Se aplica sanctiuni pentru neprezentarea la controlul medical periodic de medicina muncii?

Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
22 Octombrie 2021
22 Octombrie 2021
Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
control medical periodicneprezentare control medical periodicsanctiuni neprezentare control medicalcercetare disciplinara sanctiuni
Se aplica sanctiuni pentru neprezentarea la controlul medical periodic de medicina muncii?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
 
Neprezentarea la controlul medical periodic, efectuat de medicul de medicina muncii, poate fi sanctionat intr-un fel? Care e temeiul legal?
 
Raspunsul specialistului:
 
Examinarile medicale efectuate prin serviciile medicale de medicina a muncii au drept principal scop stabilirea aptitudinii, aptitudinii conditionate, inaptitudinii permanente sau inaptitudinii temporare in munca privind desfasurarea activitatii la locul de munca in profesia/functia pentru care angajatorul solicita aceste examinari.
 
Angajatorul trebuie sa angajeze numai persoane care, in urma examenului medical si, dupa caz, a testarii psihologice a aptitudinilor, corespund sarcinii de munca pe care urmeaza sa o execute si sa asigure controlul medical periodic si, dupa caz, controlul psihologic periodic, ulterior angajarii, obligatie impusa de Legea nr. 319/2006 a securitatii si sanatatii in munca.
 
Angajatorul trebuie sa asigure fonduri pentru efectuarea examinarilor medicale stabilite prin H.G. nr. 355/2007 privind supravegherea sanatatii lucratorilor.
 
Art. 39 din acelasi act normativ prevede ca salariatul este obligat sa se prezinte la examenele medicale de supraveghere a sanatatii la locul de munca, conform planificarii efectuate de catre medicul de medicina muncii cu acordul angajatorului. in acest sens, prin fisa de post, se va preciza ca salariatul respectiv este obligat sa se prezinte la controalele medicale organizate de angajator.
 
De asemenea, prin Regulamentul Intern se va stabili ca si abatere disciplinara sau administrativa neparticiparea salariatului la controalele medicale organizate de angajator pe cheltuiala sa.
 
Incalcarea acestei obligatii a salariatului poate declansa procedura cercetarii disciplinare.
 
De retinut!
 
Conform art. 61, lit. c) din Legea nr. 53/2003 (Codul Muncii), angajatorul poate dispune concedierea pentru motive care tin de persoana salariatului in cazul in care, prin decizie a organelor competente de expertiza medicala, se constata inaptitudinea fizica si/sau psihica a salariatului, fapt ce nu permite acestuia sa isi indeplineasca atributiile corespunzatoare locului de munca ocupat.
 
 
 


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]