Nu se poate amana expirarea termenului unui contract pe durata determinata daca salariatul intra in concediu medical si nici daca salariata anunta ca este insarcinata.
Evident, daca angajatorul doreste acest lucru, el poate prelungi termenul contractului de munca pe durata determinata, cu acordul salariatului. Nimic nu il opreste sa incheie un act aditional de prelungire a CIM pe durata determinata, atat timp cat exista acordul salariatului in cauza.
Mai presus de orice, pentru a rezolva o mare parte dintre situatiile ce apar in departamentul de legislatia muncii pe aceste subiecte, vom tine cont de faptul ca orice contract individual de munca existent inceteaza de drept la data expirarii termenului contractului individual de munca incheiat pe durata determinata.
Incetarea de drept a contractului de munca este mai presus de suspendarea contractului, indiferent ca salariata anunta ca este insarcinata sau ca salariatul intra in concediu medical.
Codul muncii prevede: "De fiecare data cand in timpul perioadei de suspendare a contractului intervine o cauza de incetare de drept a contractului individual de munca, cauza de incetare de drept prevaleaza.
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Diurna legala in Romania si in strainatate
Codul muncii si Legea Dialogului Social
In cazul suspendarii contractului individual de munca se suspenda toate termenele care au legatura cu incheierea, modificarea, executarea sau incetarea contractului individual de munca, cu exceptia situatiilor in care contractul individual de munca inceteaza de drept."
Daca angajatorul doreste, contractul de munca al salariatului/salariatei va inceta la termenul asupra caruia s-a convenit inca de la incheierea sa.
Asadar, daca un contract de munca pe durata determinata de 3 luni trebuie sa inceteze pe data de 23 a lunii in curs, chiar daca salariatul invoca o cauza de suspendare a contractului de munca, acesta nu se mai poate prelungi in mod automat, de la sine. Va inceta de drept la data asupra careia s-a convenit de la bun inceput in cazul in care ambele parti nu au stabilit de comun acord ca respectivul contract sa se prelungeasca.
Prelungirea unui Contract individual de munca pe durata determinata se realizeaza prin acordul partilor: angajat si angajator.
Sa tinem cont de faptul ca nici angajatorul nu poate incheia contractul de munca pe durata determinata anterior termenului acestuia de finalizare.
In cazul nostru, inainte de scurgerea celor 3 luni, durata pe care a fost incheiat Contractul cu salariatul nostru, angajatorul nu poate avea initiativa incetarii sale daca nu exista un motiv concret, stabilit de legislatia in vigoare. Nu poate sa renunte la salariat daca proiectul pentru care acesta a fost cooptat s-a finalizat inainte de termenul estimat. Va trebui sa isi mentina in activitate salariatul iar daca proiectul acestuia s-a finalizat mai devreme decat se anticipase, trebuie sa ii ofere de lucru sau sa mentina raporturile de lucru si sa se achite de drepturile salariale pe toata perioada pana la scurgerea termenului pe care s-a incheiat contractul de munca.
Asadar, iata ca incheierea unui CIM pe durata determinata nu este pentru nimeni un pas simplu si nici lipsit de riscuri.
Asa cum angajatorul isi poate anunta salariatul ca la finalizarea celor 3 luni, raporturile de munca dintre ei se vor incheia, la fel poate proceda si salariatul. Nimic nu il poate opri sa refuze propunerea de prelungire a contractului de munca din partea superiorilor sai. Si nimic nu il poate opri pe salariat sa refuze sa semneze actul aditional de modificare a CIM pe durata determinata in CIM pe durata nedeterminata. Reprezinta alegerea sa.
Retinem: Contractul de munca pe durata determinata se poate prelungi numai cu acordul salariatului. Acesta este liber sa plece la finalizarea termenului pe care este incheiat contractul de munca.
Si cand avem CIM pe durata determinata pot exista demisii si concedieri, insa cu respectarea termenului de preaviz din partea angajatorului si angajatului
Salariatul cu CIM pe durata determinata poate demisiona inainte de termenul de expirare al contractului
Inainte de expirarea termenului contractului de munca pe durata determinata, salariatul poate alege sa demisioneze, caz in care trebuie sa isi respecte perioada de preaviz. Daca angajatorul doreste sa renunte la preaviz, el poate dispune incetarea contractului de munca numaidecat, fara ca salariatul sa isi mai efectueze perioada de preaviz.
Acest lucru se intampla pentru ca preavizul la demisia salariatului reprezinta un drept si un sprijin pentru angajator iar acesta poate renunta la ele.
Angajatorul poate concedia, pentru motive obiective, salariatul cu CIM pe durata determinata inainte de termenul de expirare al contractului
Asa cum salariatul poate demisiona inainte de incetarea de drept a CIM pe durata determinata, asa poate si angajatorul, inainte de expirarea contractului de munca pe durata determinata, din motive obiective, sa dispuna concedierea salariatului, caz in care va trebui sa isi respecte obligatia cu privire la perioada de preaviz stipulata in CIM, cu respectarea legislatiei in vigoare. Iar in aceasta situatie, chiar daca doreste, salariatul concediat nu poate renunta la perioada de preaviz. Salariatii nu pot renunta la drepturile ce le sunt recunoscute prin lege. Orice tranzactie prin care se urmareste renuntarea la drepturile recunoscute de lege salariatilor sau limitarea acestor drepturi este lovita de nulitate.
La final, retinem faptul ca termenul pe care am incheiat un contract de munca pe durata determinata nu este batut in cuie. Legea impune reguli clare si daca tinem cont de ele, nu vom risca neintelegeri, conflicte de munca sau litigii de munca.
Se intampla foarte des ca un salariat sa isi dea demisia inainte de expirarea termenului. A gasit o oferta de lucru mai buna din anumite puncte de vedere. Sau poate ca realizeaza ca viitorul sau nu este sigur in companie din moment ce lucreaza cu CIM pe durata determinata. Motivele de plecare sunt numeroase insa retinem faptul ca demisiile sunt acte unilaterale de vointa din partea salariatului si ele nu trebuie motivate daca salariatul nu doreste acest lucru. Angajatorul este obligat sa inregistreze demisia salariatului iar acesta trebuie sa isi respecte obligatiile contractuale (preaviz, confidentialitate samd).
In acelasi timp, si salariatul poate fi concediat inainte de finalizarea termenului contractului pe durata determinata. Se poate sa fie o decizie de concediere disciplinara, o decizie de concediere pentru necorespundere profesionala sau pentru inaptitudine fizica/ psihica. Oricare ar fi tipul deciziei de concediere, motivele care stau la baza ei trebuie sa fie reale, corecte, obiective si sa poata fi dovedite prin date concrete, inscrisuri, evaluari de performanta, cercetari disciplinare, de la caz la caz.
Sa aveti succes in managementul resurselor umane!