea in baza aceluiasi contract?"
Raspunsul specialistului:
In ceea ce priveste incidenta dispozitiilor legislatiei muncii din perspectiva incetarii raporturilor de munca, apreciem ca relevanta prezinta art. 56 alin. (1) lit.c) din Codul muncii.
Procedura de pensionare din 2024! Ce modificari aduce noua lege a pensiilor!
Teza a II-a a art. 56 alin.(1) lit. c) din Codul muncii precizeaza ca incetarea de drept are loc la data comunicarii deciziei de pensie in cazul pensiei de invaliditate de gradul III, pensiei anticipate partiale, pensiei anticipate, pensiei pentru limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionare; la data comunicarii deciziei medicale asupra capacitatii de munca in cazul invaliditatii de gradul I sau II.
Prin Decizia CCR nr. 759 din 23 noiembrie 2017, publicata in Monitorul Oficial nr. 108 din 5 februarie 2018, s-a admis exceptia de neconstitutionalitate a prevederilor art. 56 alin. (1) lit. c) teza a doua, prima ipoteza din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, constatandu-se ca acestea sunt neconstitutionale. Dispozitiile declarate neconstitutionale prevedeau incetarea de drept a contractului individual de munca la data comunicarii deciziei de pensie in cazul pensiei de invaliditate de gradul III.
Pensia de invaliditate
Conform art. 147 alin. (1) din Constitutia Romaniei, republicata, dispozitiile din legile si ordonantele in vigoare, precum si cele din regulamente, constatate ca fiind neconstitutionale, isi inceteaza efectele juridice la 45 de zile de la publicarea deciziei Curtii Constitutionale daca, in acest interval, Parlamentul sau Guvernul, dupa caz, nu pun de acord prevederile neconstitutionale cu dispozitiile Constitutiei. Pe durata acestui termen, dispozitiile constatate ca fiind neconstitutionale sunt suspendate de drept.
Prin urmare, in intervalul 5 februarie 2018-21 martie 2018, prevederile art. 56 alin. (1) lit. c) teza a doua, prima ipoteza din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii au fost suspendate de drept, incetandu-si efectele juridice, in data de 22 martie 2018, intrucat legiuitorul nu a intervenit pentru modificarea prevederilor atacate.
Astfel, s-a aratat ca incetarea de drept a contractului individual de munca la data comunicarii deciziei de pensie in cazul pensiei de invaliditate de gradul III este contrara prevederilor constitutionale privind egalitatea de drepturi si conduce la restrangerea exercitiului dreptului la munca.
Curtea a retinut ca masura incetarii de drept a contractului individual de munca de la comunicarea deciziei de pensie in cazul pensiei de invaliditate de gradul III reprezinta o restrangere a exercitiului dreptului la munca. Se impune a fi analizat, „prin efectuarea unui test de proportionalitate, daca aceasta solutie legislativa este rezonabila, proportionala cu obiectivul urmarit si nu transforma dreptul la munca in unul iluzoriu/teoretic”.
Asa cum mentionam mai sus, potrivit art. 69 lit. c) din Legea pensiilor nr. 263/2010, publicata in Monitorul Oficial nr. 852 din 20 decembrie 2010, invaliditatea de gradul III este caracterizata prin pierderea a cel putin jumatate din capacitatea de munca, persoana putand sa presteze o activitate profesionala, corespunzatoare a cel mult jumatate din timpul normal de munca. In acest caz, observam ca salariatul poate lucra, cumuland pensia cu salariul, dar numai pentru jumatate de norma. Evaluarea capacitatii de munca, in vederea stabilirii gradului de invaliditate, se face, la cerere, pana la data implinirii varstei standard de pensionare prevazuta de prezenta lege, de catre medicul specializat in expertiza medicala a capacitatii de munca.
Reducerea normei de lucru in cazul invaliditatii de gradul III
Potrivit art. 56 lit. c) din Codul muncii, contractul de munca al salariatului inceta de drept la data comunicarii deciziei de pensie. Dar, dupa cum am vazut, prin Decizia nr. 759/2017, publicata in Monitorul Oficial nr. 108 din 5 februarie 2018, acest text a fost declarat neconstitutional.
Astfel, pot interveni urmatoarele situatii:
a) Daca avem un salariat incadrat cu jumatate de norma, care a dobandit incadrarea in gradul III de invaliditate, contractul sau de munca va continua ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat. Salariatul va avea dreptul sa cumuleze pensia cu salariul. Contractul sau de munca nu va putea inceta decat in aceleasi conditii ca si al celorlalti salariati;
b) Daca salariatul este incadrat cu norma intreaga, la data comunicarii deciziei de pensionare angajatorul are obligatia de a-i propune salariatului incheierea unui act aditional de modificare a contractului individual de munca, sub aspectul normei. Daca accepta – norma sa va fi redusa la jumatate, iar salariatul va cumula pensia cu salariul (corespunzator normei lucrate).
c) Daca salariatul refuza incheierea actului aditional de modificare a contractului de munca, va depinde de decizia medicului de medicina a muncii daca vom mai putea continua raportul de munca sau nu. Daca medicul de medicina muncii il declara inapt pentru desfasurarea activitatii, contractul sau va inceta, dar nu de drept, ci prin concediere pentru inaptitudine fizica si/sau psihica (art. 61 lit. c) din Codul muncii);
d) In acelasi fel vom proceda daca activitatea, prin natura sa, nu este susceptibila de fractionare, iar salariatul este declarat inapt de catre medicul de medicina muncii: salariatul va putea fi concediat pentru inaptitudine fizica si/sau psihica;
e) Daca medicul il declara apt de munca, iar salariatul continua activitatea cu norma intreaga, pensia va fi suspendata, in temeiul art. 114 lit. f) din Legea pensiilor nr. 263/2010 (ca urmare a faptului ca acesta depaseste jumatate din programul normal de lucru al locului de munca respectiv).
Remarcam faptul ca insasi Curtea Constitutionala, in motivarea deciziei, a luat in considerare posibilitatea ca angajatorul “sa nu aiba disponibil un loc de munca adecvat conditiei celui pensionat”.
Prin urmare, in cazul pensiei de invaliditate de gradul III, incetarea raporturilor de munca se va realiza in functie de situatia exacta a persoanei, urmand ca in functie de ipoteza in care acesta se afla sa fie operata corespunzator si incetarea in Revisal.
Conform art. 4 alin. (1) lit. f) din HG nr.905/2017, cu modificarile si completarile ulterioare, datele prevazute la art. 3 alin. (2) lit. p) – adica, data si temeiul legal al incetarii contractului individual de munca - se transmit cel tarziu la data incetarii contractului individual de munca/la data luarii la cunostinta a evenimentului ce a determinat, in conditiile legii, incetarea contractului individual de munca.
In concluzie, angajatorul poate incheia cu salariatul un act aditional de modifiare a normei de lucru la jumatate.
Un raspuns oferit in august 2023, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da
click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si
resurse umane.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Sprijin in vederea angajarii persoanelor cu handicapIntrebare: Cu privire la Ordonanta de Urgenta 127/2024, cu privire la unele masuri in domeniul social, respectiv privind angajarea persoanelor cu handicap, in articolul VI pct 3 sunt prevazute unele obligativitati ale angajatorilor cu peste 50 angajati, nu stim cum sa gestionam. Legea prevede obligativitatea de a solicita prin cerere scrisa adresata ONG-urilor sprijin in vederea angajarii persoanelor cu dizabilitati. Cum identificam aceste ONG-uri, ce format de scrisoare ne recomandati? Ulterior, ar trebui...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Drepturi prevazute in CCM ce se acorda pe durata suspendarii CIMIntrebare: Compania plateste asigurare privata de sanatate pentru angajatii sai cat si transport. Putem pune in contractul colectiv ca aceste drepturi sunt mentinute si pe perioada de suspendare a contractului in urmatoarele cazuri: Asigurarea privata sa fie mentinuta pe perioada concediului de crestere copil iar transportul sa fie mentinut pentru perioada de concedii medicale. In ambele situatii conform prevederilor din Codul muncii contractul se considera suspendat, insa tot acesta spune ca pe perioada...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<