Neprezentarea la controlul medical periodic, efectuat de medicul de medicina muncii, poate fi sanctionat intr-un fel? Care e temeiul legal?
Raspunsul specialistului:
Examinarile medicale efectuate prin serviciile medicale de medicina a muncii au drept principal scop stabilirea aptitudinii, aptitudinii conditionate, inaptitudinii permanente sau inaptitudinii temporare in munca privind desfasurarea activitatii la locul de munca in profesia/functia pentru care angajatorul solicita aceste examinari.
Angajatorul trebuie sa angajeze numai persoane care, in urma examenului medical si, dupa caz, a testarii psihologice a aptitudinilor, corespund sarcinii de munca pe care urmeaza sa o execute si sa asigure controlul medical periodic si, dupa caz, controlul psihologic periodic, ulterior angajarii, obligatie impusa de Legea nr. 319/2006 a securitatii si sanatatii in munca.
Angajatorul trebuie sa asigure fonduri pentru efectuarea examinarilor medicale stabilite prin H.G. nr. 355/2007 privind supravegherea sanatatii lucratorilor.
Art. 39 din acelasi act normativ prevede ca salariatul este obligat sa se prezinte la examenele medicale de supraveghere a sanatatii la locul de munca, conform planificarii efectuate de catre medicul de medicina muncii cu acordul angajatorului. in acest sens, prin
fisa de post, se va preciza ca salariatul respectiv este obligat sa se prezinte la controalele medicale organizate de angajator.
De asemenea, prin Regulamentul Intern se va stabili ca si abatere disciplinara sau administrativa neparticiparea salariatului la controalele medicale organizate de angajator pe cheltuiala sa.
Incalcarea acestei obligatii a salariatului poate declansa procedura cercetarii disciplinare.
De retinut!
Conform art. 61, lit. c) din Legea nr. 53/2003 (Codul Muncii), angajatorul poate dispune concedierea pentru motive care tin de persoana salariatului in cazul in care, prin decizie a organelor competente de expertiza medicala, se constata inaptitudinea fizica si/sau psihica a salariatului, fapt ce nu permite acestuia sa isi indeplineasca atributiile corespunzatoare locului de munca ocupat.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Sprijin in vederea angajarii persoanelor cu handicapIntrebare: Cu privire la Ordonanta de Urgenta 127/2024, cu privire la unele masuri in domeniul social, respectiv privind angajarea persoanelor cu handicap, in articolul VI pct 3 sunt prevazute unele obligativitati ale angajatorilor cu peste 50 angajati, nu stim cum sa gestionam. Legea prevede obligativitatea de a solicita prin cerere scrisa adresata ONG-urilor sprijin in vederea angajarii persoanelor cu dizabilitati. Cum identificam aceste ONG-uri, ce format de scrisoare ne recomandati? Ulterior, ar trebui...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Drepturi prevazute in CCM ce se acorda pe durata suspendarii CIMIntrebare: Compania plateste asigurare privata de sanatate pentru angajatii sai cat si transport. Putem pune in contractul colectiv ca aceste drepturi sunt mentinute si pe perioada de suspendare a contractului in urmatoarele cazuri: Asigurarea privata sa fie mentinuta pe perioada concediului de crestere copil iar transportul sa fie mentinut pentru perioada de concedii medicale. In ambele situatii conform prevederilor din Codul muncii contractul se considera suspendat, insa tot acesta spune ca pe perioada...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<