Oficial: munca prestata de salariatii cu CIM suspendat constituie contraventie

cim suspendatmunca la negrudecizie ICCJ
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Atentie, angajatori! Munca la negru nu mai este definita doar ca primirea la munca a persoanelor fara contract de munca, ci si ca munca prestata de salariatii cu CIM suspendat.

Inalta Curte a modificat legislatia muncii cu privire la prestarea activitatii profesionale in conditii ilegale ("munca la negru"). Din momentul publicarii Deciziei ICCJ nr. 20/2016 in Monitorul Oficial, munca prestata de salariatul care are contractul individual de munca suspendat constituie contraventie.

Pana la aceasta data, conform Codului Muncii, primirea la munca a unei persoane fara incheierea unui contract individual de munca reprezenta o contraventie, iar primirea la munca a mai mult de 5 persoane fara CIM incheiat constituie infractiune. Asadar, primirea la munca a persoanelor fara CIM se sanctioneaza, de catre Inspectia Muncii, cu amenzi de pana la 100.000 de lei.

De la data publicarii Deciziei ICCJ in Monitorul Oficial, primirea la munca a angajatilor cu CIM suspendat va constitui, de asemenea, contraventie, si va risca sanctionarea cu amenzi intre 10.000 si 20.000 de lei pentru un astfel de caz.

Decizia ICCJ a fost emisa ca urmare a sesizarii formulate de Tribunalul Galati, cu privire la salariatii care continuau sa lucreze, desi aveau CIM suspendat pentru concediu fara plata. Decizia stabileste ca "In sintagma "fara incheierea unui contract individual de munca" prevazuta de dispozitiile art. 260 alin. (1) lit. e) Codul Muncii, republicat, se include si situatia contractului individual de munca suspendat". Decizia Inaltei Curti este obligatorie pentru toate instantele.

Concret, indiferent de temeiul de suspendare a contractului individual de munca, prestarea muncii pe durata suspendarii CIM NU este legala si risca sanctiuni corespunzatoare.

Conform Codului Muncii, contractul individual de munca poate fi suspendat din initiativa salariatului, din initiativa angajatorului sau poate fi suspendat de drept.

Suspendarea CIM din initiativa salariatului

a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pana la implinirea varstei de 3 ani;
b) concediu pentru ingrijirea copilului bolnav in varsta de pana la 7 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pentru afectiuni intercurente, pana la implinirea varstei de 18 ani;
c) concediu paternal;
d) concediu pentru formare profesionala;
e) exercitarea unor functii elective in cadrul organismelor profesionale constituite la nivel central sau local, pe toata durata mandatului;
f) participarea la greva.

Suspendarea CIM din initiativa angajatorului

a) in cazul intreruperii sau reducerii temporare a activitatii, fara incetarea raportului de munca, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare;
b) pe durata detasarii;
c) pe durata suspendarii de catre autoritatile competente a avizelor, autorizatiilor sau atestarilor necesare pentru exercitarea profesiilor.

Va reamintim ca, tot printr-o decizie ICCJ, a fost eliminata si posibilitatea suspendarii CIM pe durata cercetarii disciplinare, precum si in cazul in care s-a depus o plangere penala impotriva salariatului respectiv.

Suspendarea de drept a CIM

a) concediu de maternitate;
b) concediu pentru incapacitate temporara de munca;
c) carantina;
d) exercitarea unei functii in cadrul unei autoritati executive, legislative ori judecatoresti, pe toata durata mandatului, daca legea nu prevede altfel;
e) indeplinirea unei functii de conducere salarizate in sindicat;
f) forta majora;
g) in cazul in care salariatul este arestat preventiv, in conditiile Codului de procedura penala;
h) de la data expirarii perioadei pentru care au fost emise avizele, autorizatiile ori atestarile necesare pentru exercitarea profesiei. Daca in termen de 6 luni salariatul nu si-a reinnoit avizele, autorizatiile ori atestarile necesare pentru exercitarea profesiei, contractul individual de munca inceteaza de drept;
i) in alte cazuri expres prevazute de lege.

NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Atentie! Regulamentul Intern trebuie modificat conform actelor normative intrate in vigoare in ultima perioada!
Riscati amenzi de pana la 30.000 de lei!

Scapati instantaneu de stresul
intocmirii Regulamentului Intern!

In lucrarea pe stick „Regulament Intern. Modele editabile. Legislatie comentata. Studii de caz” gasiti TOT!

...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
cim suspendatmunca la negrudecizie ICCJ

Data aparitiei: 14 Iulie 2016
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Oficial: munca prestata de salariatii cu CIM suspendat constituie contraventie Nota: 4 din 5 - 12 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Reglementare acordare tichete de masaIntrebare: Daca un angajator acorda tichete de masa, acestea trebuie trecute in regulamentul intern astfel incat sa beneficieze toti salariatii ? sau se fac acte aditionale si se acorda preferential?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Fisa postului pentru Director tehnicIntrebare: Va rog frumos sa ma ajutati cu fisa postului pentru Director de productie/tehnic cod cor 112024.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]