Valabil la 18.08.2011
In ceea ce priveste diminuarea salariului, angajatorul are o libertate destul de mare in luarea unor decizii care sa reduca venitul salarial acordat lunar angajatului. Cu toate acestea, cum este si firesc, exista dispozitii care limiteaza o diminuare a salariului dincolo de limita legala. In ce masura poate astfel angajatorul sa diminueze salariul unui angajat (cu acordul acestuia) care a fost numit in functia de sef de schimb si s-a constatat ca acesta nu corespunde profesional?
In primul rand, necorespunderea profesionala este un caz de concediere, fiind reglementata de dispozitiile art. 61 lit. d) din Codul muncii, cu completarile si modificarile ulterioare, in conformitate cu care "in cazul in care salariatul nu corespunde profesional locului de munca in care este incadrat, "angajatorul poate dispune concedierea pentru motive care tin de persoana salariatului". Astfel, necorespunderea profesionala nu poate constitui cauza diminuarii salariului chiar daca salariatul si-ar da acordul.
Modificarea contractului individual de munca este reglementata de art. 41-48 din Codul muncii, cu completarile si modificarile ulterioare, si implica obligatoriu acordul salariatului. Conform dispozitiilor art. 41 alin. (3) lit. e) din Codul muncii, cu completarile si modificarile ulterioare: "modificarea contractului individual de munca se refera la oricare dintre urmatoarele elemente: e) salariul". Potrivit dispozitiilor art. 17 alin. (1) din Codul muncii, cu modificarile ulterioare, "anterior incheierii sau modificarii contractului individual de munca, angajatorul are obligatia de a informa persoana selectata in vederea angajarii ori, dupa caz, salariatul, cu privire la clauzele esentiale pe care intentioneaza sa le inscrie in contract sau sa le modifice".
Potrivit dispozitiilor art. 17 alin. (4) din Codul muncii, "Orice modificare a unuia dintre elementele prevazute la alin. (2) in timpul executarii contractului individual de munca impune incheierea unui act aditional la contract, intr-un termen de 15 zile de la data incunostintarii in scris a salariatului, cu exceptia situatiilor in care o asemenea modificare rezulta ca posibila din lege sau din contractul colectiv de munca aplicabil".
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Medicina muncii un aliat al angajatorului
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
In cazul in care salariatul este de acord cu diminuarea salariului incheiati un act aditional la contractul individual de munca. in actul aditional nu trebuie sa specificati faptul ca diminuarea salariului se face ca urmare a necorespunderii profesionale.
Cata vreme din actul aditional sau din alte inscrisuri nu rezulta ca necorespunderea profesionala este cauza diminuarii salariului, actul aditional incheiat este perfect valabil. Daca ar rezulta ca necorespunderea profesionala este cauza diminuarii salariului, actul aditional ar fi nul absolut fiind incheiat cu nerespectarea dispozitiilor legale in vigoare.