Intrebare:
Un angajator doreste sa efectueze incetarea unui contract de munca temporara in urma unor abateri disciplinare grave. Care va fi temeiul legal pentru aceasta operatiune efectuata inainte de incheierea misiunii pentru care a fost angajata persoana in cauza?
Raspuns:
Contractul de munca temporara constituie un tip de contract individual de munca incheiat intre salariatul temporar si agentul de munca temporara. De regula, contractul de munca temporara se incheie pe durata determinata, pe durata unei misiuni sau pentru mai multe misiuni. Potrivit dispozitiilor art. 90 alin. (1) din Codul muncii , misiunea de munca temporara se stabileste pentru un termen care nu poate fi mai mare de 24 de luni.
40 Modele de Regulament Intern
Manual de prim ajutor si interventie in situatii de urgenta
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
La alin. (2) al aceluiasi articol se prevede ca durata misiunii de munca temporara poate fi prelungita pe perioade succesive care, adaugate la durata iniţiala a misiunii, nu poate conduce la depasirea unei perioade de 36 de luni.
Pe parcursul executarii lui, pana la incetarea misiunii/misiunilor pentru care a fost incheiat contractul de munca temporara poate inceta prin oricare dintre cazurile prevazute de lege pentru incetarea contractelor individuale de munca. Una dintre sanctiunile disciplinare pe care le poate aplica angajatorul o constituie potrivit dispozitiilor art. 148 alin. (2) din Codul muncii, desfacerea displinara a contractului individual de munca.
In baza art. 61 lit. a) din acelasi cod, angajatorul poate dispune concedierea pentru motive care ţin de persoana salariatului in cazul in care salariatul a savarsit o abatere grava sau abateri repetate de la regulile de disciplina a muncii ori de la cele stabilite prin contractul individual de munca, contractul colectiv de munca aplicabil sau regulamentul intern, ca sancţiune disciplinara.
Asadar, daca salariatul temporar savarseste o abatere grava sau abateri repetate de la regulile de disciplina a muncii ori de la cele stabilite prin contractul individual de munca, contractul colectiv de munca aplicabil sau regulamentul intern, contractul de munca temporara poate inceta in temeiul art. 61 lit. a) din Codul muncii . Evident, incetarea contractului de munca temporara va fi dispusa cu respectarea procedurii prevazute de Codul muncii pentru angajarea raspunderii disciplinare.