Drepturile angajatului in Romania. Ce prevede Codul Muncii

Isabela Alexe
Isabela Alexe
29 Mai 2024
29 Mai 2024
Isabela Alexe
Isabela Alexe
Drepturile angajatului in Romaniaghidul angajatului
Drepturile angajatului in Romania. Ce prevede Codul Muncii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

„Angajatul este mereu pe primul plan!“ Daca faci o vizita prin cele mai mari companii din Romånia, vei gasi pe pereti postere superbe, cu misiunea firmei. Din aceste postere afli cåt de important esti tu, angajatul, pentru firma respectiva. 
 
Citind cum tu, angajatul, esti cel mai important pentru companie, realizezi ca, de fapt, actionarii au demarat afacerea pentru tine, nu pentru ei. Si plångi din nou, de emotie si de bucurie. Opreste-te din plåns, angajatule, si trezeste-te! Economia de piata nu tine cont de oameni. Capitalismul salbatic este guvernat de un singur principiu: PROFITUL. Iar tu, angajatule, nu prea ai ce sa cauti in acest principiu. 
 
Daca måine s-ar inventa un robot care sa faca tot ceea ce faci tu, care sa gåndeasca tot ceea ce gåndesti tu, administratorul afacerii te-ar da afara fara sa clipeasca!
 
Unde esti tu in cuvintele de mai sus? NICAIERI! De aceea ai achizitionat acest ghid. Primul Ghid al Angajatului publicat vreodata in Romånia. Un exercitiu editorial care ne va atrage critici din partea marilor corporatii, a institutiilor de stat. Insa e momentul ca tu sa realizezi ca ai DREPTURI. Ca trebuie sa construiesti capitalismul, dar, in acelasi timp, trebuie sa nu incetezi a fi om. Nu esti o masina, esti o fiinta umana cu dorinte, aspiratii, sperante, bucurii si tristeti, DETALII AICI >>>
 

Drepturile angajatului in Romania - TE POT CONCEDIA ORICAND SI ORICUM VOR EI?

 
Pe fondul crizei economico-financiare, din ce in ce mai multe firme recurg ladisponibilizari cu scopul de a reduce din cheltuieli. Acestea nu sunt insa intotdeauna justificate si, mai grav, nu respecta prevederile legale. Ca atare, daca te afli intr-o astfel de situatie, iar dreptatea este de partea ta, atunci poti actiona cu succes in judecata firma la care ai lucrat!
 
Nu uita in acest sens nici ce spun statisticile: nu mai putin de 85% din angajatii concediati cåstiga procesele cu patronii!
 

Drepturile angajatului in Romania - concedierea si urmarile acesteia

 
Dar sa nu mai zabovim si sa trecem direct la informatiile „de aur” de care ai nevoie,ca angajat, pentru a te pazi de orice tip de concediere abuziva si nelegala.
 
Potrivit art. 58 alin. (1) din Codul muncii: „concedierea reprezinta incetarea contractului de munca din initiativa angajatorului“.
 
Concedierea ta poate fi dispusa respectånd prevederile Codului muncii in urmatoarele situatii:
 
1. concedierea disciplinara ca sanctiune;
2. concedierea salariatului arestat preventiv;
3. concedierea pentru inaptitudine fizica si/sau psihica;
4. concedierea pentru necorespundere profesionala;
5. concedierea salariatului care ndeplineste conditiile de pensionare;
6. concedierea pentru motive economice.
 
Aceste motive de concediere sunt mpartite de art. 58 alin. (2) din Codul muncii astfel:
 
–motive care tin de persoana salariatului (primele patru) si
–motive care nu tin de persoana salariatului (motivele economice).
 
Urmatoarele motive sunt neimputabile:
 
–concedierea pentru inaptitudine fizica si/sau psihica, DETALII AICI >>>
–concedierea pentru necorespundere profesionala;
–concedierea salariatului pensionabil;
 
IMPORTANT!
 
Daca esti concediat pentru un asemenea motiv (neimputabil), ai dreptul la preaviz, ai dreptul la indemnizatie de somaj si la o situatie generala mai favorabila in vederea reangajarii!
 
–concedierea pentru motive economice (care poate fi individuala sau colectiva).
Daca esti salariat pensionabil, atunci eventuala concediere constituie tot un tip deconcediere neimputabila.
 
ATENTIE!
 
Ca salariat pensionabil ai dreptul sa nu soliciti pensionarea, refuzul de a solicita pensionarea nu constituie o fapta ilicita, insa angajatorul are, la råndul sau, dreptul de a proceda la desfacerea contractului tau de munca!
 
Sunt imputabile:
 
–concedierea disciplinara;
–concedierea salariatului arestat preventiv pentru mai mult de 30 de zile.
Consecintele unei asemenea concedieri (imputabile) vor fi mult mai aspre pentrutine. Nu ti se va propune trecerea ntr-o alta munca, nu vei primi preaviz, nu vei aveadreptul la indemnizatie de somaj.
 
Cåt priveste salariatul arestat preventiv, daca se va dovedi påna la urma ca nu a savårsit fapta de care este acuzat, va primi despagubiri de la stat, care ii vor acoperi prejudiciul suferit ca urmare a concedierii. Desi motivul concedierii va fi retroactiv socotit ca fiind neimputabil, angajatorul nu va avea nicio obligatie...mai multe drepturi explicate pe indelete de specialisti in Lucrarea Ghidul angajatului. Codul muncii in interesul tau, DETALII AICI >>>
 
 
 


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]