Conform art. 12 alin. (1) din Hotararea Guvernului nr. 355/2007 privind supravegherea sanatatii lucratorilor, inaptitudinea permanenta in munca reprezinta incapacitatea medicala permanenta a lucratorului de a desfasura activitatea la locul de munca in profesia/functia pentru care se solicita examenul medical privind aptitudinea in munca.
Din continutul dispozitiilor art. 61 lit. c) din Codul muncii, rezulta ca, documentul care sta la baza emiterii deciziei de concediere il reprezinta decizia organelor competente de expertiza medicala prin care se constata inaptitudinea fizica si/sau psihica a salariatului.
In practica judiciara s-a pus problema daca prin decizie a organelor competente de expertiza medicala prevazuta de art. 61 lit. c) din Codul muncii, se intelege:
1. decizia emisa in conditiile si in procedura prevazute de art. 30-33 din HG 355/2007 privind supravegherea sanatatii lucratorilor. Potrivit acestei opinii, era suficient sa se fi intocmita fisa de aptitudini de catre medicul specialist de medicina muncii, necontestata de catre salariat, din care sa rezulte ca salariatul nu mai are aptitudinea necesara pentru locul de munca respectiv si, neavand locuri de munca, angajatorul sa dispuna concedierea salariatului.
2. expertiza realizata in conditiile si in procedura prevazute deRegulamentul privind organizarea si functionarea, precum si structura organizatorica a directiilor desanatate publica si a municipiului Bucuresti, aprobat prin Ordinul 1078/2010, Anexa I Cap. III, art. 17pct. VIII B lit. v pct. 4 al Ministerului Sanatatii.
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
Cu alte cuvinte, s-a pus problema daca fisa de aptitudine medicala prin care medicul de medicina muncii a constatat inaptitudinea salariatului poate sta la baza emiterii deciziei de concediere in baza art. 61 lit. c) din Codul muncii.
In sedinta din 4 aprilie 2016, Inalta Curte de Casatie si Justitie – Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept in materie civila, prin Decizia nr.7 in dosarul nr.669/1/2016, a admis sesizarea formulata de Curtea de Apel Craiova – Sectia I civila, privind pronuntarea unei hotarari prealabile si, in consecinta, a pus capat practicii neunitare, stabilind ca:
In interpretarea dispozitiilor art. 61 lit. c) din Legea nr. 53/2003 privind Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare (privind concedierea pentru motive care tin de persoana salariatului), prin decizie a organelor de expertiza medicala (prin care se constata inaptitudinea fizica si/sau psihica a salariatului), se intelege rezultatul evaluarii medicului specialist de medicina muncii privind aptitudinea in munca, constand in fisa de aptitudine, necontestata sau devenita definitiva dupa contestare, prin emiterea deciziei de catre entitatea cu atributii legale in acest sens.
Conform art. 521 alin. (3) din Codul de procedura civila, dezlegarea data chestiunilor de drept este obligatorie pentru instanta care a solicitat dezlegarea de la data pronuntarii deciziei, iar pentru celelalte instante, de la data publicarii deciziei in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
In consecinta, concedierea intemeiata pe dispozitiile art. 61 lit. c) din Codul muncii, va putea sa fie dispusa de angajator in baza fisei prin care se constata inaptitudinea salariatului pentru locul de munca respectiv, emisa de medicul de medicina muncii cu conditia ca aceasta fisa sa nu fie contestata sau sa fie definitiva dupa contestare, prin emiterea deciziei de catre entitatea cu atributii legale in acest sens.
Entitatea cu atributii in solutionarea contestatiei salariatului impotriva fisei de aptitudini este Directia de sanatate publica judeteana sau a municipiului Bucuresti.
In conformitate cu prevederile art. 30 – 34 din Hotararea Guvernului nr. 355/2007 privind supravegherea sanatatii lucratorilor, persoana examinata poate contesta rezultatul dat de catre medicul specialist de medicina muncii privind aptitudinea in munca.
Contestatia se adreseaza directiei de sanatate publica judetene sau a municipiului Bucuresti, in termen de 7 zile lucratoare de la data primirii fisei de aptitudine in munca. Directia de sanatate publica judeteana sau a municipiului Bucuresti desemneaza o comisie formata din 3 medici specialisti de medicina muncii si convoaca partile implicate in termen de 21 de zile lucratoare de la data primirii contestatiei.
Decizia comisiei este consemnata intr-un proces-verbal si este comunicata in scris persoanei examinate medical. Concluzia procesului-verbal este consemnata in fisa de aptitudine, in care a fost precizat rezultatul examenului medical contestat.