Concedierea unui salariat in 2021 poate fi un subiect sensibil inca de la inceput, in special ca pandemia cauzata de virusul Covid-19 a dus la o pierdere masiva a locurilor de munca, in toate domeniile. Totusi, atunci cand un angajator are motive obiective si doreste concedierea unui salariat ar trebui sa tina cont de prevederile mentionate in Codul Muncii.
Va readucem aminte ca, potrivit art. 61 lit.d din Codul muncii, angajatorul poate dispune concedierea pentru motive care tin de persoana salariatului in urmatoarele situatii:
d) in cazul in care salariatul nu corespunde profesional locului de munca in care este incadrat.
Conform art. 63 alin. (2) Codul muncii, concedierea salariatului poate fi dispusa numai dupa evaluarea prealabila a salariatului, conform procedurii de evaluare stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau, in lipsa acestuia, prin regulamentul intern.
Concedierea in 2021 - evaluarea este OBLIGATORIE
In acest context, Codul muncii stabileste ca procedura de evaluare prealabila este obligatorie si trebuie sa fie stabilita prin contractul colectiv de munca sau prin regulamentul intern.
Salariatul trebuie sa fie evaluat conform procedurii de evaluare stabilita fie prin contractul colectiv de munca, fie prin regulamentul intern.
IMPORTANT
Concret, daca in cadrul acestei proceduri de evaluare se constata ca salariatul este necorespunzator locului de munca ocupat angajatorul are obligatia de a-i propune salariatului alte locuri de munca vacante in unitate, compatibile cu pregatirea profesionala.
In situatia in care angajatorul nu dispune de locuri de munca vacante, acesta are obligatia de a solicita sprijinul agentiei teritoriale de ocupare a fortei de munca in vederea redistribuirii salariatului, corespunzator pregatirii profesionale.
Doar dupa ce a urmat si pasul de mai sus, in situatia in care nu exista alta solutie, angajatorul poate emite decizia de concediere cu respectarea termenului de preaviz de minim 20 de zile lucratoare sau mai mare de 20 de zile lucratoare daca prin contractul de munca s-a prevazut un termen mai mare.
Concedierea perfect legala 2021
Sunt situatii intalnite in activitatea de zi cu zi de managerii HR si care ilustreaza multitudinea de particularitati si de implicatii pe care le poate avea masura concedierii.
Dorim sa disponibilizam o persoana in contextul in care avem 8 angajati pe acelasi post. Cum motivam selectia? Daca angajatul contesta decizia in instanta, cum explicam de ce l-am ales dintre cei 8?
In cazul unei concedieri individuale pentru motive ce tin de angajator, trebuie sa modificam
organigrama, ROI-ul?
Cum poate fi reincadrat un salariat a carui concediere a fost anulata in instanta, daca locul de munca pe care l-a ocupat a fost desfiintat prin reorganizare, el nu mai exista in fapt, concedierea fiind efectiva?
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Incadrarea deplasarii salariatului se stabileste in functie de motivul deplasariiIntrebare: As dori sa aflu care sunt conditiile ce trebuie indeplinite pentru ca un cetatean roman sa fie delegat sau detasat in Elvetia la o alta societate. In mod specific: Care este perioada maxima permisa pentru delegare/detasare? Cine este responsabil pentru plata salariului si in ce moneda se efectueaza aceasta plata? Ce documente sunt necesare pentru a formaliza detasarea/delegarea? Cine suporta costurile pentru cazare? Cine acopera cheltuielile de transport? Va rugam sa ne furnizati aceste...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Fisa de post pentru Inginer de dezvoltare a produselor softwareIntrebare: Va rog sa-mi trimiteti un model fisa de post pentru codul COR 251207: Inginer de dezvoltare a produselor software.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<