Stimate angajator, prof. univ. dr. Raluca Dimitriu va asteapta in data de 15 noiembrie la un nou webinar dinamic si incitant.
Dna Dimitriu, recunoscuta pentru stilul captivant al prezentarilor sale, va identifica si comenta aspectele sensibile ale legislatiei specifice (cu accent pe confuziile pe care le pot face angajatorii si managerii HR) si totodata va furniza informatii valoroase despre greselile frecvente relevate de practica judectoreasca.
Este vorba despre o tema perfect ancorata in realitatile pietei muncii: Concedierea pentru inaptitudine fizica si/sau psihica. Probleme si solutii practice, DETALII AICI >>
IMPORTANT!
O sectiune speciala de 30 de minute a webinarului va fi alocata intrebarilor dvs. Astfel, puteti trimite 2 intrebari pe adresa seminar@rs.ro pana la data de 10 noiembrie, urmand ca dna Dimitriu sa va ofere pe 15 noiembrie, in cadrul webinarului, raspunsurile corecte, argumentate impecabil.
Va asteptam, asadar, sa va inscrieti chiar acum pentru a participa la webinar, in varianta cea mai comoda – din fata calculatorului/laptop-ului dvs.!
Webinarul se transmite online si il puteti urmari indiferent de locul unde va aflati, singura conditie necesara fiind o conexiune la Internet.
Portal Codul Muncii
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Temele care vor fi abordate la webinarul Concedierea pentru inaptitudine fizica si/sau psihica
- Cine poate contesta fisa de aptitudine?
- Ce facem cu salariatul declarat „apt conditionat”?
- Cum se poate executa preavizul de catre salariatul declarat „inapt”?
- Diferenta dintre inaptitudine si invaliditate, detalii AICI >>>
- Diferenta dintre inaptitudine si necorespundere profesionala
- Etape procedurale. Greseli frecvente
- Practica judecatoreasca
In cadrul webinarului vor fi explicate si comentate efectele Deciziei Curtii Constitutionale nr. 91/2024, prin care s-a stabilit daca salariatul declarat „apt conditionat” de catre organele de expertiza medicala poate fi concediat in temeiul art. 61 lit. c) din Codul muncii:
Art. 61 Codul muncii:
Angajatorul poate dispune concedierea pentru motive care tin de persoana salariatului in urmatoarele
c) in cazul in care, prin decizie a organelor competente de expertiza medicala, se constata inaptitudinea fizica si/sau psihica a salariatului, fapt ce nu permite acestuia sa isi indeplineasca atributiile corespunzatoare locului de munca ocupat;
Ce se intampla daca salariatul este declarat „apt conditionat” (deci nu „inapt”), dar conditionarile/recomandarile medicului de medicina muncii fac imposibila pentru salariat indeplinirea in continuare a atributiilor corespunzatoare locului de munca ocupat, fara a-i fi periclitata starea de sanatate? Poate fi el concediat?
Detalii in cadrul webinarului din 15 noiembrie, INSCRIE-TE ACUM >>>
Probleme interesante aparute in practica
Problema 1
Medicul de medicina muncii emite fisa de aptitudine a salariatului, in cuprinsul careia face mentiunea expresa „inapt pentru ocuparea functiei”. Salariatul nu contesta fisa medicala, iar angajatorul procedeaza la emiterea deciziei de concediere in temeiul art. 61 lit. c) din Codul muncii. Mai are salariatul posibilitatea de a contesta concedierea aratand ca, in fapt, el ar fi apt din punct de vedere fizic/psihic pentru ocuparea functiei respective?
Problema 2
Mai poate fi concediat salariatul daca au trecut mai mult de 30 de zile de la data comunicarii de catre medicul de medicina muncii a fisei de aptitudine, potrivit careia salariatul este „inapt pentru ocuparea functiei”? Daca nu, cum isi va mai putea desfasura acesta atributiile de serviciu?
Problema 3
Cum poate desfasura activitate pe parcursul termenului de preaviz salariatul declarat „inapt pentru ocuparea functiei” de catre medicul de medicina muncii?
Problema 4
Ce facem cu fisele de aptitudine ambigue, in care salariatul este declarat inapt pentru desfasurarea activitatilor din fisa postului, dar apt pentru desfasurarea de activitati specifice sectorului de activitate? DETALII AICI >>>
Problema 5 (privind efectele Deciziei Curtii Constitutionale nr. 91/2024)
In fisa de aptitudine, medicul precizeaza ca salariatul este „apt conditionat”. In situatia in care respectarea conditiilor prevazute in decizia medicala prin care s-a constatat ca lucratorul este „apt conditionat” nu pot fi in mod obiectiv indeplinite de angajator, poate fi salariatul concediat pentru inaptitudine?
Cine este expertul care va sustine webinarul?
Dna Raluca Dimitriu - Profesor universitar si conducator de doctorate in dreptul muncii
Doctor in drept, specializarea dreptul muncii;
Cercetator stiintific principal la Institutul de Cercetari Juridice al Academiei Romane,
cu stagii de documentare in domeniul dreptului comparat al muncii in Marea Britanie, Franta, Suedia, Elvetia
Informatii utile pentru dvs.:
Lector: prof. univ. dr. Raluca Dimitriu
Titlu: Concedierea pentru inaptitudine fizica si/sau psihica. Probleme si solutii practice
Difuzare: in data de 15 noiembrie, ora 15.00
Conditii: conexiune la Internet
Locatie: www.videoseminarii.ro
Timp de 2 ore veti afla ce aspecte practice sensibile ascunde legislatia specifica privind concedierea pentru inaptitudine fizica si/sau psihica si veti avea acces la spete relevante pe acest subiect, intalnite in practica judecatoreasca.
Nu uitati! Puteti trimite 2 intrebari pe adresa seminar@rs.ro pana la data de 10 noiembrie, urmand sa primiti raspunsurile in cadrul webinarului!
De asemenea, o informatie importanta: dupa difuzare, webinarul va ramane permanent activ in sectiunea Arhiva de pe platforma www.videoseminarii.ro si va putea fi accesat oricand, cu aceleasi date de logare (username si parola).
Va asteptam sa va inscrieti chiar acum >>>