legislatiamuncii.ro

 

Pensia de invaliditate. Tot ce trebuie sa stii despre pensia pe caz de boala si studii de caz utile

Mara Dobrin
Mara Dobrin
19 Octombrie 2023
19 Octombrie 2023
Mara Dobrin
Mara Dobrin
Pensia de invaliditatepensie pe caz de boalaBoli pentru care se poate solicita pensionare pe caz de boala
Pensia de invaliditate. Tot ce trebuie sa stii despre pensia pe caz de boala si studii de caz utile
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ce este pensia de invaliditate


Pot beneficia de pensie de invaliditate, potrivit Casei Nationale de Pensii Publice (CNPP) persoanele care si-au pierdut total sau cel putin jumatate din capacitatea de munca din cauza:

  • accidentelor de munca si bolilor profesionale, conform legii;

  • neoplaziilor, schizofreniei sau SIDA;

  • bolilor obisnuite si accidentelor care nu au legatura cu munca.


Procedura de pensionare din 2024! Ce modificari aduce noua lege a pensiilor!

Iti oferim singurul ghid practic de pe piata care explica limpede absolut TOATE ASPECTELE pensionarii incepand cu 1 ianuarie 2024 – Totul despre pensionare. Ghid practic pentru angajatori si angajati, DETALII AICI >>>

Acestora li se adauga:

elevii, ucenicii si studentii care si-au pierdut total sau cel putin jumatate din capacitatea de munca in urma accidentelor de munca sau bolilor profesionale survenite in timpul si din cauza practicii profesionale;

persoanele care si-au pierdut total sau cel putin jumatate din capacitatea de munca in urma participarii la Revolutia din decembrie 1989 sau in legatura cu evenimentele revolutionare din decembrie 1989 (au dreptul la pensie de invaliditate in aceleasi conditii in care se acorda persoanelor care au suferit accidente de munca).
 

Cine poate beneficia de pensia pe caz de boala si in ce conditii


Va reamintim ca, potrivit art. 14 din OUG 158/2005, cu modificarile si completarile ulterioare, medicul primar sau, dupa caz, medicul specialist in afectiunea principal invalidanta poate propune pensionarea de invaliditate daca bolnavul nu a fost recuperat la expirarea duratelor de acordare a indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca, prevazute de prezenta ordonanta de urgenta.


Astfel, conform alin.(2) al aceluiasi articol, in situatii temeinic motivate de posibilitatea recuperarii, medicul prevazut mai sus poate propune prelungirea concediului medical peste 183 de zile, in scopul evitarii pensionarii de invaliditate si mentinerii asiguratului in activitate.


Medicul expert al asigurarilor sociale decide, dupa caz, prelungirea concediului medical pentru continuarea programului recuperator, reducerea programului de lucru, reluarea activitatii in raport de pregatirea profesionala si de aptitudini ori pensionarea de invaliditate.


Totodata, art.14 prevede la alin.(4) ca „prelungirea concediului medical peste 183 de zile se face pentru cel mult 90 de zile, conform procedurilor stabilite de Casa Nationala de Pensii Publice, denumita in continuare CNPP, impreuna cu CNAS, in raport cu evolutia cazului si cu rezultatele actiunilor de recuperare”.

Vechime minima pentru pensie de boala
 

Pensia de invaliditate se acorda in functie de stagiul de cotizare efectiv realizat de persoana asigurata, in conditiile prevazute de Legea nr. 263/2010 cu modificarile si completarile ulterioare.

In cazul in care invaliditatea a intervenit ca urmare a unui accident de munca, a unei boli profesionale, a tuberculozei, neoplaziilor, SIDA sau in timpul si din cauza indeplinirii obligatiilor militare, asiguratul poate beneficia de pensie de invaliditate indiferent de stagiul de cotizare.

Grade de invaliditate si tipul de pensie care se acorda
 

Conform art. 69 din Legea 263/2010, cu modificarile si completarile ulterioare, in raport cu gradul de reducere a capacitatii de munca, invaliditatea este:

 

a) de gradul I, caracterizata prin pierderea totala a capacitatii de munca si a capacitatii de autoingrijire;

b) de gradul II, caracterizata prin pierderea totala a capacitatii de munca, cu pastrarea capacitatii de autoingrijire;

c) de gradul III, caracterizata prin pierderea a cel putin jumatate din capacitatea de munca, persoana putand sa presteze o activitate profesionala, corespunzatoare a cel mult jumatate din timpul normal de munca.

Evaluarea capacitatii de munca, in vederea stabilirii gradului de invaliditate, se face, la cerere, pana la data implinirii varstei standard de pensionare prevazuta de prezenta lege, de catre medicul specializat in expertiza medicala a capacitatii de munca din cadrul CNPP, denumit in continuare medic expert al asigurarilor sociale.

Incadrarea in gradul de invaliditate
 

Evaluarea capacitatii de munca, in vederea stabilirii gradului de invaliditate, se face, la cerere, pana la data implinirii varstei standard de pensionare prevazuta de lege, de catre medicul specializat in expertiza medicala a capacitatii de munca din cadrul CNPP, denumit in continuare medic expert al asigurarilor sociale.

Pentru evaluarea capacitatii de munca, cererea si documentele medicale ale solicitantului se depun la cabinetul de expertiza medicala a capacitatii de munca din cadrul casei teritoriale de pensii competente, in functie de domiciliul solicitantului.

Cat este pensia pe caz de boala - cuantumul pensiei de invaliditate
 

In ceea ce priveste calculul pensiei de invaliditate - Stabilirea drepturilor de pensie, conform CNPP:

Cererea de pensionare, impreuna cu actele doveditoare, se depune de catre solicitant la casa teritoriala de pensii din raza de domiciliu a persoanei indreptatite la acordarea pensiei.

La stabilirea pensiei de invaliditate, se acorda un stagiu potential, determinat ca diferenta dintre stagiul complet de cotizare prevazut in anexa nr. 5 la lege si stagiul de cotizare realizat pana la data acordarii/solicitarii pensiei de invaliditate. Stagiul potential rezultat nu poate fi mai mare decat stagiul de cotizare pe care persoana l-ar fi putut realiza de la data acordarii pensiei de invaliditate pana la implinirea varstei standard de pensionare, prevazuta de lege, la care poate solicita pensie pentru limita de varsta.


Procedura de pensionare din 2024! Ce modificari aduce noua lege a pensiilor!

Iti oferim singurul ghid practic de pe piata care explica limpede absolut TOATE ASPECTELE pensionarii incepand cu 1 ianuarie 2024 – Totul despre pensionare. Ghid practic pentru angajatori si angajati, DETALII AICI >>>

Stagiul potential se acorda doar in situatia persoanelor incadrate in gradul I sau II de invaliditate, in conditiile in care au realizat la data emiterii deciziei medicale asupra capacitatii de munca, stagiul de cotizare in raport cu varsta conform tabelului nr. 3 din lege.

Tabelul nr. 3, adica tabelul cu boli pentru pensionare pe caz de boala il gasiti AICI.

Acte necesare dosar pensie boala
 

Cererea va fi insotita de urmatoarele acte:

  • actul de identitate;

  • documentele medicale din care sa rezulte afectiunile prezentate si rezultatele investigatiilor necesare pentru sustinerea diagnosticului clinic si functional;

  • adeverinta eliberata de angajator care sa ateste numarul de zile de concediu medical, cumulat in ultimele 12/24 de luni, cu mentionarea datei ultimei zile de concediu medical; documentul din care sa rezulte cauza invaliditatii;

  • documentul care sa ateste data ivirii invaliditatii. Dupa inregistrarea / completarea documentatiei medicale, medicul expert de la cabinetul unde a fost depusa cererea de expertiza medicala a capacitatii de munca programeaza bolnavul pentru expertizare.

Dupa examinarea bolnavului si analizarea documentatiei medicale, medicul expert completeaza raportul de expertiza medicala si emite decizia medicala asupra capacitatii de munca.
 

Boli pentru care se poate solicita pensionare pe caz de boala
 

La art. 15 din OUG nr.158/2005, cu modificarile si completarile ulterioare se precizeaza ca  in cazul in care medicul expert al asigurarilor sociale a emis avizul de pensionare de invaliditate, plata indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca se face pana la sfarsitul lunii urmatoare celei in care s-a emis avizul, fara a se depasi durata maxima de acordare a concediului, prevazuta de art. 14 alin. (4) din acelasi act normativ.

Prin urmare, medicul expert al asigurarilor sociale este cel care trebuie sa emita un aviz ce va sta la baza pensionarii pentru invaliditate.

Pensia de invaliditate se cuvine persoanelor care nu au implinit varsta standard de pensionare prevazuta in anexa nr. 5 si care si-au pierdut total sau cel putin jumatate din capacitatea de munca, din cauza:

 
Procedura de pensionare din 2024! Ce modificari aduce noua lege a pensiilor!

Iti oferim singurul ghid practic de pe piata care explica limpede absolut TOATE ASPECTELE pensionarii incepand cu 1 ianuarie 2024 – Totul despre pensionare. Ghid practic pentru angajatori si angajati, DETALII AICI >>>

    a) accidentelor de munca si bolilor profesionale, conform legii;

    b) neoplaziilor, schizofreniei si SIDA;

c) bolilor obisnuite si accidentelor care nu au legatura cu munca.
 

Pensia de invaliditate. Studii de caz utile pentru angajatori

 

Suspendarea termenului de preaviz. Comunicarea deciziei de pensie invaliditate in perioada de preaviz
 

"In 18.11.2022, un salariat al societatii primeste decizie incetare CIM cf art. 65, alin. 1 - Codul muncii, incepand cu 01.01.2023 (respectandu-se termenul de preaviz din CIM de 20 zile lucratoare). Urmare a documentului primit, salariatul intra in CO in perioada 21.11 - 05.12.2022. Din 06.12.2022, acesta prezinta societatii certificate de concediu medical initiale si in continuare pana la 03.05.2023 (intentia sa fiind cea de a se pensiona pe caz de boala). In data de 04.05.2023 aduce o decizie medicala asupra capacitatii de munca incadrat pe grad de invaliditate III in baza careia doreste incetarea CIM (conform art. 56, alin. 1, lit. c) insa, pentru a putea face acest lucru i se solicita si o decizie de pensionare pentru invaliditate emisa de Casa Nationala de Pensii. Am rugamintea sa imi comunicati daca s-a procedat corect (salariatul fiind indrumat catre CNP) si cum ar trebuie sa figureze salariatul incepand cu 04.05.2023?"

Raspunsul specialistilor, conform PortalCodulMuncii:

Conform art. 75 alin.(3) din Codul muncii:

In situatia in care in perioada de preaviz contractul individual de munca este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzator, cu exceptia cazului prevazut la art. 51 alin. (2).

In perioada concediului medical, contractul individual de munca se suspenda asa incat si preavizul a fost suspendat.

Prin urmare, la incetarea concediului medical, termenul de preaviz isi reia cursul pana la implinirea celor 20 de zile lucratoare.

Astfel, incepand cu data de 4.05.2023 salariatul se afla in preaviz (continuarea termenului suspendat la data de 06.12.2022). Daca in perioada de preaviz intervine o cauza de incetare de drept a contractului individual de munca cum este cauza prevazuta la art. 56 alin. (1) lit.c) din Codul muncii, contractul individual de munca inceteaza de drept.

Este necesar sa stabiliti data la care inceteaza termenul de preaviz socotit incepand cu urmatoarea zi celei in care preavizul a fost comunicat salariatului si fara se se ia in calcul zilele de concediu medical.

Daca invalidatatea este de gradul 3, contractul individual de munca inceteaza la data comunicarii deciziei de pensie in baza art. 56 alin. (1) lit. c) din Codul muncii daca salariatul nu continua activitatea cu jumatate de norma.

Astfel, daca salariatul comunica angajatorului decizia de pensie invalidate grad 3 in perioada termenului de preaviz si sustine ca nu doreste continuarea raporturilor de munca cu jumatate de norma, contractul individual de munca inceteaza la data comunicarii deciziei de pensie in baza art. 56 alin. (1) lit. c).

Daca salariatul nu comunica decizia de pensia invaliditate, contractul inceteaza la implinirea termenului de preaviz in baza art. 65 din Codul muncii.

Pensia de invaliditate grad II
 

"Va rog sa imi spuneti daca odata cu trecerea dintr-un grad de handicap (din grad III in grad II) recalcularea pensiei este definitiva sau se corecteaza la implinea varstei standard de pensionare? Trecerea din grad III in grad II are loc la varsta de 50 ani. Avand in vedere ca persoana nu mai poate avea contract de munca pe jumatate de norma cum a avut pana acum, ce variante de obtinere de venituri ar mai avea?"

Raspunsul specialistilor:

Pensia de invaliditate se acorda in conformitate cu prevederile Legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificarile si completarile ulterioare si ale Normelor de aplicare a prevederilor Legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, aprobate prin HG 257/2011, cu modificarile si completarile ulterioare.

Conditiile in care se poate obtine pensia de invaliditate sunt prevazute la art. 68 – 72 din Legea 263/2010.

In raport cu gradul de reducere a capacitatii de munca, invaliditatea este:

a) de gradul I, caracterizata prin pierderea totala a capacitatii de munca si a capacitatii de autoingrijire;

b) de gradul II, caracterizata prin pierderea totala a capacitatii de munca, cu pastrarea capacitatii de autoingrijire;

c) de gradul III, caracterizata prin pierderea a cel putin jumatate din capacitatea de munca, persoana putand sa presteze o activitate profesionala, corespunzatoare a cel mult jumatate din timpul normal de munca.

Evaluarea capacitatii de munca, in vederea stabilirii gradului de invaliditate, se face, la cerere, de catre medicul specializat in expertiza medicala a capacitatii de munca din cadrul CNPP, denumit in continuare medic expert al asigurarilor sociale.

In urma examinarii clinice si analizarii documentelor medicale, medicul expert al asigurarilor sociale completeaza raportul de expertiza medicala a capacitatii de munca si emite decizia medicala asupra capacitatii de munca.

Pensionarii de invaliditate sunt supusi revizuirii medicale periodic, in functie de afectiune, la intervale cuprinse intre un an si 3 ani, pana la implinirea varstelor standard de pensionare, la termenele stabilite de medicul expert al asigurarilor sociale.

Din aceste prevederii legale rezulta ca in cazul o persoana se regaseste in categoria invaliditate de gradul II, medicii specialisti de medicina muncii au stabilita ca persoana nu mai are deloc capacitate de munca – pierdere totala a capacitatii de munca si, in aceste conditii persoana nu mai poate presta munca. Pierderea capacitatii de munca si a veniturilor ce pot fi obtinute prin munca este compensata de acordarea prestatiei de asigurari sociale denumita pensie de invaliditate.

In opinia noastra o persoana care detine un certificat medical prin care se stabileste pierderea totala a capacitatii de munca, nu mai poate desfasura activitati profesionale generatoare de venituri din munca.

Referitor la recalcularea pensiei de invaliditate, la art. 82 din Legea 263/2010 se prevede ca la data indeplinirii conditiilor pentru acordarea pensiei pentru limita de varsta, pensia de invaliditate devine pensie pentru limita de varsta si se acorda, din oficiu, cuantumul cel mai avantajos. Astfel, persoanei i se calculeaza cuantumul pensiei pentru limita de varsta, se compara cu pensia de invaliditate si se acorda cuantumul cel mai mare.

 

NOUTATI din Legislatia muncii

Cum sa te distingi pe piata muncii?


Incepe acum transformarea companiei tale!
Acceseaza ghidul Brandul de angajator in era digitala

Afli din ghid:
• Strategii de construire a brandului de angajator
• Tehnici de comunicare interna si externa
• Rolul inteligentei artificiale in HR
• Studii de caz si exemple practice

...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]