CONDITII acordare indemnizatie de somaj dupa CCC - ce prevede legea?

Ioana Pavel
Ioana Pavel
08 Februarie 2023
08 Februarie 2023
Ioana Pavel
Ioana Pavel
conditii acordare indemnizatie somajconditii somaj dupa cccccc somaj
CONDITII acordare indemnizatie de somaj dupa CCC - ce prevede legea?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

"O salariata care a revenit din concediu de ingrijire copil in varsta de pana la 2 ani in noiembrie 2022 poate sa beneficieze de indemnizatie de somaj? Daca da, in ce conditii?"
 
Raspunsul specialistului: 
 
Cu titlu general, pentru ca un salariat sa beneficieze de indemnizatie de somaj, incetarea contractului de munca trebuie sa se faca din motive neimputabile acestuia.
 
Incetarea contractului din motive neimputabile se refera la incetarea in temeiul unuia din urmatoarele articole din Codul muncii:
a) incetarea raportului de munca in temeiul art. 56 alin. (1) lit. a), b), d), e), g) si i), art. 61 lit. c) si d), art. 65 alin. (1), art. 95 alin. (4) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare;
 
b) incetarea raportului de munca la initiativa angajatorului, prin notificare scrisa, in temeiul art. 31 alin. (3) din Legea nr. 53/2003, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
 
Aceasta conditie este stabilita prin art. 17 din Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca si prin art. 5 din Normele de aplicare a prevederilor acestei legi, aprobate prin Hotararea Guvernului  nr. 174/2002, cu modificarile si completarile ulterioare.
 
In cazul prezentat, incetarea CIM ar trebui sa se faca in temeiul unuia dintre urmatoarele articole: art. 61 lit. c) si d) sau art. 65 alin. (1).
 
La art. 61 lit c) este vorba de incetarea contractului de munca pe motiv de inaptitudine fizica sau psihica a salariatului, la art. 61 lit d) este vorba de incetarea contractului pentru necorespundere profesionala, iar la art. 65 alin. (1), incetarea intervine ca urmare a desfiintarii locului de munca ocupat de salariat, din unul sau mai multe motive fara legatura cu persoana acestuia. Desfiintarea locului de munca trebuie sa fie efectiva si sa aiba o cauza reala si serioasa.
 
Pentru incetarea contractului de munca in temeiul acestor articole, angajatorul trebuie sa respecte procedurile prevazute de Codul muncii la art. 61 - 64. Concedierea in temeiul art 65 alin. (1) trebuie, de asemenea, foarte bine fundamentata/justificata de angajator, astfel incat sa rezulte desfiintarea efectiva a locului de munca, din cauze reale si serioase.
 
Trebuie insa sa mentionam faptul ca, la art. 25 din OUG nr. 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, cu modificarile si completarile ulterioare se prevede, la alin. (2), ca este interzis angajatorului sa dispuna incetarea raporturilor de munca sau de serviciu in cazul salariatei/salariatului care se afla in plata stimulentului de insertie.
 
Astfel, daca persoana respectiva este beneficiara de stimulent de insertie, angajatorul nu poate dispune incetarea contractului individual de munca in temeiul articolelor din Codul muncii mentionate mai sus.
 
Daca persoana in cauza isi prezinta demisia sau daca solicita incetarea contractului de munca prin acordul partilor, nu beneficiaza de indemnizatie de somaj.
 
Un raspuns oferit de catre expertii de la PortalCodulMuncii, in luna februarie 2023. Da click AICI pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane

NOUTATI din Legislatie muncii

Diurna LEGALA. Ce s-a modificat in 2024?


Atentie, au intrat in vigoare 3 acte normative noi! Modificarile sunt majore!

Descoperiti care sunt cele mai frecvente greseli care apar la acordarea diurnei!

Eplicatii detaliate din lucrarea: Totul despre Diurna. Legislatia actualizata la zi. Cazuri practice explicate.

Vedeti AICI Cazuri practice explicate >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]