Pensionare pentru invaliditate - CONDITII si pasi de urmat

prelungire concediului medical peste 183 de zilepensia pentru invaliditate conditiiincadradrea in grad de invaliditate
Pensionare pentru invaliditate - CONDITII si pasi de urmat
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

"Conform procedurilor legale concediul medical poate fi prelungit pana la 183 zile in interval de un an, sau pana la 180 de zile? Va rog, care este articolul de lege? Concediul medical peste 183 de zile sau peste 180 zile poate fi prelungit cu maximum 90 zile, ulterior facandu-se propuneri pentru pensionarea de invaliditate? In cazul pensiei de invaliditate de gradul III cum se procedeaza dpdv al legislatiei muncii, si al legii pensiilor in perioada de la incetarea ultimului concediu medical si pana la transmiterea deciziei de pensioanre la sedul societatii? Dar in cazul pensiei de invaliditate de gr I si II? Ce solutii de incetare a contractului de munca sunt, in functie de fiecare situatie? Cand se inregistreaza in Revisal cele trei tipuri de pensie?"
 
Procedura de pensionare din 2024! Ce modificari aduce noua lege a pensiilor!
 
Iti oferim singurul ghid practic de pe piata care explica limpede absolut TOATE ASPECTELE pensionarii incepand cu 1 ianuarie 2024 – Totul despre pensionare. Ghid practic pentru angajatori si angajati, DETALII AICI >>>
 
Raspunsul specialistilor: 
 
Potrivit art. 14 din OUG 158/2005, cu modificarile si completarile ulterioare, medicul primar sau, dupa caz, medicul specialist in afectiunea principal invalidanta poate propune pensionarea de invaliditate daca bolnavul nu a fost recuperat la expirarea duratelor de acordare a indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca, prevazute de prezenta ordonanta de urgenta.
 

Prelungirea concediului medical peste 183 de zile

 
Astfel, conform alin.(2) al aceluiasi articol, in situatii temeinic motivate de posibilitatea recuperarii, medicul prevazut mai sus poate propune prelungirea concediului medical peste 183 de zile, in scopul evitarii pensionarii de invaliditate si mentinerii asiguratului in activitate.
 
Medicul expert al asigurarilor sociale decide, dupa caz, prelungirea concediului medical pentru continuarea programului recuperator, reducerea programului de lucru, reluarea activitatii in raport de pregatirea profesionala si de aptitudini ori pensionarea de invaliditate.
 
Totodata, art.14 prevede la alin.(4) ca „prelungirea concediului medical peste 183 de zile se face pentru cel mult 90 de zile, conform procedurilor stabilite de Casa Nationala de Pensii Publice, denumita in continuare CNPP, impreuna cu CNAS, in raport cu evolutia cazului si cu rezultatele actiunilor de recuperare”.
 
La art. 15 din OUG nr.158/2005, cu modificarile si completarile ulterioare se precizeaza ca  in cazul in care medicul expert al asigurarilor sociale a emis avizul de pensionare de invaliditate, plata indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca se face pana la sfarsitul lunii urmatoare celei in care s-a emis avizul, fara a se depasi durata maxima de acordare a concediului, prevazuta de art. 14 alin. (4) din acelasi act normativ.
 
Procedura de pensionare din 2024! Ce modificari aduce noua lege a pensiilor, detalii AICI >>>
 
Prin urmare, medicul expert al asigurarilor sociale este cel care trebuie sa emita un aviz ce va sta la baza pensionarii pentru invaliditate.
Pensia de invaliditate se cuvine persoanelor care nu au implinit varsta standard de pensionare prevazuta in anexa nr. 5 si care si-au pierdut total sau cel putin jumatate din capacitatea de munca, din cauza:
 
    a) accidentelor de munca si bolilor profesionale, conform legii;
    b) neoplaziilor, schizofreniei si SIDA;
c) bolilor obisnuite si accidentelor care nu au legatura cu munca.
 
Conform art. 69 din Legea 263/2010, cu modificarile si completarile ulterioare, in raport cu gradul de reducere a capacitatii de munca, invaliditatea este:
 
a) de gradul I, caracterizata prin pierderea totala a capacitatii de munca si a capacitatii de autoingrijire;
b) de gradul II, caracterizata prin pierderea totala a capacitatii de munca, cu pastrarea capacitatii de autoingrijire;
c) de gradul III, caracterizata prin pierderea a cel putin jumatate din capacitatea de munca, persoana putand sa presteze o activitate profesionala, corespunzatoare a cel mult jumatate din timpul normal de munca.
 
Evaluarea capacitatii de munca, in vederea stabilirii gradului de invaliditate, se face, la cerere, pana la data implinirii varstei standard de pensionare prevazuta de prezenta lege, de catre medicul specializat in expertiza medicala a capacitatii de munca din cadrul CNPP, denumit in continuare medic expert al asigurarilor sociale.
 

Pensia pentru invaliditate - evaluarea capacitatii de munca

 
Pentru evaluarea capacitatii de munca, cererea si documentele medicale ale solicitantului se depun la cabinetul de expertiza medicala a capacitatii de munca din cadrul casei teritoriale de pensii competente, in functie de domiciliul solicitantului.
In urma examinarii clinice si analizarii documentelor medicale, medicul expert al asigurarilor sociale completeaza raportul de expertiza medicala a capacitatii de munca si emite decizia medicala asupra capacitatii de munca.
 
Astfel, avand in vedere ca invaliditatea nu implica automat lipsa totala a capacitatii de munca, acest din urma aspect trebuind constatat de catre medicul expert al asigurarilor sociale, la solicitarea persoanei interesate.
 
Iti oferim singurul ghid practic de pe piata care explica limpede absolut TOATE ASPECTELE pensionarii incepand cu 1 ianuarie 2024 – Totul despre pensionare. Ghid practic pentru angajatori si angajati, DETALII AICI >>>
 
Conform art. 76 alin.(1) lit.b) din Normele de aplicare a Legii 263/2010, aprobate prin HG 257/2011, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru pensia de invaliditate:
 
    - cerere pentru inscrierea la pensie (anexa nr. 7);
    - actele mentionate la lit. a);
    - decizia medicala asupra capacitatii de munca (original);
    - adeverinta din care sa rezulte data incetarii platii indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca/copia ultimului certificat de concediu medical sau, dupa caz, adeverinta din care sa rezulte data incetarii calitatii de asigurat (original);
 
- copie a formularului pentru inregistrarea accidentului de munca (FIAM) sau copie a fisei de declarare a cazului de boala profesionala BP2 pentru accident de munca, respectiv boala profesionala;
 

Incadrarea in grad de invaliditate - conditii

 
Prin urmare, pensia de invaliditate se cuvine persoanelor care nu au implinit varsta standard de pensionare prevazuta in anexa nr. 5 la Legea nr.263/2010, care si-au pierdut total sau cel putin jumatate din capacitatea de munca, si care au realizat stagiu de cotizare, in conditiile legii. Astfel, in situatia in care persoana in cauza indeplineste conditiile prevazute de lege si solicita incadrarea in grad de invaliditate aceasta poate beneficia de pensie de invaliditate, la cerere, in conditiile legii.
 
 In ceea ce priveste incidenta dispozitiilor legislatiei muncii din perspectiva incetarii raporturilor de munca, apreciem ca relevanta prezinta art. 56 alin.(1) lit.c) din Codul muncii.
 
Teza a II-a a art. 56 aslin.(1) lit.c) din Codul muncii precizeaza ca incetarea de drept are loc la data comunicarii deciziei de pensie in cazul pensiei de invaliditate de gradul III, pensiei anticipate partiale, pensiei anticipate, pensiei pentru limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionare; la data comunicarii deciziei medicale asupra capacitatii de munca in cazul invaliditatii de gradul I sau II.
 
Prin Decizia CCR nr. 759 din 23 noiembrie 2017, publicata in Monitorul Oficial nr. 108 din 5 februarie 2018, s-a admis exceptia de neconstitutionalitate a prevederilor art. 56 alin. (1) lit. c) teza a doua, prima ipoteza din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, constatandu-se ca acestea sunt neconstitutionale. Dispozitiile declarate neconstitutionale prevedeau incetarea de drept a contractului individual de munca la data comunicarii deciziei de pensie in cazul pensiei de invaliditate de gradul III.
 
Conform art. 147 alin. (1) din Constitutia Romaniei, republicata, dispozitiile din legile si ordonantele in vigoare, precum si cele din regulamente, constatate ca fiind neconstitutionale, isi inceteaza efectele juridice la 45 de zile de la publicarea deciziei Curtii Constitutionale daca, in acest interval, Parlamentul sau Guvernul, dupa caz, nu pun de acord prevederile neconstitutionale cu dispozitiile Constitutiei. Pe durata acestui termen, dispozitiile constatate ca fiind neconstitutionale sunt suspendate de drept.
 
Prin urmare, in intervalul 5 februarie 2018-21 martie 2018, prevederile art. 56 alin. (1) lit. c) teza a doua, prima ipoteza din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii au fost suspendate de drept, incetandu-si efectele juridice, in data de 22 martie 2018, intrucat legiuitorul nu a intervenit pentru modificarea prevederilor atacate.
 
Astfel, s-a aratat ca incetarea de drept a contractului individual de munca la data comunicarii deciziei de pensie in cazul pensiei de invaliditate de gradul III este contrara prevederilor constitutionale privind egalitatea de drepturi si conduce la restrangerea exercitiului dreptului la munca.
 
Curtea a retinut ca masura incetarii de drept a contractului individual de munca de la comunicarea deciziei de pensie in cazul pensiei de invaliditate de gradul III reprezinta o restrangere a exercitiului dreptului la munca. Se impune a fi analizat, „prin efectuarea unui test de proportionalitate, daca aceasta solutie legislativa este rezonabila, proportionala cu obiectivul urmarit si nu transforma dreptul la munca in unul iluzoriu/teoretic”.
 
Asa cum mentionam mai sus, potrivit art. 69 lit. c) din Legea pensiilor nr. 263/2010, publicata in Monitorul oficial nr. 852 din 20 decembrie 2010, invaliditatea de gradul III este caracterizata prin pierderea a cel putin jumatate din capacitatea de munca, persoana putand sa presteze o activitate profesionala, corespunzatoare a cel mult jumatate din timpul normal de munca. In acest caz, observam ca salariatul poate lucra, cumuland pensia cu salariul, dar numai pentru jumatate de norma. Evaluarea capacitatii de munca, in vederea stabilirii gradului de invaliditate, se face, la cerere, pana la data implinirii varstei standard de pensionare prevazuta de prezenta lege, de catre medicul specializat in expertiza medicala a capacitatii de munca.
 
Potrivit art. 56 lit. c) din Codul muncii, contractul de munca al salariatului inceta de drept la data comunicarii deciziei de pensie. Dar, dupa cum am vazut, prin Decizia nr. 759/2017, publicata in Monitorul oficial nr. 108 din 5 februarie 2018, acest text a fost declarat neconstitutional.
 

Pensia de invaliditate- cand va inceta contractul de munca (CIM)?

 
Astfel, pot interveni urmatoarele situatii:
 
a) Daca avem un salariat incadrat cu jumatate de norma, care a dobandit incadrarea in gradul III de invaliditate, contractul sau de munca va continua ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat. Salariatul va avea dreptul sa cumuleze pensia cu salariul. Contractul sau de munca nu va putea inceta decat in aceleasi conditii ca si al celorlalti salariati;
 
b) Daca salariatul este incadrat cu norma intreaga, la data comunicarii deciziei de pensionare angajatorul are obligatia de a-i propune salariatului incheierea unui act aditional de modificare a contractului individual de munca, sub aspectul normei. Daca accepta – norma sa va fi redusa la jumatate, iar salariatul va cumula pensia cu salariul (corespunzator normei lucrate).
 
c) Daca salariatul refuza incheierea actului aditional de modificare a contractului de munca, va depinde de decizia medicului de medicina a muncii daca vom mai putea continua raportul de munca sau nu. Daca medicul de medicina muncii il declara inapt pentru desfasurarea activitatii, contractul sau va inceta, dar nu de drept, ci prin concediere pentru inaptitudine fizica si/sau psihica (art. 61 lit. c) din Codul muncii);
 
 
d) In acelasi fel vom proceda daca activitatea, prin natura sa, nu este susceptibila de fractionare, iar salariatul este declarat inapt de catre medicul de medicina muncii: salariatul va putea fi concediat pentru inaptitudine fizica si/sau psihica;
 
e)  Daca medicul il declara apt de munca, iar salariatul continua activitatea cu norma intreaga, pensia va fi suspendata, in temeiul art. 114 lit. f) din Legea pensiilor nr. 263/2010 (ca urmare a faptului ca acesta depaseste jumatate din programul normal de lucru al locului de munca respectiv).
 
Remarcam faptul ca insasi Curtea Constitutionala, in motivarea deciziei, a luat in considerare posibilitatea ca angajatorul “sa nu aiba disponibil un loc de munca adecvat conditiei celui pensionat”.
 
Prin urmare, in cazul pensiei de invaliditate de gradul III, incetarea raporturilor de munca seva realiza in functie de situatia exacta a persoanei, urmand ca in functie de ipoteza in care acesta se afla sa fie operata corespunzator si incetarea in Revisal.
 
Conform art. 4 alin.(1) lit.f) din HG nr.905/2017, cu modificarile si completarile ulterioare, datele prevazute la art. 3 alin. (2) lit. p) – adica, data si temeiul legal al incetarii contractului individual de munca - se transmit cel tarziu la data incetarii contractului individual de munca/la data luarii la cunostinta a evenimentului ce a determinat, in conditiile legii, incetarea contractului individual de munca.
 
In ceea ce pensia de invaliditate grad I sau II, se observa ca dispozitiile art.56 alin.(1) lit.c) teza a III a stabilesc ca raportul de munca inceteaza de drept la data comunicarii deciziei medicale asupra capacitatii de munca in cazul invaliditatii de gradul I sau II.
 
In aceasta situatie apreciem ca devin aplicabile prevederile alin.(2) al art. 56 din Codul muncii care stabilesc ca pentru situatiile prevazute la alin. (1) lit. c)-j), constatarea cazului de incetare de drept a contractului individual de munca se face in termen de 5 zile lucratoare de la intervenirea acestuia, in scris, prin decizie a angajatorului, si se comunica persoanelor aflate in situatiile respective in termen de 5 zile lucratoare.
 
Astfel, in cazul invaliditatii de gradul I sau II contractul individual de munca inceteaza de drept la data comunicarii deciziei medicale asupra capacitatii de munca.
 
Avand in vedere ca potrivit art. 4 alin.(1) lit.f) din HG nr.905/2017, cu modificarile si completarile ulterioare, data si temeiul legal al incetarii contractului individual de munca se transmit cel tarziu la data incetarii contractului individual de munca/la data luarii la cunostinta a evenimentului ce a determinat, in conditiile legii, incetarea contractului individual de munca, apreciem ca in cazul invaliditatii de grad I sau II CIM inceteaza de drept la data comunicarii deciziei medicale, angajatorul avand obligatia sa opereze incetarea CIM in Revisal cel tarziu la data luarii la cunostinta a evenimentului ce a determinat, in conditiile legii, incetarea contractului individual de munca.  
 
Un raspuns oferit in mai 2023, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.
 
Sursa foto free: unsplash.com

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
prelungire concediului medical peste 183 de zilepensia pentru invaliditate conditiiincadradrea in grad de invaliditate

Data aparitiei: 19 Iulie 2023
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Pensionare pentru invaliditate - CONDITII si pasi de urmat Nota: 4.75 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru Inginer-sef piscicultura si vanatoareIntrebare: Caut Fisa post pentru Inginer sef piscicultura si vanatoare 131202 inginer-sef piscicultura si vanatoare
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Campul data la care produce efecte. Data inceperii activitatiiIntrebare: Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta privind data de consemnare care se transmite in Revisal pentru noile contracte. Ca si exemplu, daca avem un angajat care incepe activitatea pe data de 19.04, iar contractul il semneaza pe data de 15.04 si tot pe 15.04 il declaram in Revisal, care este data de consemnare corecta care trebuie transmisa in Revisal, 15.04 cand a semnat si am declarat contractul in Revisal sau 19.04 cand angajatul isi incepe activitatea?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]