In ce situatii angajatorul nu poate inceta contractul de munca? In cazul:
a) salariatei/salariatului care se afla, dupa caz, in concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap;
b) salariatei/salariatului care se afla in plata stimulentului de insertie prevazut la art. 7.
Iata un caz prezentat pe PortalCodulMuncii.ro: "Un salariat angajat cu C.I.M. pe durata determinata beneficiaza de stimulent de insertie. Va rog sa-mi spuneti daca incetarea contractului de munca la expirarea termenului - incetare de drept, intra sub incidenta potrivit art. 25 alin. (2) din OUG 111/2010, respectiv daca faptul ca acest salariat beneficiaza de stimulent de insertie ne obliga la pastrarea raporturilor de munca cu acesta."
Raspunsul specialistilor Rentron & Straton:
40 Modele de Regulament Intern
Codul muncii si Legea Dialogului Social
Dosarul personal al salariatului
Este demn de mentionat ca, potrivit alin. (3) al art. 25 din OUG 111/2010 interdictia prevazuta la alin. (2) se extinde, o singura data, cu 6 luni, dupa revenirea definitiva a salariatei/salariatului in unitate.
ATENTIE: Prevederile alin. (2) si (3) mentionate mai sus nu se aplica in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare sau a falimentului angajatorului, in conditiile legii.
Incetarea raporturilor de munca de la art. 25 alin. (2) din OUG 111/2010 se refera la concediere si NU la incetarea de drept ce se produce automat la expirarea duratei contractului.
Contractul de munca incheiat pe durata determinata va inceta la data expirarii duratei pentru care a fost incheiat indiferent daca salariatul se afla in concediu crestere copil sau in plata stimulentului de insertie.
Sursa: PortalCodulMuncii