Incetarea de drept a contractului individual de munca. Tot ce trebuie sa stie angajatorii si angajatii

incetarea contractului de muncaincetare de dreptincetare de drept cimincetare cimcim durata determinatacontract individual de munca
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Contractul individual de munca poate inceta de drept, caz in care nu mai discutam despre vointa partilor. Incetarea de drept intervine direct, prin forta legii.

Nu uitam care sunt cazurile incetarii contractului de munca. Conform art. 55 din Codul Muncii, contractul individual de munca poate inceta:

- de drept
- prin acordul partilor
- ca urmare a vointei unilaterale a uneia dintre parti, prin concediere sau demisie.

Care sunt cazurile de incetare de drept prevazute de Codul Muncii?

Art. 56. – (1) Contractul individual de munca existent inceteaza de drept:

a) la data decesului salariatului sau al angajatorului persoana fizica, precum si in cazul dizolvarii angajatorului persoana juridica, de la data la care angajatorul si-a incetat existenta conform legii;

b) la data ramanerii irevocabile a hotararii judecatoresti de declarare a mortii sau a punerii sub interdictie a salariatului sau a angajatorului persoana fizica;

c) la data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare; la data comunicarii deciziei de pensie in cazul pensiei de invaliditate de gradul III, pensiei anticipate partiale, pensiei anticipate, pensiei pentru limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionare; la data comunicarii deciziei medicale asupra capacitatii de munca in cazul invaliditatii de gradul I sau II; (Legea nr. 12/2015)

d) ca urmare a constatarii nulitatii absolute a contractului individual de munca, de la data la care nulitatea a fost constatata prin acordul partilor sau prin hotarare judecatoreasca definitiva;

e) ca urmare a admiterii cererii de reintegrare in functia ocupata de salariat a unei persoane concediate nelegal sau pentru motive neintemeiate, de la data ramanerii definitive a hotararii judecatoresti de reintegrare;

f) ca urmare a condamnarii la executarea unei pedepse privative de libertate, de la data ramanerii definitive a hotararii judecatoresti;

g) de la data retragerii de catre autoritatile sau organismele competente a avizelor, autorizatiilor ori atestarilor necesare pentru exercitarea profesiei;

h) ca urmare a interzicerii exercitarii unei profesii sau a unei functii, ca masura de siguranta ori pedeapsa complementara, de la data ramanerii definitive a hotararii judecatoresti prin care s-a dispus interdictia;

i) la data expirarii termenului contractului individual de munca incheiat pe durata determinata;

j) retragerea acordului parintilor sau al reprezentantilor legali, in cazul salariatilor cu varsta cuprinsa intre 15 si 16 ani.

(2) Pentru situatiile prevazute la alin. (1) lit. c)- j), constatarea cazului de incetare de drept a contractului individual de munca se face in termen de 5 zile lucratoare de la intervenirea acestuia, in scris, prin decizie a angajatorului, si se comunica persoanelor aflate in situatiile respective in termen de 5 zile lucratoare.Mai tinem cont si de faptul ca incetarea de drept a contractului individual de munca poate interveni si in situatia in care, in termen de 6 luni, salariatul nu si-a reinnoit avizele, autorizatiile sau atestarile necesare pentru exercitarea profesiei.

Atentie si la art. 80, alin. (3) din Codul Muncii, care prevede faptul ca un CIM va inceta de drept daca salariatul  nu solicita repunerea in situatia anterioara emiterii actului de concediere.

(3) In cazul in care salariatul nu solicita repunerea in situatia anterioara emiterii actului de concediere, contractul individual de munca va inceta de drept la data ramanerii definitive si irevocabile a hotararii judecatoresti.

Nu neglijam faptul ca Legea nr. 12 din 20 ianuarie 2015, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 52 din 22 ianuarie 2015 a modificat Codul Muncii.

Care este modificarea ce tine de incetarea de drept a CIM?


Contractul individual de munca inceteaza de drept:
- la data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare;
- la data comunicarii deciziei de pensie in cazul pensiei de invaliditate de gradul III, pensiei anticipate partiale, pensiei anticipate, pensiei pentru limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionare;
- la data comunicarii deciziei medicale asupra capacitatii de munca in cazul invaliditatii de gradul I sau II;

Constatarea incetarii de drept a contractului individual de munca

"Fiind vorba de o incetare in virtutea leii – ope legis, contractul este reziliat in chiar momentul aparitiei cauzei de incetare, fara sa mai fie nevoie de vreo formalitate ori sa intervina un act al angajatorului.

Totusi, se prevede [art. 56 alin. (2) din Codul Muncii] necesitatea constatarii cazului de incetare de drept a contractului individual de munca (cu exceptia decesului salariatului ori angajatorului persoana fizica, declararii mortii acestora sau punerii sub interdictie ori, dupa caz, dizolvarii angajatorului persoana juridica). Constatarea trebuie facuta in scris, prin decizie a angajatorului, in termen de 5 zile lucratoare de la intervenirea cazului de incetare, care se comunica celui aflat in situatia respectiva, intr-un termen de 5 zile lucratoare."
, precizeaza Prof. Univ. Dr. Alexandru Ticlea in Tratat de dreptul muncii. Legislatie. Doctrina. Jurisprudenta.

"De subliniat este ca emiterea deciziei privind incetarea de drept a contractului individual de munca poate interveni chiar si in ipoteza in care acest contract este suspendat, inclusiv pentru incapacitate temporara de munca, deoarece interdictiile cuprinse in art. 60 alin. (1) din Codul muncii vizeaza numai concedierea.", mai precizeaza Prof. Univ. Dr. Alexandru Ticlea in Tratat de dreptul muncii. Legislatie. Doctrina. Jurisprudenta.

Ce se intampla daca in perioada de suspendare a CIM intervine o cauza de incetare a CIM?
 De fiecare data cand in timpul perioadei de suspendare a contractului intervine o cauza de incetare de drept a contractului individual de munca, cauza de incetare de drept prevaleaza.

In cazul suspendarii contractului individual de munca se suspenda toate termenele care au legatura cu incheierea, modificarea, executarea sau incetarea contractului individual de munca, cu exceptia situatiilor in care contractul individual de munca inceteaza de drept.

Angajatorul poate fi obligat sa prelungeasca un CIM pe durata determinata daca intervine, spre exemplu, o situatie de suspendare a contractului?
Chiar daca intervine incapacitate temporara de munca, stare de graviditate sau concediu de maternitate, contractul individual de munca inceteaza de drept la data expirarii termenului CIM incheiat pe durata determinata.

Mult succes, curaj profesional si cariere stralucite!


Surse: Codul Muncii
"Tratat de Dreptul Muncii. Legislatie. Doctrina. Jurisprudenta", autor Profesor Univesitar Doctor Alexandru Ticlea
"Memorator de Legislatia Muncii", autor Consilier Juridic Gabriela Dita
de Maria Nicutar


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
incetarea contractului de muncaincetare de dreptincetare de drept cimincetare cimcim durata determinatacontract individual de munca

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!


Data aparitiei: 10 Noiembrie 2015
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele


Rating:


Incetarea de drept a contractului individual de munca. Tot ce trebuie sa stie angajatorii si angajatii Nota: 3.41 din 5 - 44 voturi.
 

 
x
(cel putin 10 caractere)


Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!
 

Comentarii (4)


ciobotaru catalina
11-Dec-2017
Gresit! Contractul de munca al femeilor -angajat inceteaza de drept la data indeplinirii cumulativa a conditiilor de varsta si contributie numai DACA FEMEIA angajat decide ea acest lucru. De drept insemna ca are dreptul sa decida cu capul ei nu al angajatorului. Consultati legislatia europeana in materie in primul rand Hotararea preliminara CJUE din 1986 cazul Marshall c. U.K.. Gogomania asta o repeta pana la lesin al ascultatorilor ca dna ministru are capul tare si O. Vasilescu. Ba a mai delirat ceva si referitor la obligatia femeii care vrea sa se reangajeze post-pensionare concediere in fapt sa faca un consult medical. Nu i-ar strica nici ei. Mai invatati la drept european!

Gresit! Contractul de munca al femeilor -angajat inceteaza de drept la data indeplinirii cumulativa a conditiilor de varsta si contributie numai DACA FEMEIA angajat decide ea acest lucru. De drept insemna ca are dreptul sa decida cu capul ei nu al angajatorului. Consultati legislatia europeana in materie in primul rand Hotararea preliminara CJUE din 1986 cazul Marshall c. U.K.. Gogomania asta o repeta pana la lesin al ascultatorilor ca dna ministru are capul tare si O. Vasilescu. Ba a mai delirat ceva si referitor la obligatia femeii care vrea sa se reangajeze post-pensionare concediere in fapt sa faca un consult medical. Nu i-ar strica nici ei. Mai invatati la drept european!

Adriana Miut
10-Feb-2017
Bloc 4 etaje, 1 scara, cu personalitate juridica, fara certificat fiscal, a angajat o persoana fizica fara pfa pentru depunere D112 si documente ITM cu un net de100 ron/luna [143 brut ], in baza unui CIM din 03/2016. Din 05/2016 s-a marit la 110 ron net [157 brut ] din cauza cresterii salariului minim pe economie. De la 1 feb brutul devine 182 ron lunar cu 128 ron net. CIM este facut cu 1 ora/zi, desi pentru activitatea depusa pentru intocmit D112, OP pentru trezorerie si Revisal se lucreaza efectiv maxim 4 ore lunar, plus sa zicem 1 zi plata la trezorerie. In acest ritm la urmatoarea marire din iunie 2017 va trebui sa marim din nou salariul. Pe toata scara sunt 32 persoane si suma mi se pare exagerata. In aceasi situatie este femeia de serviciu care munceste zilnic 2 ore pentru aceeasi suma. Am citit pe site-ul dvs. ca exista posibilitatea angajarii cu conventie civila, dar numai pentru activitati nerepetitive. Aici nu este cazul. PUTEM SA TRECEM IN STATUL DE SALARII 12 ORE LUCRATE SI RESTUL CA ABSENTE in cazul CIM? Pe siteul dvs. am citit ca este posibil ca cei care primesc un salariul lunar sub 1450 ron pot fi angajati iar pentru ei se declara D100. Nu am inteles insa sub ce forma este posibila angajarea? Eu sunt administrator atestat primesc 250 ron net, fac cotele, incasari, plati, contabilitate; brutul meu creste la 1.02.2017 de la 355 la 363 ron. E jenant sa cer pentru salarii cat pentrru apa, majoritatea fiind pensionari. Rog o solutie legala, inteleapta.Multumiri!

Bloc 4 etaje, 1 scara, cu personalitate juridica, fara certificat fiscal, a angajat o persoana fizica fara pfa pentru depunere D112 si documente ITM cu un net de100 ron/luna [143 brut ], in baza unui CIM din 03/2016. Din 05/2016 s-a marit la 110 ron net [157 brut ] din cauza cresterii salariului minim pe economie. De la 1 feb brutul devine 182 ron lunar cu 128 ron net. CIM este facut cu 1 ora/zi, desi pentru activitatea depusa pentru intocmit D112, OP pentru trezorerie si Revisal se lucreaza efectiv maxim 4 ore lunar, plus sa zicem 1 zi plata la trezorerie. In acest ritm la urmatoarea marire din iunie 2017 va trebui sa marim din nou salariul. Pe toata scara sunt 32 persoane si suma mi se pare exagerata. In aceasi situatie este femeia de serviciu care munceste zilnic 2 ore pentru aceeasi suma. Am citit pe site-ul dvs. ca exista posibilitatea angajarii cu conventie civila, dar numai pentru activitati nerepetitive. Aici nu este cazul. PUTEM SA TRECEM IN STATUL DE SALARII 12 ORE LUCRATE SI RESTUL CA ABSENTE in cazul CIM? Pe siteul dvs. am citit ca este posibil ca cei care primesc un salariul lunar sub 1450 ron pot fi angajati iar pentru ei se declara D100. Nu am inteles insa sub ce forma este posibila angajarea? Eu sunt administrator atestat primesc 250 ron net, fac cotele, incasari, plati, contabilitate; brutul meu creste la 1.02.2017 de la 355 la 363 ron. E jenant sa cer pentru salarii cat pentrru apa, majoritatea fiind pensionari. Rog o solutie legala, inteleapta.Multumiri!

Maria Nicutar
02-Mar-2016
@ dnul Minuc Golasie: Cum anume vor angajatorii dvs. sa incetati raporturile? Vor sa va dati dvs. demisia? Sau vor sa va concedieze? Daca vor sa va concedieze, cu ce litera din lege vor sa faca acest lucru? Pe ce motiv va concediaza? Vor sa invoce necorespundere profesionala? Daca la momentul angajarii era nevoie de anumite studii in domeniu, era natural sa fiti instiintat. Dati-mi mai multe informatii si revin cu o solutie pentru situatia dvs. Toate cele bune si mult succes!

@ dnul Minuc Golasie: Cum anume vor angajatorii dvs. sa incetati raporturile? Vor sa va dati dvs. demisia? Sau vor sa va concedieze? Daca vor sa va concedieze, cu ce litera din lege vor sa faca acest lucru? Pe ce motiv va concediaza? Vor sa invoce necorespundere profesionala? Daca la momentul angajarii era nevoie de anumite studii in domeniu, era natural sa fiti instiintat. Dati-mi mai multe informatii si revin cu o solutie pentru situatia dvs. Toate cele bune si mult succes!

Minuc Golasie
29-Feb-2016
Buna seara,sunt in situatia in care mi s-a spus ca incepind cu 1 Martie nu voi mai putea merge la serviciu neinstintindu-ma in prealabil doar mi s-a spus ca nu mai pot continua deoarece nu am studii in domeniu .Precizez ca eu am fost angajat la un depozit de produse farmaceutice in urma cu 4 luni pe postul de lucrator gestionar si la acea vreme nu mi s-a cerut studi farmaceutice,Ce m-ati sfatui sa fac?

Buna seara,sunt in situatia in care mi s-a spus ca incepind cu 1 Martie nu voi mai putea merge la serviciu neinstintindu-ma in prealabil doar mi s-a spus ca nu mai pot continua deoarece nu am studii in domeniu .Precizez ca eu am fost angajat la un depozit de produse farmaceutice in urma cu 4 luni pe postul de lucrator gestionar si la acea vreme nu mi s-a cerut studi farmaceutice,Ce m-ati sfatui sa fac?

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Angajare cu CI expirat. Temei legal prelungire valabilitateIntrebare: Am primit pentru angajare Cartea de identitate care a expirat in luna iulie 2021. Titularul cartii spune ca a fost la politie si i s-a transmis ca poate sa mai stea inca un an asa datorita pandemiei. Va rog frumos sa imi spuneti daca este in regula si este legal sa facem angajarea cu CI expirat si care este temeiul legal.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Venituri la functia de baza fara deducere personala. Declaratia 112Intrebare: Pentru un salariat care realizeaza venituri brute lunare de peste 3.600 lei (nu se acorda deducerea personala) care are copii in intretinere, mai este necesara completarea acestei informatii in D112 la randul persoane aflate in intretinere?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Controale ITM 2021! DOCUMENTELE verificate si SOLUTIILE specialistilor”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la documentele solicitate la controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Controale ITM 2021! DOCUMENTELE verificate si SOLUTIILE specialistilor"
Controale ITM 2021! DOCUMENTELE verificate si SOLUTIILE specialistilor

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la documentele solicitate la controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Controale ITM 2021! DOCUMENTELE verificate si SOLUTIILE specialistilor"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]