"O salariata care a revenit din concediu de ingrijire copil in varsta de pana la 2 ani in noiembrie 2022 poate sa beneficieze de indemnizatie de somaj? Daca da, in ce conditii?"
Raspunsul specialistului:
Cu titlu general, pentru ca un salariat sa beneficieze de indemnizatie de somaj, incetarea contractului de munca trebuie sa se faca din motive neimputabile acestuia.
Incetarea contractului din motive neimputabile se refera la incetarea in temeiul unuia din urmatoarele articole din Codul muncii:
a) incetarea raportului de munca in temeiul art. 56 alin. (1) lit. a), b), d), e), g) si i), art. 61 lit. c) si d), art. 65 alin. (1), art. 95 alin. (4) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare;
b) incetarea raportului de munca la initiativa angajatorului, prin notificare scrisa, in temeiul art. 31 alin. (3) din Legea nr. 53/2003, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
Aceasta conditie este stabilita prin art. 17 din
Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca si prin art. 5 din Normele de aplicare a prevederilor acestei legi, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 174/2002, cu modificarile si completarile ulterioare.
In cazul prezentat, incetarea CIM ar trebui sa se faca in temeiul unuia dintre urmatoarele articole: art. 61 lit. c) si d) sau art. 65 alin. (1).
La art. 61 lit c) este vorba de incetarea contractului de munca pe motiv de inaptitudine fizica sau psihica a salariatului, la art. 61 lit d) este vorba de incetarea contractului pentru necorespundere profesionala, iar la art. 65 alin. (1), incetarea intervine ca urmare a desfiintarii locului de munca ocupat de salariat, din unul sau mai multe motive fara legatura cu persoana acestuia. Desfiintarea locului de munca trebuie sa fie efectiva si sa aiba o cauza reala si serioasa.
Pentru incetarea contractului de munca in temeiul acestor articole, angajatorul trebuie sa respecte procedurile prevazute de Codul muncii la art. 61 - 64. Concedierea in temeiul art 65 alin. (1) trebuie, de asemenea, foarte bine fundamentata/justificata de angajator, astfel incat sa rezulte desfiintarea efectiva a locului de munca, din cauze reale si serioase.
Trebuie insa sa mentionam faptul ca, la art. 25 din OUG nr. 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, cu modificarile si completarile ulterioare se prevede, la alin. (2), ca este interzis angajatorului sa dispuna incetarea raporturilor de munca sau de serviciu in cazul salariatei/salariatului care se afla in plata stimulentului de insertie.
Astfel, daca persoana respectiva este beneficiara de stimulent de insertie, angajatorul nu poate dispune incetarea contractului individual de munca in temeiul articolelor din Codul muncii mentionate mai sus.
Daca persoana in cauza isi prezinta demisia sau daca solicita incetarea contractului de munca prin acordul partilor, nu beneficiaza de indemnizatie de somaj.
Un raspuns oferit de catre expertii de la PortalCodulMuncii, in luna februarie 2023. Da click AICI pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Punerea la dispozitia unui colaborator a unui vehicul. Incadrare venituri salarialeIntrebare: Avem un colaborator caruia ii punem la dispozitie gratis masina firmei societatii luata in leasing, nu este angajat. Exista oare riscul ca la un control sa fie considerat ca exista o dependenta a colaboratorului fata de firma societate? Astfel incat sa se considere ca este salariat? Mentionez ca restul conditiilor de independenta sunt indeplinite.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Fisa de post Consilier in ManagementIntrebare: Va rog sa mi trimiteti fisa postului pentru Cod COR 263101Consilier/expert/inspector/referent/economist in Management.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<